Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Koil­lis­sa­no­mat tästä!

Tilaajille

Miksi ko­ro­na­tes­ti ku­tit­taa toista ja vie toisen sän­kyyn? Lääkäri ja sai­raan­hoi­ta­ja vas­taa­vat: "Näyt­tee­not­to koetaan hyvin yk­si­löl­li­ses­ti"

Koronanäytteenoton sanotaan monesti tuntuvan vain epämiellyttävältä kokemukselta. Tuntemukset näytteenoton aikana ja sen jälkeen voivat kuitenkin olla kovinkin ikäviä.

-
Kuva: Jussi Leinonen / Arkistokuva

Koronanäytteenoton sanotaan monesti tuntuvan epämiellyttävältä kokemukselta. Tuntemukset näytteenoton aikana ja sen jälkeen voivat kuitenkin olla kovinkin ikäviä. Koillismaalainen nainen kertoo seuraavanlaisesta kokemuksesta: ”Kävin koronatestissä. Näytteenotto oli todella epämiellyttävä kokemus. Jo testin aikana itku oli kurkussa, ja testin jälkeen autossa itku tulikin. Tuli muutakin: viiltävä kipu takaraivoon ja kokonaisvaltainen huono olo.

Taivalkosken terveyskeskuksessa sairaanhoitajana työskentelevä Marianne Luukkonen, kuulostaako tämä normaalilta?

– Minusta tuollainen ei kuulosta normaalilta. Tuntemus on aika yksilökohtaista. Varsinkin lapset sanovat, että se kutittaa. Normaalia on se, että vedet valuvat silmistä tai alkaa aivastuttaa. Harva sanoo, että se käy kipeää, mutta yleensä sanotaan, että näytteenotto tuntuu inhottavalta.