Tilaajille

Jyrkin mat­kas­sa: Met­sä­kau­ris yleis­tyy, Koil­lis­maal­la niitä on tal­vi­ruo­kin­to­jen ja po­ro­tar­ho­jen sii­vit­tä­mä­nä jo 150–200 yksilöä – "Nytkin niitä on seit­te­män kauriin lauma ja yks pukki"

Metsäkaurispukki Torangintauksen pienessä metsikössä äitienpäivänä. Metsäkauris elää Koillismaalla talvet lähinnä porotarhoilla ja talviruokintojen varassa, mutta keväällä ne alkavat liikkua enemmän ja niiden näkeminen on helpompaa.
Metsäkaurispukki Torangintauksen pienessä metsikössä äitienpäivänä. Metsäkauris elää Koillismaalla talvet lähinnä porotarhoilla ja talviruokintojen varassa, mutta keväällä ne alkavat liikkua enemmän ja niiden näkeminen on helpompaa.
Kuva: Jyrki Mäkelä

Metsäkauris on levinnyt Suomeen vasta 1900-luvun alussa, ensiksi kaakosta Karjalan kannaksen kautta Etelä-Suomeen ja seuraavaksi Pohjois-Ruotsista Tornion seudulle. Suurin osa Suomen nykyisestä 30 000 metsäpeuran kannasta elää joko Ahvenanmaalla tai Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Euroopan pienimmän hirvieläimen talvista esiintymistä ja levinneisyyttä rajoittaa talvinen lumen paksuus, sillä yli 60 senttimetrin lumikerros tekee pienen metsäkauriin liikkumisesta lähes mahdotonta.