Mainos: Sieltä, missä tunnet elä­vä­si. Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Edus­kun­nas­ta – Tytti Tup­pu­rai­sen ko­lum­ni: Mikä on Suomen idea suh­tees­sa Ve­nä­jään? Pre­si­dent­ti lau­sah­ti: sel­viy­tyä

Eduskunnasta

Presidentti Mauno Koiviston sanat kysymykseen siitä, mikä on Suomen idea suhteessa Venäjään, tuntuvat jälleen ajankohtaisilta. Presidentti lausahti kuuleman mukaan vastaukseksi yhden sanan: selviytyä. Koivisto ja hänen aikalaisensa joutuivat viime vuosituhannen viimeisillä kymmenillä koviin paikkoihin. Neuvostoliiton miehitettyä Tsekkoslovakian presidentti suri automatkalla itkien ”niin etten tietä nähnyt”. On oikein ja inhimillistä kokea vahvoja tunteita eteemme vyörytettävien kauheuksien edessä tänäkin päivänä. Se ei estä meitä toimimasta. Inhimillisyys on myös politiikassa hyve.

Koiviston osuva sitaatti on ollut mielessäni usein viime viikkoina. Suomi pohtii omia turvallisuuspoliittisia ratkaisujaan Venäjän aloitettua raa’an sodan Ukrainassa. Venäjän häikäilemätön toiminta on muuttanut Euroopan turvallisuusympäristöä radikaalisti. Muuttuneessa tilanteessa Suomen päättäjien on etsittävä keinot turvata maamme ja kansalaistemme turvallisuus. Pohdinta Nato-jäsenyydestä lähestyy kohti ratkaisun hetkeä.