Lukijalta
Mielipide

Inka Hokkasen Lukijalta-kirjoitus: Mökkihöperyys on iskenyt koronasokeisiin

Kirjoittajan mielestä mökkiläisiä ei saisi suositella tulemaan Kuusamoon.
Kirjoittajan mielestä mökkiläisiä ei saisi suositella tulemaan Kuusamoon.
Kuva: Mikko Halvari

Maan hallituksen linjaus on pysyä kotona. Nyt ei ole aika mennä mökille.

Omassa elämässäni olen rajannut kontaktini työn ulkopuolella tyttäreni kanssa olemiseen. Emme ole tavanneet meille niin rakkaita isovanhempia, sisaruksia , serkkuja ja muita ystäviä ja sukulaisia.

Ulkomaanmatkani peruuntui ja ryhdyin tekemään töitä sen sijaan, että olisin pitänyt lomaa kriisin alkuvaiheessa. Myöskin lasten keskinäiset tapaamiset ovat hyvin rajallisia. Elämä on mullistunut ja muuttunut. Siihen on ollut vain sopeutuminen.

Mökkiläiset ja muut käypäläiset ovat meille tärkeitä. He ovat voimavaramme, elintärkeä elinvoimamme kannalta. Olen ottanut kantaa siihen, miten turvatonta on lähteä reissun päälle tässä vaiheessa, kun epidemiaa ei ole selätetty. Vappujuhlien aika ei ole vielä.

Olen pettynyt muutamiin kuusamolaisiin korkeimpiin virkamiehiin sekä osaan kaupungin luottamushenkilöistä. Suhtautuminen maailmanlaajuiseen tappavaan pandemiaan on varsin positiivista, pelottavan positiivista.

On pökerryttävää, että nämä tarkoittamani ihmiset ovat julkisesti tuoneet esiin kaupunginvaltuuston kokouksessa 21.4.2020, että matkustaminen mökeille Kuusamoon olisi tervetullutta. Kunhan varovaisesti hoitaa asioimisensa ja pyrkii välttämään kontakteja.

”Olen pettynyt muutamiin kuusamolaisiin korkeimpiin virkamiehiin sekä osaan kaupungin luottamushenkilöistä. Suhtautuminen maailmanlaajuiseen tappavaan pandemiaan on varsin positiivista, pelottavan positiivista.”

Ei. Ei se mene näin. Illuusio turvallisuudesta, tarve pitää ihmiset ja raha liikkeellä ei saa ajaa yleisesti kuntalaisten ja laajemmin kansalaisten terveyden ja turvallisuuden eteen.

Ymmärrän kyllä ajattelutavan, että jos on ollut karanteenin omaisissa oloissa ja todellisesti välttänyt kontakteja, niin oma selusta pitäisi olla turvattu. Kuusamossa on keretty valmistautumaan hyvin ja olemme pystyneet välttämään tartunnat.

Vaikka tartuntojen määrä on vielä pyöreä nolla, tiedämme, miten salakavalasti virus leviää ja “viruslinkoja”  on syntynyt odottamattomista paikoista. Miten minuun suhtauduttaisiin, jos sairaanhoitajana kertoisin lähteväni käymään Oulussa tai muussa suuremmassa kaupungissa, missä varmuudella on tavattu koronatapauksia.

Vaikkakin vain varovaisesti piipahtaisin ja pyrkisin välttämään kontakteja.  Ja tulisin normaalisti takaisin jatkamaan elämääni ja työtäni. En saisi suopeita katseita ja kommentteja.

Pysytään omilla reviireillä. Nyt on sen aika. Tätä vartenhan me suomalaiset olemme harjoitelleet jo vuosisatoja.

Inka Hokkanen (sd.)Kuusamon kaupunginhallituksen jäsen Kuusamon demareiden puheenjohtaja