Lukijalta
Mielipide

Lu­ki­jal­ta: Joulu on ennen kaikkea lasten juhla – kes­ki­ty­tään tänä vuonna tun­nel­maan

Koronan vuoksi monet ovat viettäneet paljon aikaa kotosalla kuluneen vuoden aikana. Aika on tuonut mukanaan myönteisiäkin asioita. Kun menoja on rajoitettu, perheet ovat voineet viettää enemmän kiireetöntä aikaa yhdessä.

Ikävämpiä vaikutuksia on muun muassa se, että päihteiden käyttö on joillakin koronatilanteen vuoksi lisääntynyt. Runsas päihteiden käyttö haittaa sekä käyttäjän omaa että perheenjäsenten ja läheisten elämää.

Kohta on hartaasti odotettu joulu ja sitä vietetään nyt monessa perheessä eri tavalla. Perinteet suvun yhteisestä juhlasta saattavat katketa, koska sairastumisriskien välttämiseksi meidän toivotaan välttävän vierailuja ja kohtaamisia. Voiko edes pukki tulla?

Lapsen joulukokemus on yksinkertainen. Siihen liittyy kihelmöivää odotusta, tuoksuja, tunnelmia, yhdessäoloa ja yllätyksiä.

Joulu on lomaa arjen rutiineista, yhteisiä leikkejä ja pelejä sekä herkkujen syömistä. Juhlatunnelma syntyy tuttujen ja turvallisten aikuisten luomana ja seurassa.

Myös aikuiset haluavat rentoutua raskaan syksyn jälkeen. Alkoholi mielletään kulttuurissamme usein rentoutumisen keskeiseksi elementiksi.

Ehkä glögiä vähän terästetään ja jouluaterialla juodaan tavallista parempaa punaviiniä. Ehkä pitkän illan mittaan tulee juotua vielä vähän lisää. Aikuinen voi kokea mukavaa rentoutumista, mutta lapsi kokee sen toisin.

Jouluna soisi, että kukaan ei pilaisi kenenkään tunnelmaa. Aikuisen ylilyönnit voivat kuitenkin musertaa lapsen juhlatunnelman

Se, mikä voi aikuisesta tuntua harmittomalta hauskan pidolta, voi lapsen silmin näyttää pelottavalta. Vähäinenkin alkoholimäärä voi aiheuttaa lapselle turvattomuuden tunnetta.

Joulu on ennen kaikkea lasten juhla. Jospa tänä vuonna keskityttäisiin tunnelmaan. Pelattaisiin yhdessä pelejä, lähetettäisiin etätervehdyksiä sukulaisille, soitettaisiin yksin joulua viettäville.

Luotaisiin yhteisöllisyyttä tähän eristyneisyyden aikaan. Tehtäisiin uusia, lämpimiä muistoja.

Aina omat voimat eivät riitä. Jos haluat puhua omasta tai läheisesi päihteidenkäytöstä, ota yhteyttä esimerkiksi Päihdeneuvontaan puh. 0800 900 45.

Päihteettömyyteen on tarjolla myös vertaistukea muun muassa A-killoissa ja monen muun tahon tarjoamana.

Tehdään yhdessä lapsille raitis joulu!

Sinikka KorpelaAluekoordinaattori Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Kirsi MäkiJärjestökoordinaattori-koulutussuunnittelija A-Kiltojen Liitto ry