Juuri nyt: Posion käyt­töön ottama va­lio­kun­ta­mal­li li­sän­nyt avoi­muut­ta ja yh­teis­työ­tä – Kun­nan­joh­ta­ja: "Pää­tök­siin si­tou­du­taan po­ru­kal­la, tämä on de­mo­kra­tiaa par­haim­mil­laan"

Joko luit: Kun Antero Ve­te­läi­sen, 91, penkki va­ras­tet­tiin, ei mies jäänyt pyö­rit­te­le­mään peu­ka­loi­taan har­mis­tuk­sis­saan – hän teki tilalle kaksi uutta

Päätoimittajalta: Oma­pe­räi­syy­den ko­ros­ta­mi­nen on pienten kylien elin­eh­to – kyl­lä­hän sinäkin tiedät Puo­lan­gan pes­si­mis­min tai Sii­ka­lat­van sie­me­net?

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kou­lu­tie­do­te: Rukan ylä­kou­lus­sa koko luokka ka­ran­tee­nis­sa, muissa kou­luis­sa yk­sit­täi­siä op­pi­lai­ta – "On syytä jäädä pois kou­lus­ta, mikäli il­maan­tuu lie­viä­kin fluns­san oi­rei­ta"

Tartuntataudeista vastaava lääkäri Marika Käkelä kertoo tiistaina (24.8.) päiväämässään koulutiedotteessa, että Rukan yläkoululla todettu Covid-19-tartuntaketju, johon liittyen yksi luokka on asetettu karanteeniin.

Samaan ketjuun liittyy useampia tartuntoja, joiden seurauksena altistuskaranteeniin on asetettu oppilaita myös muista kouluista, Käkelä kertoo tiedotteessa.

Flunssapoli Kuusamon terveyskeskuksessa on tilapäisesti ruuhkautunut.
Flunssapoli Kuusamon terveyskeskuksessa on tilapäisesti ruuhkautunut.
Kuva: Mikko Halvari

– Tartuntojen leviämisen estämiseksi kouluissa on tärkeää muistaa, että henkilökunta ja 12 vuotta täyttäneet koululaiset peruskoulun 6. luokasta lähtien käyttävät kasvomaskia koulupäivän ajan sekä koulukuljetuksessa ja kaikki muistavat noudattaa hyvää käsihygieniaa sekä pitää turvavälit myös välitunneilla. Lisäksi muistutamme koronarokotteen ottamisen tärkeydestä 12 vuotta täyttäneiden ikäryhmässä, Käkelä kirjoittaa tiedotteessa.

– Tärkeää on myös muistaa, että tämänhetkisen ohjeen mukaan oppilaiden ja henkilökunnan on syytä jäädä pois koulusta, mikäli ilmaantuu lieviäkin flunssan oireita ja herkästi tulee hakeutua koronavirusnäytteenottoon. Vaikka antigeenitesti olisi negatiivinen, on syytä odottaa, että oireet väistyvät tai lievittyvät ennen kuin palaa kouluun, Käkelä kirjoittaa.

Tiedote on toimitettu Kuusamossa kaikkien koulujen rehtoreille välitettäväksi Wilma-oppilashallintojärjestelmän kautta huoltajille ja henkilökunnalle.

– Tarkoitus oli nyt muistuttaa kaikkia vanhempia ja oppilaita nykyisistä koulua koskevista suosituksista koronaan liittyen ja että oireisena ei saisi kouluun nyt mennä vaan herkästi tulisi testiin hakeutua, Käkelä kommentoi tiedotetta Koillissanomille tiistaina illansuussa.

Flunssapolin ajanvaraus (p. 040 860 0090) Kuusamossa on Käkelän mukaan tilapäisesti ruuhkautunut lisääntyneen kysynnän takia. Järjestelyt puhelinliikenteen sujuvoittamiseksi on aloitettu.

– Pyydämme kärsivällisyyttä ja ohjeistamme yrittämään yhteydenottoa uudelleen myöhemmin tai olemaan yhteydessä Lääkärikeskus Benen ajanvaraukseen testin varaamiseksi, p. 040 707 7123, Käkelä kirjoittaa koulutiedotteessa.

– Osa puheluista ohjautuu päivystyksen puhelimeen ja tästä syystä päivystyksen puhelinliikenne voi olla myös ruuhkautunut. Mikäli muissa kuin koronaan liittyvissä asioissa ette saa yhteyttä päivystykseen, suosittelemme soittamaan Päivystysavun numeroon 116117, josta saatte lisäohjeita, Käkelä kirjoittaa.

Lue lisää: Kuu­sa­mon ko­ro­na­tar­tun­nat liit­ty­vät yhteen ketjuun –"­Ky­sei­seen ketjuun liit­ty­viä tar­tun­to­ja on todettu Rukan ylä­kou­lun yhden luokan op­pi­lail­la ja heidän per­heis­sään ja lä­hi­pii­ris­sään"

Kuusamon kaupungin flunssapoliklinikka