Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Joko luit: Pal­lo-Kar­hu­jen edustus aloit­taa jo pian val­mis­tau­tu­mi­sen ensi kauteen – Kai Puonti jatkaa pää­val­men­ta­ja­na

Toimittajalta: Onko di­gi­ta­li­saa­tio hyvä vai huono asia?

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Kolumni

Ala­ker­ta: Kes­kus­ta lupasi kym­me­nien mil­joo­nien kou­lu­in­ves­toin­nin silmät ummessa – us­ko­mat­to­man löperöä val­mis­te­lua

Päättyvänä lukuvuotena perheellämme oli lapsia kolmella Kuusamon koululla: Nilolla, Torangissa ja Kirkkokedolla. Se, että lapset saavat laadukasta opetusta turvallisissa olosuhteissa on minulle ensiarvoisen tärkeä asia – kuten kaikille isille ja äideille.

Kun keskustan kunnallisjärjestö ilmoitti helluntaina, että Kuusamon Nilonkankaalle rakennetaan uusi alakoulu, en silti hihkunut riemusta. Tiedote aiheutti hölmistyneen olon. Miten näin onnettomalla valmistelulla voidaan käynnistää 10-20 miljoonan euron investointi?

Jos olisin poliitikko, minua hävettäisi olla veronmaksajien taskulla näin olemattomalla valmistelulla. Populismin paine otti selkävoiton järjenkäytöstä.

Jo kustannusarvion epämääräisyys osoittaa, kuinka vähillä eväillä ollaan liikkeellä. Koulu voi maksaa kymmenen miljoonaa tai kaksi kertaa enemmän. Kyse ei ole arviosta, vaan arvauksesta.

Mihin unohtui hyvä hallintotapa, että tutkitaan vaihtoehdot ennen kuin asiat niitataan pöytään? Mihin unohtui pitkäjänteisyys? Joulukuussa valtuusto hyväksyi tavalliseen tapaan kuluvan vuoden talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2019-2020. Budjettikirjassa uudesta koulusta ei ole ensimmäistä mainintaa.

Hyvän hallintotavan mukainen marssijärjestys olisi mennyt siten, että olisi tehty kattava kouluverkkoselvitys. Sitä varten olisi varattu suunnitteluraha ensi vuoden budjettiin ja seuraaviin suunnitelmavuosiin.

Mikä on oppilasennuste? Onko kouluja, jotka lakkaavat oppilaiden vähyyteen? Onko kouluja, jotka ovat liian huonossa kunnossa remontoitavaksi? Mitä maksaa Nilonkankaan koulun ja muiden huonokuntoisten koulujen remontointi? Kun perusasiat olisi selvitetty, olisi tiedossa esimerkiksi se, kuinka suurelle oppilasmäärälle koulua aletaan suunnitella. Asiantuntijoilta olisi saatu kohtuullisen tarkka arvio uuden koulun hinnasta.

Perusteellisen valmistelun jälkeen olisi pöydässä ollut eri vaihtoehtoja, joita vertailla. Nyt vaihtoehtoja ei ole, koska keskusta etukäteen linjasi uuden koulun rakentamisen ainoaksi vaihtoehdoksi. Naulitusta kannasta on vaikea kasvoja menettämättä luopua, olipa tulevan selvitystyön tulos mitä tahansa.

Keskusta päätti vuosikymmeniin tärkeimmästä, kymmenien miljoonien investoinnista suljettujen ovien takana. Puheet valtapuolueen ylimielisyydestä saivat aiheesta vettä myllyynsä.

Keskustan ulostulon jälkeen oli huvittavaa seurata muutamien muiden puolueiden poliitikkojen kilpalaulantaa, kuka itse asiassa on ensimmäisenä älynnyt vaatia uuden koulun rakentamista.

Jos olisin poliitikko, minua hävettäisi olla veronmaksajien taskulla näin olemattomalla valmistelulla. Populismin paine otti selkävoiton järjenkäytöstä.

(Edit: korjattu kieliasua 1.6.2018 klo 15.15)