Kaikki Rukan isot ta­pah­tu­mat on pe­rut­tu, lippuja os­ta­nei­ta ke­ho­te­taan olemaan yh­tey­des­sä siihen tahoon josta varaus on tehty - pal­ve­lut toi­mi­vat yhä nor­maa­lis­ti

Ruka-Kuusamon kevään isot yleisötapahtumat on peruttu viranomaisten määräyksen vuoksi. 

Peruttujen tapahtumien joukkoon kuuluvat  Ruka Ski Pride, Suomen suurin suklaamunajahti, LUMI (Luminous Artist Festival), Ruka Spring Break ja Wappulounas. Polkujuoksutapahtuma NUTS on siirretty kesäkuun alkuun.

Ruka-Kuusamon matkailuyhdistys kertoi tapahtumien perumisesta jäsenkirjeellään perjantai-iltana.

Peruutettuihin tilaisuuksiin lippuja ostaneiden ja matkajärjestelyitä tehneiden asiakkaiden tulee olla yhteydessä siihen tahoon, missä liput, majoitus tai muut matkajärjestelyt on tehty, matkailuyhdistys ohjeistaa.

Rukan kylässä oli rauhallista perjantaina iltapäivällä lumimyräkän ja koronavirustilanteen vuoksi.
Rukan kylässä oli rauhallista perjantaina iltapäivällä lumimyräkän ja koronavirustilanteen vuoksi.
Kuva: mikko halvari

Suomen hallitus antoi torstaina suosituksen yli 500 hengen tapahtumien peruuttamisesta toukokuun loppuun saakka.

Aluehallintovirasto määräsi perjantaina iltapäivällä, että yli 500 hengen yleisötilaisuudet kielletään 12.4.2020 asti. Toimenpiteillä halutaan ehkäistä koronaviruksen leviäminen.

Jäsenkirjeen mukaan useille tapahtumille on lyöty lukkoon jo uusi ajankohta ensi vuodelle. Ajankohtainen tieto löytyy Ruka.fi:n tapahtumakalenterista sekä kyseisten tapahtumien sosiaalisen median kanavista.

Koillissanomien tietojen mukaan kyseessä on force majeure, kun tilaisuus perutaan viranomaisen määräyksellä. Tällöin tapahtuman järjestäjällä on erilaiset velvollisuudet kuin silloin, jos tapahtuma perutaan omalla päätöksellä.

Hallituksen torstaina antama suositus matkailun välttämiseen on Ruka-Kuusamon matkailuyhdistyksen markkinoinnista ja viestinnästä vastaavan Marja Mäenpään mukaan aiheuttanut peruutuksia alueen matkavarauksiin.

Tarkat tiedot varauksista ovat yrityskohtaisia, joten niihin matkailuyhdistys ei ota kantaa.

- Yleisesti voin sanoa, että eiliseen saakka on ollut aika rauhallista. Eilisen jälkeen on tullut peruutuksia kevään varauksiin. Hallituksne tiedotustilaisuuden jälkeen ihan selkeästi on tilanne muuttunut.

Matkailuyhdistykseen on tullut kyselyitä paitsi matkailualan yrittäjiltä, myös matkailijoilta.

- Kysytään, onko alueelle turvallista matkustaa. Kerromme, että meillä palvelut Ruka-Kuusamon alueella on auki ja palvellaan asiakkaat parhaalla mahdollisella tavalla. Seurataan tilannetta aktiivisesti ja toimitaan viranomaisten ohjeiden mukaisesti, Marja Mäenpää kertoo.

Pääkaupunkiseudulta Rukalle tulleet Auri Väljä ja Matilda Säde olivat käyneet hiihtämässä Rukalla perjantaina. Säde kommentoi että voisi jäädä Rukalle etätöihin. Samalla hänellä mietitytti, että onko etelässä vielä kaupoissa tavaraa.
Pääkaupunkiseudulta Rukalle tulleet Auri Väljä ja Matilda Säde olivat käyneet hiihtämässä Rukalla perjantaina. Säde kommentoi että voisi jäädä Rukalle etätöihin. Samalla hänellä mietitytti, että onko etelässä vielä kaupoissa tavaraa.
Kuva: mikko halvari

THL on koostanut tulostettavia materiaaleja Koronavirustiedotteet matkailijoille -sivustolle. Matkailuyritykset voivat tulostaa ohjeita nähtäville paikkoihin, joissa matkailijat liikkuvat.

- Hygienian merkitystä ei voi tässä tilanteessa liikaa korostaa. On hyvä idea myös kertoa tekemistänne toimenpiteistä asiakkaille, jolloin asiakkaat huomaavat, että reagoimme tilanteeseen. Esimerkiksi voidaan kertoa, että olemme tehostaneet siivousta ja pintojen pyyhkimistä jne.

Marja Mäenpään mukaan alueen matkailuyrityksissä toimitaan nyt viranomaisten ohjeiden mukaisesti.

