Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Hus­ky-yrit­tä­jä tietää, että tunkua alalle ei ole: "Tämä on niin hullun hommaa"

Mervi Rantamäellä ja Jukka Keinäsellä tuli juuri täyteen vuosi Erä-Suden yrittäjinä. Yrittäjät haluavat laitteet puitteet kaikkinensa kuntoon. Parhaillaan koiratarhalla uusitaan kymmenen vuotta vanhat tarhat.
Mervi Rantamäellä ja Jukka Keinäsellä tuli juuri täyteen vuosi Erä-Suden yrittäjinä. Yrittäjät haluavat laitteet puitteet kaikkinensa kuntoon. Parhaillaan koiratarhalla uusitaan kymmenen vuotta vanhat tarhat.
Kuva: Mikko Halvari

Talvikausi on vielä hyvän matkan päässä, mutta huskytarhalla tehdään kovasti töitä kauden eteen - on tehty koko kesä. Koiratarhalla vilisee nyt valtava määrä työkoneita, sillä koirien kymmenen vuotta vanhat tarhat uusitaan vielä ennen kautta. Tällä hetkellä alueella kaivetaan vesiputkia kenneliin.

– Tarhat tulevat olemaan jämptit kalterielementtitarhat. Ne ovat sellaisia, että koirat eivät enää pääse vahingoittamaan itseään kiipeämällä, Mervi Rantamäki kertoo.

Koirien hyvinvointi on Rantamäelle ja hänen kumppanilleen Jukka Keinäselle ensiarvoisen tärkeää. Se on taas asia, joka vaatii hirveästi työtä. Se on Rantamäen mielestä myös suurin alan yrittäjyyttä kitkevä tekijä.

– Ei tänne niin vain saada husky-yrittäjiä. Tämä on niin hullun hommaa. Ajatellaan vaikka kouluttamista: et voi pitää montaa pentua kerralla, että pystyt opettamaan, kouluttamaan ja sosiaalistamaan niitä, Rantamäki huomauttaa.

– Tämä on tosi vaikea ala. Kakan määrä on joka päivä vakio. Nämä syövät joka päivä ja niiden häkit putsataan joka päivä, hän jatkaa.

Rantamäen mielestä husky-yrittäjältä vaaditaan ennen kaikkea sitä, että hän pitää koirien kanssa olemisesta ja sen ymmärtämistä, että koirat eivät ole pelkkiä nimiä tai numeroita paperilla.

– Eivätkä ne voi lisääntyä keskenään. Se on varmaan ollut suurin ongelma koiratarhoissa. Se ei voi olla liian sisäsiittoista, vaan pitää ymmärtää jalostamista.

Rantamäki ja Keinänen ovat toimineet Erä-Suden yrittäjinä nyt tasan vuoden. Rantamäen mukaan jo viime vuonna oli nähtävissä, että koiravaljakkoajeluiden kysyntä kasvaa.

Tulevaan kauteen yrittäjät lähtevät tuttujen 5 ja 10 kilometrin reitin lisäksi uudella 24 kilometrin reitillä.

– Yhteistyöllä Loma-Lopotin kanssa saamme käyttöön uuden reitin, joka on palvelevampi koirille ja asiakkaille, Rantamäki kertoo reitistä, joka sisältää pysähdyksen erämaaravintola Loma-Lopotissa.

– Koirat ovat kunnossa. Meillä tekee ensi kaudella töitä 25 valjakkoa ja lisäksi alihankintana tulee apuun noin kymmenen valjakkoa. Nyt odotellaan viileämpiä kelejä, että päästään treenaamaan, Rantamäki kiteyttää ajatukset tulevasta kaudesta.