Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Joko luit: Pal­lo-Kar­hu­jen edustus aloit­taa jo pian val­mis­tau­tu­mi­sen ensi kauteen – Kai Puonti jatkaa pää­val­men­ta­ja­na

Toimittajalta: Onko di­gi­ta­li­saa­tio hyvä vai huono asia?

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Kuu­sa­mon ikä­ih­mis­ten asiois­sa vastaa nyt yksi puhelin

Palveluohjaaja Outi Kanerva vastaa uuteen numeroon. Kuvassa Outi Kanerva (vas.), Susanna Veteläinen ja Marja-Leena Kanerva (oik.). Toimivat Jaana Mustosen kanssa puhelimen moniammatillisessa tiimissä.
Palveluohjaaja Outi Kanerva vastaa uuteen numeroon.
Palveluohjaaja Outi Kanerva vastaa uuteen numeroon.
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamon ikäihmisten palveluissa on nyt käytössä yksi yhteinen puhelinnumero, josta saa apua ja tietoa liittyen ikäihmisten palveluihin ja tukitoimiin. Puhelinnumero toimii sekä kotona-asumisen tuen kuin palveluasumisen ja tehostetun asumisen asioissa.

– Meillä on neljä työntekijää – sairaanhoitajia, geronomi ja sosionomi – vastaamassa puheluihin ja soittoajat ovat aluksi arkisin yhdeksästä kello kahteentoista, kertoo Kuusamon palveluohjauksen ja kuntoutuspalvelujen esimies Susanna Veteläinen.

”Lääkäriaikaa ei puhelinnumerosta voi kuitenkaan valitettavasti varata.

– Lääkäriaikaa ei puhelinnumerosta voi kuitenkaan valitettavasti varata, Veteläinen kertoo, eli terveydenhoito toimii yhä omana järjestelmänään.

Porkkapirtin kuntoutustoiminta ja myös yksiköiden sairaanhoitajat kuuluvat kuitenkin sosiaalityön ikäihmisten palveluiden alaisuuteen, eivätkä terveydenhoidon palveluketjuun. Puhelinnumero auttaa myös selvittämään väärinkäsityksiä.

Yhden luukun malli on ollut tähtäimessä myös sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen, eli sote-uudistuksen myötä. Myös kesällä julkaistu uusi ikäihmisten palveluiden laatusuositus ohjaa kuntia selkeyttämään palveluohjausrakenteitaan. Tärkein syy käytännön uudistamiseen on kuitenkin kuusamolaisilta tullut palaute ja toive, että asiat selviäisivät yhdellä puhelinsoitolla.

Osa asioista varmasti selviää yhdellä puhelinsoitolla, mutta eivät välttämättä kaikki. Palveluohjaaja vie asian eteenpäin moniammatilliseen tiimiin, jossa pohditaan asiakkaan kannalta parasta tapaa ratkaista asiaa.

Palvelunumeron avulla varmistetaan, että kaupungin monenlaista osaamista ikäihmisten hoivan, hoitotyön, kuntoutuksen ja sosiaalityön osalta tulee hyödynnettyä.

Soittajalle riittää, että ottaa yhteyden ja kertoo tilanteen palveluohjaajalle. Yhteydenoton aikana voidaan sopia myös kotikäynnistä, jonka yhteydessä tehdään tarkempaa palvelutarpeen arviointia.

– Päivystysaikataulussa tullaan ottamaan huomioon asiakkaiden toiveet ja puhelinpäivystyksen aikataulua tullaan vielä tarkistamaan, kertoo Veteläinen.

Kuusamon ikäihmisten palveluohjaajat vastaavat yhteen puhelinnumeroon 040-860 8700.

– Numero otettiin käyttöön jo 16. lokakuuta, mutta ihmiset eivät ole vielä oikein havainneet sitä, Veteläinen sanoo.

Puhelinnumeron lisäksi vanhuspalveluissa valmistellaan muita kanavia palveluohjaukseen. Internetin käyttö lienee seuraava askel.

Ikäihmisten palveluihin löytyy Kuusamossa myös suoraan apua Porkkapirtiltä.

Ikäihmisten yleinen neuvonta ja palveluohjaus Kuusamossa: 040-860 8700.

Ma-pe, klo 9.00 – 12.00

– turvapalvelut

– omaishoito

– liikkumista tukevat palvelut

– veteraanityö

– muistipoliklinikka

– seniorineuvola

– palvelutarpeen arviointi

– kuntoutus

– päivätoiminta, päiväkuntoutus ja vuorohoito

– kotihoito

– asumispalvelut