Joko luit: Näin it­se­näi­syys­päi­vää juh­li­taan Koil­lis­maal­la

Viikon kysymys: Seu­ra­sit­ko Rukan maail­man­cu­pien kil­pai­lu­ja?

Kuvaajalta: Ruka Nor­di­cis­sa iski tunne, että olen vapaan tyylin kil­pai­lus­sa pe­rin­tei­sen suk­sel­la

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Lop­pu­ke­sä on si­ni­le­vän yleisin esiin­ty­mis­ai­ka – Tie­dät­kö sinä, kuinka sel­vit­tää onko ky­sees­sä si­ni­le­vä vai ei?

Sinilevää esiintyy loppukesästä. Tiistaina Porontimajärvellä näkyi sinilevälautta, joka hävisi saman illan aikana. Muualla Koillismaalla levää on seurantapisteiden mukaan runsaasti vain Posiolla Yli-Kitkalla.

Tiistaina nähtiin Porontimajärvellä verrattain harvinainen näky, kun sinilevälautta kerääntyi rantaan. Vähäfosforisella, kirkkaalla ja kalaisalla järvellä ei sinilevää ole aiemmin tiettävästi esiintynyt, 1970-luvun alusta Porontimajärvellä mökkeillyt Jorma Salovaara kertoo.

– Meillä on mökillä kantovesi, ja uin järvessä lähes päivittäin. Tein sekä keppi- että vesilasitestin ja otin kuvia, jotka lähetin Kuusamon kaupungin ympäristötarkastajalle. Hän puolestaan lähetti kuvat ely-keskukseen. Lautta vahvistui sinileväksi. Illan aikana lautat katosivat ja järven pinta näytti rusehtavalta, Salovaara kertoo.

Vesi.fi- sekä Järvi- ja meriwiki -sivustojen mukaan Koillismaan levätilanne on melko rauhallinen. Runsaasti levää esiintyy vain Posiolla Yli-Kitkalla Porosaaren pohjoispuolella.

:
:

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Lue tilauksella tämä ja muut kiinnostavat artikkelit Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa