Lukijalta

Lu­ki­jal­ta: Jos haluaa välttää kat­ko­hiih­te­lyn, on pieni tauko pi­det­tä­vä lu­mi­han­ges­sa – tai jos ei halua kas­tel­la hou­su­jaan, kii­vet­tä­vä puuhun

Upeaa oli taas vuodenvaihteessa hiihdellä pari viikkoa Rukan valkeilla hangilla. Elämys, jota eteläisessä Suomessa ei valitettavasti enää voi kokea. Tarjolla on käytännössä kaksi helpohkoa, keski-ikäiselle retkeilijälle soveltuvaa reittiä: Vuosselin reitti (12 km) ja Kuontivaaran reitti (16-20 km). Vuosselissa tungos on parhaina päivinä ankara, hiihto on lähinnä väistelyä ja puikkelehtimista lasten, kaatuilevien espanjalaisten, pulkkien ym seassa. Tällainen latu pitääkin olla tarjolla, ja sen palkitsee todella mukava, monipuolinen ja vastuullisesti asiakkaitaan palveleva kahvila Lammintupa sekä asiallinen tauko-kota.

Katkohiihtelyn voi välttää Kuontivaaran reitillä, joka hieman pidempänä ja vaativampana tarjoaa jo aitoa retkeilyn iloa. Vaan miten järjestää pieni tauko, 20 km on suht pitkä matka? Kunnanisien tarjoama ratkaisu: istahda lumihankeen, tai jos et halua kastella housujasi, niin kiipeä puuhun. Muuta vaihtoehtoa ei ole, kun ainokainen kahvila on varattu ulkolaisten ryhmien yksityiskäyttöön (oli ainakin vuoden vaihteessa).

Rehellinen vastaus päättäjät: onko mahdollista saada myös tälle reitille tauko-kota tai vaikkapa puolijoukkueteltta, ja jos on, niin koska? Kustannus olisi luokkaa 10 000, kun polttopuita sinne hankeen jo viedään. Emmehän me latuhiihtäjät Kuusamon kunnalle mikään kultakaivos ole, mutta ehkä meidän avuin se mahdollinen aito kaivoshanke on haudattavissa ja Kuusamon luonto pelastettavissa. Että miten on päättäjät, liikeneekö Kuusamon kunnalta teltta tai kotarahat turistimarkkojen vastikkeeksi.

”Kunnanisien tarjoama ratkaisu: istahda lumihankeen, tai jos et halua kastella housujasi, niin kiipeä puuhun.