Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Voi­daan­ko luon­non­suo­je­lu­la­kia so­vel­taa enää met­säa­luee­seen, jonka suo­je­lu­pe­rus­teet ovat muut­tu­neet?

Paula-myrsky runteli (10 minutissa) järkyttävällä tavalla kesäkuussa 2021 Etelä-Taivalkoskea ja sen Natura-luonnonsuojelualueita. Alueen suojeluperusteena ovat olleet Kylmäluoman boreaaliset (2700 hehtaaria) luonnonmetsät ja harjumetsät. Nyt ne ovat täysin tuhoutuneet ja muistuttavat sotatannerta, johon ei ole menemistä. Kylmäluoman alueella kaatui puuta noin 400 000 kuutiometriä. Tältä boreaaliselta alueelta ei saa myrskypuita korjata vaan ne on jätettävä sinne lahoamaan EU-määräysten ja Suomen luonnonsuojelulain mukaisesti?

Olen kysellyt, voiko ko. alue olla enää luonnonsuojelualue. Voidaanko lakia soveltaa enää metsäalueeseen, jonka suojeluperusteet ovat muuttuneet poikkeustilanteen seurauksena? En omista metsää, mutta käyn perheeni ja lastenlasteni kanssa juuri tuolla alueella marjastamassa, kalastelemassa ja retkeilemässä. Lokakuussa 2021 yritimme mennä retkeilypolulle, mutta sinne ei edes koira päässyt ja porotkin ovat vaarassa niillä alueilla liikkuessa.