Tilaajille

Vihreä tek­no­lo­gia kiin­nos­taa  – "On tullut eh­dot­to­mas­ti tren­dik­si, että sel­vi­te­tään, mistä mai­to­ti­lo­jen hii­li­ja­lan­jäl­ki muo­dos­tuu"

Suomalaisilla maitotiloilla on alettu viime vuosina laskea tilakohtaisesti hiilijalanjälkiä. Hiilineutraalit innovaatiot ovat kuitenkin usein kalliita.

Kuusamossa Rukan lähellä sijaitsevalla Pellonpään tilalla pohditaan, miten tilan toimintaa voitaisiin muuttaa hiilineutraalimmaksi. Kuvassa Teppo Käkelä sylissään perheen tytär Tea ja oikealla puoliso Heli Käkelä.
Kuusamossa Rukan lähellä sijaitsevalla Pellonpään tilalla pohditaan, miten tilan toimintaa voitaisiin muuttaa hiilineutraalimmaksi. Kuvassa Teppo Käkelä sylissään perheen tytär Tea ja oikealla puoliso Heli Käkelä.
Kuva: Monica Hepo-oja

Keskustelu maatalouden kasvihuonepäästöistä on käynyt viime vuosina vilkkaana. Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Auvo Sairanen kertoo, että suomalaisilla maitotiloilla on alettu vasta viime vuosina laskemaan tilakohtaisesti hiilijalanjälkiä.

– Asiaan on viime aikoina herätty. Vielä muutama vuosi sitten laskelmia maitotilojen hiilijalanjäljistä ei oltu juuri tehty. Nyt esimerkiksi Valion tavoitteena on täysin hiilineutraali maidontuotanto vuoteen 2035 mennessä, Sairanen kuvaa.