Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Joko luit: Pal­lo-Kar­hu­jen edustus aloit­taa jo pian val­mis­tau­tu­mi­sen ensi kauteen – Kai Puonti jatkaa pää­val­men­ta­ja­na

Toimittajalta: Onko di­gi­ta­li­saa­tio hyvä vai huono asia?

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Kou­lu­jen jou­lu­lo­man pi­den­nys ei suun­ni­tel­mis­sa Kuu­sa­mos­sa – tar­tun­nat pom­pan­neet taas kasvuun

Viikonlopun ja alkuviikon aikana uusia tartuntoja on ilmennyt 25, joista 11 tiistaina.

Koulut eivät näillä näkymin hiljene odotettua pidemmäksi aikaa.
Koulut eivät näillä näkymin hiljene odotettua pidemmäksi aikaa.
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamossa ei ole suunnitteilla koululaisten joululoman jatkamista viikolla. Joululoman jatkaminen on ollut valtakunnallisesti esillä keskusteluissa yhtenä lääkkeenä pahentuneeseen koronavirustilanteeseen.

Kunnat voivat halutessaan päättää asiasta.

–Jos siihen päätökseen lähdetään, toivoisin valtakunnallisestikin päätäntää, koska mikä hyöty siitä saadaan? Varsinkin meidän tilanteessa, kun koulujen osalta tartuntojen leviämistä ei ole nähtävissä, noiden lukujen pohjalta mitä nyt esille tullut, Kuusamon tartuntatautilääkäri Marika Käkelä kommentoi tiistaina kaupungin koronainfossa.

Käkelän mukaan kouluissa lapset ja nuoret ovat aikuisen valvonnassa, mutta lomalla kontakteja voi tulla vanhempien valvomatta.

–  Pitäisi olla viitteitä, että (korona) leviää koulussa. Viittaan THL:n tutkimukseen, jossa on selvitetty tartuntojen leviämistä kouluissa. Etäkoulu ei vähentänyt tartuntoja yläasteikäisten kohdalla.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on ilmoittanut antavansa tällä viikolla, mahdollisesti jo tiistaina, tiedon uusista rajoituksista epidemian hillitsemiseksi.

Koronatartunnat ovat lähteneet jälleen kasvuun.
Koronatartunnat ovat lähteneet jälleen kasvuun.
Kuva: Arkisto / Vesa Joensuu

Kuusamon koronatartunnat ovat lähteneet jälleen kasvuun. Viikonlopun ja alkuviikon aikana uusia tartuntoja on ilmennyt 25, joista 11 tiistaina.

Mukana on sekä aiempiin tartuntaketjuihin kuuluvia että uusia tartuntaketjuja. Laajoja altistumisryppäitä ei kuitenkaan ole tiedossa.

–Loppuviikon tilanne näyttää, onko tämä piikki vai nousu pitempiaikainen, Käkelä sanoi.

Sairaalahoidossa on kaksi kuusamolaista. Paikkakunnan tilanne on nyt helpompi kuin sairaanhoitopiirin laajuinen. Oulun  yliopistollisessa sairaalassa on tiistaina hoidossa 23 potilasta. Maanantaina luku oli vielä 32.

– Tehohoidon tarve on vakiintunut yliopistosairaalan erityisvastuualueella 8–11, Käkelä sanoi.

Rokotuksen ottaneet on olleet kilttinä tänä vuonna.

Rokotusten osalta osastonhoitaja Heidi Moilanen kertoi olevansa tyytyväinen ykkös-, kakkos- ja kolmosrokotteen ottaneiden prosenttiosuuksiin Kuusamossa.

Kuusamon oman koronarokotusten tilannekuvan mukaan 89,9 prosenttia yli 12-vuotiaista kuusamolaisista on ottanut ensimmäisen rokotuksen. Toisen piikin on saanut 85,1 prosenttia ja kolmannen 16,7 prosenttia yli 12-vuotiaista kuntalaisista.

– Olen ylpeä jokaisesta, joka on olkavartensa ojentanut. Rokotuksen ottaneet on olleet kilttinä tänä vuonna, Moilanen kehui.

Hän kuitenkin kaipasi edelleen 25–35-vuotiaita rokotukselle.

Yli 12-vuotiaista kuusamolaisista ihan hitusta vaille 90 prosenttia on saanut ensimmäisen rokotteen.
Yli 12-vuotiaista kuusamolaisista ihan hitusta vaille 90 prosenttia on saanut ensimmäisen rokotteen.
Kuva: Kaisa Vänskä

Riskiryhmiin kuuluvien 5–11-vuotiaiden lasten rokotukset alkavat 13. tammikuuta walk in -rokotuspäivällä.

– Heillä on käytössä Comirnatyn oma rokote ja oma annos.

Perusterveiden 5–11-vuotiaiden lasten rokotusten järjestämistä selvitetään vielä. Puhelinajanvaraus avataan, kun heidän rokotusvuoronsa koittaa.

Mahdollisesta rokottamisesta kouluilla ei ole vielä tehty päätöstä.

–Lapsilta tarvitaan molempien vanhempien allekirjoittamat suostumuslomakkeet ja pitäisi etukäteen tietää määrä, kuinka moni ottaa rokotteen, ettei tule hukka-annoksia.

– Mietimme kaikkia hyvin palvelevaa ratkaisua, Moilanen kertoi.

Aikuisia rokotetaan Kuusamossa myös työterveyshuollossa. Terveystalo rokottaa heitä, joiden sopimuksiin rokottaminen kuuluu. Myös eläkeläiset ovat jo remmissä rokottamassa.

Rokotusaikoja voi varata takaisinsoiton kautta, e-varauksesta ja kasvokkain Porkkapirtillä ja Rokotuscenterillä. Tarkat tiedot löytyvät Kuusamon kaupungin sivuilta.

Yli 12-vuotiaiden oma walk in -rokotuspäivä on 22.1.

Kuusamon charter-lennoissa ei ole tullut tietoon koronatartuntoja. Kuusamoon tulee suoria lentoja Isosta-Britanniasta, jota koskevat erityiset rajanylitykseen liittyvät rajoitukset ja rajaviranomaiset tarkastavat heidät.

Voit lukea tarkat vaatimukset täältä.

– Noin 40 henkeä ohjattiin tarkastuksista jatkotestaukseen ja positiivisia ei todettu, Käkelä kertoo.