Lähde mukaan haas­tee­seen – Ke­rä­tään kunnon mas­ki­ku­va­gal­le­ria Koil­lis­maal­ta!

Koillissanomat haluaa auttaa tekemään kasvomaskit tutuksi näyksi Koillismaalla.

Maski
Maski
Kuva: mikko halvari

Koillismaalla on voimassa maskisuositus, mutta maskeja näkee katukuvassa vasta vähän. Vaikka koronan myötä moni asia on mennyt uusiksi, maskista ei ole vielä tullut uutta normaalia.

Sen vuoksi Koillissanomat haastaa nyt kaikki lukijat mukaan tekemään kasvomaskeista tutumpia. Lehden tavoitteena on tehdä jättimäinen kuvagalleria lehteen ja verkkoon koillismaalaisista maskien käyttäjistä.

Tule mukaan haasteeseen! Näin se käy: Ota kasvokuva itsestäsi tai puolisostasi maski oikeaoppisesti kasvoilla.

Lähetä kuvasi sähköpostilla toimitus@koillissanomat.fi tai Koillissanomien verkon kautta.

Voit myös jakaa kuvasi somessa tunnisteilla #koillissanomat #kasvomaski

Kuvassa oleva kasvomaski voi olla itse tehty niin sanottu kansanmaski, kankainen maski, kertakäyttömaski tai korkeampaa suojaa tarjoava maski.

Varmistathan, että sinulla on kuvassa olevan henkilön lupa kuvan julkaisemiseen.

Keskiviikkoisen tiedon mukaan sekä Pohjois-Pohjanmaa että Lappi ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tiedoissa koronaviruksen osalta perustasolla. Perustasolla kasvomaskia suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.

Maskia on käytettävä myös koronavirustestiin hakeutuvien henkilöiden kun he ovat matkalla näytteenottoon. Koronatestissä käyneiden on syytä käyttää maskia testituloksen valmistumiseen asti, jos heillä on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

THL:n mukaan maskia pitää käyttää myös matkustajien, jotka saapuvat riskialueelta Suomeen heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kiihtymis- ja leviämisvaiheissa maskisuositukset ovat laajemmat. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tarkastaa alueiden tilanteen ja antaa uudet määritykset torstaisin.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö arvioi keskiviikkona, että tautitapausten määrän kasvu muualla Suomessa voi johtaa koronatilanteen muuttumiseen myös Lapissa.

– Tämän vuoksi nyt on erityisen tärkeätä, että kaikki ihmiset käyttäisivät kasvomaskia sisätiloissa, joissa turvavälejä ei voida pitää (joukkoliikenne, kaupat, kauppakeskukset, ravintolat, konsertit), se tiedotti.

Fakta

Muistilista

Varaa käyttöösi niin monta maskia kuin päivän aikana tarvitset sekä käsidesiä.

Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen liikennevälineeseen nousemista.

Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat uuden tai puhtaan maskin. Varmista, että maski asettuu tiivisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan.

Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana. Jos kosket maskia käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen ja jälkeen.

Älä aseta käytettyä maskia uudelleen kasvoille. Vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu.

Poista maski puhdistetuin käsin tarttumalla sen nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaa.

Laita kertakäyttöinen maski roskikseen käytön jälkeen ja kangasmaski muovipussiin tai pesukoneeseen.

Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.