- Vakavasti tilanne otetaan matkailualalla ja pyritään omalta osaltamme vaikuttamaan siihen, että virus ei leviäisi

Hän toivoo, että kaikki seuraavat tilannetta ja toimivat annettujen ohjeistusten mukaisesti.

- Pidetään mieli rauhallisena, seurataan tilannetta aktiivisesti ja ollaan valmiita toimimaan, jäsenkirjeen allekirjoittaneet Ruka-Kuusamon matkailuyhdistyksen toimitusjohtaja Mats Lindfors ja markkinoinnista ja viestinnästä vastaava Marja Mäenpää toivovat.

Hallitus suositteli torstaina, että muista kuin välttämättömistä työmatkoista on syytä luopua ja lomamatkoja siirtää koronavirustartuntojen leviämisen estämiseksi. Saman ohjeistuksen antoivat työntekijöilleen ja kuntalaisilleen torstaina sekä Kuusamo että Posio.

Koronavirustartuntoja ei ollut perjantaihin mennessä tiettävästi tullut ilmi Koillismaalla, joten tässä vaiheessa alueella toimitaan ennaltaehkäisevästi.

Rukalla ja muuallakin Koillismaalla kaikista kiivaimmat turistiviikot ovat tältä erää ohi pääsiäiseen saakka, kun viimeisenä Pohjois-Suomen koululaiset viettivät hiihtolomiaan viime viikolla.

Tällä viikolla on kuitenkin Rukalla käynnissä Naperoviikko 11. Kevättalvella matkailijoita on vuodesta toiseen alueella suuria määriä ja tämän kevään ennakkovaraukset ovat olleet ennätyksellisen hyviä.

Ruka-Kuusamon matkailuyhdistyksen markkinoinnista ja viestinnästä vastaavan Marja Mäenpään mukaan matkailuyhdistyksessä on tehty varautumistyötä koronavirusta varten koko ajan.

Rukalla riittää perinteisesti väkeä kevättalven viikkoina.
Rukalla riittää perinteisesti väkeä kevättalven viikkoina.
Kuva: Mikko Halvari


Norjassa useat laskettelukeskukset ovat kertoneet rajoittavansa toimintaansa koronaviruksen vuoksi, kertoi brittiläinen In the Snow -lehti. Sulkemisesta ovat ilmoittaneet Hemsedal, Trysil, Hafjell, Kvitfjell ja Roldal.

Norjassa koronavirustilanne on toinen kuin Suomessa. Koronavirus on siellä levinnyt epidemiaksi ja valtio on ryhtynyt koviin toimiin tartuntojen ehkäisemiseksi. Muun muassa kouluja ja päiväkoteja suljetaan, kertoi Yle.

Koillissanomat seuraa tilanteen kehitystä Rukalla.


Hallituksen mukaan kansalaisten tulee seurata ja noudattaa matkustusohjeita, sekä on tehtävä matkustusilmoitus, jos on välttämätöntä matkustaa.

Matkustustiedotteiden ajantasaisuus varmistetaan ja Korona-infopisteet laajennetaan myös maarajoille.

Lisäksi hallitus ohjeisti, että tartuntojen vähentämiseksi tulee myös rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla.

Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi. Kansalaisten tulee noudattaa erityistä harkintaa ja varovaisuutta riskiryhmien kanssa asioidessa. Riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet tai perussairaat.

– Käyttäytyminen tulee muuttumaan. Nyt on otettava fyysistä etäisyyttä mutta lisättävä henkistä läheisyyttä. Olen toiveikas sen suhteen, että tällaisissa vaikeissa olosuhteissa aletaan nähdä myös oman navan ulkopuolelle, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Ylen A-Talkissa perjantaina.

Kuusamon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Määttä (kesk.) kertoo, että kaupungin puheenjohtajiston ja johtoryhmän kokouksessa torstai-iltana käytiin läpi "kaikki mahdolliset asiat".

- Kaikki mahdolliset asiat käytiin läpi. Menemme juuri viranomaisten esittämällä ja suosittamalla tavalla, Määttä kommentoi Koillissanomille.

- Tilanne on erittäin vakava, mutta mihinkään paniikkiin ei mielestäni ole aihetta. Olemme kaupungin johtoryhmän kanssa seuranneet asiaa tiiviisti koko ajan ja näin tehdään myös jatkossa. Ollaan jatkossakin aktiivisina ja teemme tarvittavia toimenpiteitä tarvittaessa pikaisesti, Määttä kirjoitti Facebook-päivityksessään.


Pohjois-Pohjanmaalla oli perjantai-iltaan mennessä todettu 19 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamaa tautitapausta.

Kuusamossa viruksen varalta on tehty muutamia testejä, mutta tartuntoja ei ollut löytynyt.

Lapissa laboratoriossa todennettuja tautitapauksia oli yksi. Koko Suomessa oli todettu 155 uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta, kertoo THL.

Suurin osa Suomessa todetuista tapauksista on ollut lieviä. Osa tartunnan saaneista on tarvinnut myös sairaalahoitoa.

Koillissanomien koronavirus-uutiset löydät täältä.