Tilaajille

Korona run­te­lee Koil­lis­maan mat­kai­lua Lappia vä­hem­män, mutta kan­sain­vä­lis­ten asiak­kai­den varassa olevat yri­tyk­set ovat tiu­kil­la: "99 pro­sent­tia mat­kai­li­jois­ta voi jäädä pois"

Vahva kotimaanmatkailijoista muodostuva asiakaspohja auttaa Ruka-Kuusamon alueen matkailua selviämään. Saijan Lomakartanossa 99 prosenttia matkailijoista on talvikaudella kansainvälisiä. Matkailukuplassa monta kysymysmerkkiä, mutta tahto niiden selvittämiseen on vahva.

Epävarmuutta ja synkkiä pilviä on Koillismaan talvimatkailun taivaalla paljon. Vahva heinäkuun tulos ei yksistään riitä paikkaamaan kevään menetyksiä, vaan matkailuelinkeinon liikevaihto tulee kehittymään negatiivisesti. Miten negatiivisesti, sitä on nykytiedoilla vielä vaikea sanoa, kertoo Ruka-Kuusamon Matkailun toimitusjohtaja Mats Lindfors.

– Konkursseja tulee toivottavasti mahdollisimman vähän. Ruskasesonki on edessä ja näyttää lupaavalta. Jos tulevaan talveen saadaan kotimaisia ja turvallisesti kansainvälisiä asiakkaita, konkurssien määrä jää hyvinkin pieneksi. Kyllä niitä kuitenkin voi tulla jonkin verran. Moni yritys on tosi haastavassa tilanteessa.