TOIMITTAJALTA: Len­to­pal­lo­ke­vään rat­kai­su­het­ket lä­hes­ty­vät – Pölkky Kuu­sa­mon vä­him­mäis­ta­voit­tee­na run­ko­sar­jas­sa pitää olla kol­man­nen sijan säi­lyt­tä­mi­nen

Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Pi­täi­si­kö ve­nä­läi­nen de­mo­ni­soi­da? Tal­vi­so­dan opetus on, että ei

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho esittää, että venäläiset tulisi demonisoida eli leimata paholaisiksi. Tästä tuli heti mieleeni kuusamolaistenkin hyvin tuntema pappi, piispa Hannes Leinonen, joka nuorena teologian opiskelijana lähti talvisodassa ”Pirua ja ryssää” vastaan.

Hannes ei koskaan, ei edes piispuusaikanaan, suostunut käyttämään venäläisistä muuta nimitystä kuin ryssä, eipä edes silloin, kun joutui näiden kanssa tekemisiin.

Minun lapsuudessani venäläisten demonisointi oli aivan yleistä. He olivat ryssiä tai suorastaan ”ryssän perkeleitä”. Mutta minähän olinkin sota-ajan kasvatti.

Kun me Oulun lyseon pojat saimme kuulla, että liittoutuneiden valvontakomissio oli tulossa Ouluun, me poikakuorolaiset kokosimme kymmenen pojan porukan ja lähdimme heitä vastaan Oulun rautatieasemalle, ja kun he astuivat junasta asemasillalle, me viritimme laulun ”Silimien välliin ryssää, ettei se takaisin tyssää.

Lue digiä _3 kk vain 1 kk hinnalla_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.