Kokeilu: Tekoäly otsikoi Koil­lis­sa­no­mien jutut tällä vii­kol­la

Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Kuu­sa­mon kau­pun­ki ja Caruna yh­teis­työs­sä tuovat lä­hei­set lä­hem­mäk­si – uusi palvelu käyt­töön en­sim­mäis­ten jou­kos­sa Suo­mes­sa

Kuusamon kaupunki ja Caruna tuovat kokeilukäyttöön 20 yksin asuvalle vanhukselle ja heidän omaisilleen ilmaisen havainnointipalvelun kahdeksi vuoseksi.
Kuusamon kaupunki ja Caruna tuovat kokeilukäyttöön 20 yksin asuvalle vanhukselle ja heidän omaisilleen ilmaisen havainnointipalvelun kahdeksi vuoseksi.
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamon kaupungin ikäihmisten palvelut ja Caruna tarjoavat HOWZ-havainnointipalvelun käyttöön ikääntyneille ja heidän lähiomaisilleen ilmaiseksi kahden vuoden ajan. Palvelua pilotoidaan ensimmäistä kertaa Suomessa, ja se sopii erityisesti sellaisille, joiden lähiomaiset asuvat kaukana eivätkä pääse päivittäin käymään läheisensä luona.

Havainnointipalvelu tuo lisäturvaa ja – tukea omassa kodissa asuville ikääntyneille sekä vähentää omaisten huolta. Palvelun mobiilisovelluksen avulla lähiomaiset saavat puhelimeen ilmoituksia tai voivat tarkistaa, että ikääntyneellä omaisella on kaikki hyvin, esimerkiksi onko hän jalkeilla tai ettei ulko-ovi ole jäänyt auki.

– Haluamme olla kuntana mukana tukemassa hanketta, joka tuo uusia keinoja ikäihmisten turvallisen kotona asumisen tueksi. Hyvinvsoinnin ja turvallisuuden kehittämiseksi kaivataan ratkaisuja, joilla saadaan tietoa, että yksin asuvien ikäihmisten kodeissa on normaalia liikehtimistä päivittäin. Esimerkiksi, jos kodissa ei ole havaittu pitkään aikaan liikettä, voidaan tarvittava apu havaita ja saada nopeammin paikalle. Palvelu tuo mielenrauhaa sekä ikääntyneelle että kaukana asuville lähiomaisille, kertoo palveluohjauksen ja kuntoutuspalveluiden esimies Susanna Veteläinen.

Palvelu perustuu kameroiden sijaan liiketunnistimiin ja älykkäisiin sensoreihin, joten se kunnioittaa yksityisyyttä ja itsenäisyyttä. Laitteisto opettelee rutiinit ja tunnistaa sekä hälyttää aina, kun rutiineihin tulee muutoksia.

– Howz sopii ikäihmisille ennen varsinaista kotihoidon asiakkuutta. Palvelu on asiakkaille ja heidän läheisilleen ilmainen. Kuusamon kaupunki ja Caruna haluavat kahden vuoden kokeilujakson ajan tukea ikäihmisten asumista kotona sekä tukea myös kuntia vanhustenhuoltotyössään, Carunan viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Anne Pirilä kertoo.

Palvelu soveltuu yksin asuvalle ikäihmiselle, joka ei ole säännöllisten kotiin annettavien päivittäisten palvelujen parissa, esimerkiksi kotihoidon piirissä. Ikäihmiselle, jonka lähiomainen haluaa olla mukana palvelun pilotoinnissa ja käyttää mobiilisovellusta. Palvelun käyttöön otto edellyttää, että asunto on Kuusamossa Carunan sähköverkkoalueella ja siellä on tai sinne tullaan hankkimaan internet-yhteys ethernet-portilla.

– Etsimme nyt 20 vapaaehtoista ikäihmistä läheisineen kahden vuoden ilmaiseen kokeiluun. Mikäli kiinnostuit ja haluat ottaa sen käyttöön, ota yhteyttä. Laitteet jaetaan käyttöön ilmoittautumisjärjestyksessä. Halukkaat voivat ilmoittautua Kuusamon kaupungin ikäihmisten palveluihin yleiseen neuvontaan arkisin kello 9-12 välisenä aikana puhelimitse 040-8608700.