Joko luit: Aino, 10, Kuu­sa­mos­ta lähtee Hel­sin­kiin lasten omiin "Linnan juh­liin"

Minne mennä: Free­sty­le­hiih­toa Ru­kal­la, jou­lu­lau­lu­ja ja -myy­jäi­siä – katso tästä Koil­lis­maan menot

Päätoimittajalta: Muis­te­taan näin lä­hes­ty­vän joulun alla, että ku­lut­ta­mis­ta tär­keäm­pää on vä­lit­tä­mi­nen

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Nä­kö­kul­ma – Henrik Kar­vo­sen ko­lum­ni: Otetaan hyöty irti muu­tok­ses­ta ja luodaan maail­ma, johon ul­ko­puo­li­sen on lähes pakko päästä osal­li­sek­si

-

Yhteiskuntamme on muuttumassa. Monet sellaiset asiat, jotka olivat meille hetki sitten itsestäänselvyyksiä, ovat tulevaisuudessa aivan toisin. Kun maailma muuttuu, liittyy siihen aina mahdollisuuksia. Tällaisten mahdollisuuksien ymmärtäminen ja sen jälkeinen hyödyntäminen vaatii tietoa. Tietoa puolestaan pitää jakaa, jotta saamme yhdessä tehtyä oikeita valintoja.

Tässä on minun näkemykseni siitä, mitä alueellamme voitaisiin tehdä?

Suomalaisten tapa tehdä työtä ei palaa Covid-19-epidemian jälkeen enää entiselleen. Jos moni meistä työskenteli aikaisemmin vain omassa toimistossaan, teemme jatkossa työtämme ihan missä tahansa. Fyysinen työpiste menettää merkitystään, ellei työskentele esimerkiksi asiakaspalvelu- tai tuotantotehtävissä. Olemme oppineet käyttämään erilaisia kommunikointijärjestelmiä ja etäyhteyksiä.

Lisäksi kulttuuri on muuttunut. Se on ehkä kaikkein suurin ja tärkein syy sille, että työn murros on tapahtumassa.

Enää ei podeta huonoa omaatuntoa siitä, että työskentely tapahtuu kotoa tai mökiltä. Siitä on tullut hyväksyttyä ja samalla olemme huomanneet, että työn tuottavuus on kasvanut huimasti.

Koillismaan alue on yksi Suomen houkuttelevimmista paikoista työskennellä uudella tavalla. Olemme suurenmoisen luonnon ympäröimä alue, joka sijaitsee kohtuullisen matkan päässä suurista kaupungeista. Mökkikantamme on runsas ja sen taso on korkea. Lisäksi alueemme on varsin pieni, mutta omaa valtavan määrä harrastusmahdollisuuksia upean luonnon keskellä.

Alueella on tällä hetkellä kova vetovoima. Tänne tullaan vierailemaan mutta tänne halutaan myös asettua. Kiinteistökauppa käy hyvin ja kysyntää on enemmän kuin joskus osasimme edes haaveilla. Siispä mitä meidän kannattaisi tehdä?

Tehdään täällä työskentely ja asuminen entistä helpommaksi ja erityisen mukavaksi. Pyritään kaikessa tekemisessä miettimään aina myös mökillään asuvan naapurimme etua.

Hurmataan ja yllätetään heidät. Ja autetaan arkisten ongelmien ratkaisemisessa. Tehdään sellaisia isojakin asioita, joita missään ei ole ennen tehty.

Luodaan maailma, johon ulkopuolisen on lähes pakko päästä osalliseksi. Kun syntyy imu, ei tarvitse myydä. Meiltä tullaan ostamaan. Silloin on aika lisätä mökkien määrää radikaalisti. Otetaan tavoitteeksi kaksinkertaistaa alueen kakkosasuntojen määrä. Tämä tapahtuu ennakkoluulottoman kaavoituksen ja toimivan aluesuunnittelun kautta.

Samaan aikaan kehitetään kaikkea sitä infrastruktuuria, jota uudet naapurimme tarvitsevat. Konkreettisia esimerkkejä mökkiläisten elämän helpottamiseksi tai alueen infran kehittämiseksi on olemassa varsin paljon.

Käydään niistä keskustelua joskus myöhemmin. Nyt on aika päättää suunnasta ja tavoitteista.

Voisimme myös luopua yhdestä asiasta. Lopetetaan viimeistään nyt marmattaminen huonoista kulkuyhteyksistä. Tänne on erittäin hyvät kulkuyhteydet ja alueemme sijaitsee helposti saavutettavassa paikassa.

Tästä on tullut totta muuttuneen maailman myötä. Lentomatkustamisen dramaattinen vähentyminen on johtanut autolla tehtävien matkojen lisääntymiseen. Autolla ensisijaisesti liikkuvalle mökkiläiselle tai matkailijalle Koillismaa on helposti saavutettava kohde.

Kohde, jonka ei tarvitse kilpailla kävijöistään globaaleilla markkinoilla. Kohde, jonne voi mennä työskentelemään tai lomailemaan vaikka vain hetkeksi. Kun onnistumme saamaan alueellemme radikaalisti lisää mökkejä ja asukkaita, ostovoima ja väkimäärä kehittyvät tasolle, jollaista ei koskaan ennen ole täällä ollut. Se luo meille kaikille vaurautta ja takaa hyvän tulevaisuuden alueelle. Jo pelkkä mahdollisuus tähän velvoittaa meitä toimimaan.

Henrik KarvonenToimitusjohtaja, Koillismaan OsuuskauppaPuheenjohtaja, Oulun Kauppakamarin Koillismaan osasto