Joko luit: Aino, 10, Kuu­sa­mos­ta lähtee Hel­sin­kiin lasten omiin "Linnan juh­liin"

Minne mennä: Free­sty­le­hiih­toa Ru­kal­la, jou­lu­lau­lu­ja ja -myy­jäi­siä – katso tästä Koil­lis­maan menot

Päätoimittajalta: Muis­te­taan näin lä­hes­ty­vän joulun alla, että ku­lut­ta­mis­ta tär­keäm­pää on vä­lit­tä­mi­nen

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Kiin­tiö­pa­ko­lais­ten ot­ta­mi­nen puhutti kau­pun­gin­val­tuus­toa 37 pu­heen­vuo­ron verran – Kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen poh­ja­eh­do­tus meni läpi: "Meiltä on monesti pe­rät­ty, että pitäisi käydä ar­vo­poh­ja­kes­kus­te­lua; nyt sitä käy­dään"

Kuusamon kaupunginvaltuusto päätti, että kaupunki tekee ely-keskuksen kanssa sopimuksen kiintiöpakolaisten ottamisesta kuntaan. Päätöksen mukaan sopimus laaditaan toistaiseksi siten, että kaupunki sitoutuu ottamaan vastaan Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ehdotuksen mukaan enintään 30 kiintiöpakolaista vuodessa.

Kaupuginhallituksen ehdotus herätti kokouksen aikana vilkaista keskustelua puolesta ja vastaan. Puheenvuoroja käytettiin kaikkiaan 37.

Sosiaaliohjaaja Sanna Vääräniemi sosiaaliohjaaja antoi alustuksen. Vääräniemen mukaan maahanmuuttaja-käsite kattaa kaikki ulkomaalaistaustaiset tulosyystä riippumatta.

– Vuonna 2020 Kuusamossa asui 307 ulkomaalaista. Heistä kiintiöpakolaisia on 80, kaikki Kongosta. Varhaiskasvatuksessa on noin 60 muun kuin suomenkielistä lasta, perusopetuksessa 56 (8 eri kieliryhmää) ja KAO:lla 45, Vääräniemi kertoi.

Kiintiöpakolaisten taloudelliset vaikutukset Vääräniemi listasi seuraavasti.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.