Kuu­sa­mos­sa on ka­ran­tee­nis­sa yli 40 hen­ki­löä, ko­ro­na­tar­tun­to­jen määrä on alle viisi – tar­tun­ta­tau­ti­lää­kä­ri kertoo, miten jäl­ji­tys­työ toimii

Kasvomaskisuositus on voimassa Koillismaalla.
Kasvomaskisuositus on voimassa Koillismaalla.
Kuva: Mikko Määttä

Kuusamossa on tällä hetkellä koronaviruksen vuoksi karanteenissa yli 40 henkilöä. Varmistettuja koronavirustartuntoja kaupungissa on todettu THL:n koronakartan mukaan alle viisi kappaletta.

Tartuntatautilääkäri Marika Käkelä ei kommentoi yksittäistapauksia vaan puhuu yleisellä tasolla.

– Tartuntajäljitystyö tehdään ensisijaisesti niin, että ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä altistuneisiin, eli lähikontakteihin. Näitä ovat henkilöt jotka ovat olleet koronapositiivisen kanssa yli 15 minuuttia alle 2 metrin etäisyydellä tartunnan lähteen oireiden alkua edeltävien 24 tunnin aikana, Käkelä kertoo.

Mahdollisista altistumisista tiedotetaan julkisesti vain siinä tapauksessa, että kaikkia altistuneita ei muilla keinoin voida tavoittaa.

– Silloin pyritään tavoittamaan altistuneet laajemmalla tiedotuksella ja ohjeistuksella.

Kuusamossa tällaisia tiedotteita ei ole toistaiseksi annettu.

– Jos mitään isompaa ei kuulu, (kuusamolainen) voi luottaa, että tilanne on hallinnassa ja kaikki altistuneet tavoitettu, Käkelä kertoo.

Jos mitään isompaa ei kuulu, (kuusamolainen) voi luottaa, että tilanne on hallinnassa ja kaikki altistuneet tavoitettu.
Marika Käkelä
Kuusamon tartuntatautilääkäri

Tartuntojen jäljitysten ja altistuneiden karanteeniin asettamisen taustalla on se, että yhteiskunta saataisiin pidettyä mahdollisimman hyvin käynnissä.

– Tartunnan jäljityksellä pyritään turvaamaan muun yhteisön toiminta. Kun saadaan altistuneet karanteeniin, muut voivat jatkaa normaalia arkea, eikä kevään laajoihin rajoituksiin tarvitsisi palata.

Käkelän mukaan Kuusamossa ei ole paikallisesti koronavirusepidemiaa, vaan tilanne on hyvin rauhallinen. Ollaanko nyt siinä riskissä, että epidemia lähtee liikkeelle?

– Koko ajan ollaan siinä riskissä, Käkelä sanoo.

– ​Esimerkiksi s​uurten joukkojen kokoontumiset ovat riski, koska altistumisia tulee paljon. Tällöin kaikkien altistuneiden tavoittamisessa voi mennä aikaa ja jatkotartuntoja voi ehtiä syntyä enemmän, hän sanoo. ​

Käkelän mukaan aktiivisella tartunnanjäljitystyöllä kuitenkin on mahdollista tehokkaasti torjua epidemian syntyminen ja leviäminen.

Käkelän mukaan yleiset turvaohjeet riittävät edelleen Kuusamossa koronavirustartuntojen välttämiseen.

– Tilanne on rauhallinen. Ei vielä ole tarvetta yleisiä turvaohjeita tiukemmasti alkaa tämän väestön osalta tehdä toimia. Toivon, että ihmiset muistaisivat sen kokoontumisten osalta, että jos kokoonnutaan, lähikontakteja vältetään tai pidetään ne lyhyinä. Ei olla yli 15 minuuttia alle kahden metrin etäisyydellä, jos ei ole pakko.

Koronavilkku on ladattu 1,8 miljoonaa kertaa.
Koronavilkku on ladattu 1,8 miljoonaa kertaa.
Kuva: Pekka Peura

Hän kehottaa myös välttämään isoja kokoontumisia, ettei niiden kautta pääsisi tapahtumaan isompia joukkoaltistuksia.

– ​Entuudestaan toisille tuntemattomien tai lähipiiriä vieraampien ihmisten kokoontuessa yhteen on hyvä muistaa myös kasvomaskin käyttö, jota koskeva suositus on alueellamme voimassa, Käkelä muistuttaa.

Myös Koronavilkku-puhelinsovellus auttaa altistuneiden tavoittamisessa ja tartuntaketjujen katkaisemisessa. Koronavilkun käyttäjät ovat syöttäneet sovellukseen tähän mennessä 41 avauskoodia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedotteessaan.

Terveydenhuollon ammattilainen antaa avauskoodin henkilölle, jolla on todettu koronavirustartunta. Tämän jälkeen sovellus lähettää tiedon niille, jotka ovat voineet altistua tartunnalle.

Koronavilkku on ladattu tähän mennessä lähes 1,8 miljoonaa kertaa, ja se on käytössä yli 500 eri puhelinmallissa.

Fakta

Karanteeni ja eristys

Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat.

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen kuin varsinaiset oireet puhkeavat.

Karanteenissa olevan henkilön pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle.

Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin.

Erityksen ja karanteenin määrää tartuntataudeista vastaava läääkäri.

Lähipiiri ei ole karanteenissa, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa tartunnan saaneeseen, toisin kuin karanteeniin asetettu. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole tartuttava.

Jos karanteenissa olevalle henkilölle tulee oireita, hänet ohjataan koronavirustestiin. Oireettomia henkilöitä ei testata.

Tartunnan saamisesta siihen, että potilas voi tartuttaa muita, on viivettä. Tämä takia altistuneen, mutta oireettoman henkilön omaisten ei kannata rajoittaa elämäänsä. Jos altistunut alkaa oireilla, tutkitaan, onko kyse koronaviruksesta.

Hyvä käsi- ja yskimishygienia

Koronavirus tarttuu pisaratartuntana

Omaa ja läheisten tartuntariskiä voi alentaa ensisijaisesti huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Kädet kannattaa pestä erityisesti kun tulet ulkoa sisään, aina wc-käynnin jälkeen tai kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut.

Jos et voi pestä käsiäsi, käytä alkoholipohjaista tai muuta kemikaaliviranomaisen hyväksymää käsihuuhdetta.

Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin.

Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.

Vaihda kotona käsipyyhkeitä usein ja käytä kodin ulkopuolella kertakäyttöpyyhkeitä.

Lähikontaktien vähentäminen

Lähikontaktien vähentäminen on nyt tärkeää myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä.

Kun liikut ulkona, pidä vähintään 1–2 metrin etäisyys muihin ihmisiin.

Älä kättele.

Tee etätöitä, jos mahdollista.

Lähde: THL