
Suomen hallitus neuvotteli keskiviikkona siitä, palaavatko koululaiset oppilaitoksiin vielä ennen kesälomia. Ennen tämän lehden painoon menoa ei saatu vastausta siihen, millaisia ratkaisuja on luvassa.
Joka tapauksessa näyttää siltä, että koronaviruspandemian hillitsemiseksi tehtyjä rajoituksia on nyt syytä alkaa purkaa hallitusti. Suomalaiset ovat tunnollista kansaa ja olemme totelleet ohjeita niin hyvin, että epidemian leviäminen on laantunut.
Tietyissä osissa Suomea koronavirustartuntoja on paljon, kun Koillismaalla taas tautitilanne on viikosta toiseen rauhallinen. Voisiko rajoituksia alkaa purkaa niissä osissa maata, joissa tautitilanne on vielä olematon?
Samalla Koillismaalla on iloittu siitä, ettei tartuntoja vielä ole, pitää muistaa että epidemia tulee kyllä tännekin. Kun se saapuu, on etua, että terveydenhuollolla on ollut aikaa valmistautua ja kouluttaa työntekijöitä uudestaan.
Ei tietysti voi toivoa kenenkään sairastumista. Silti koronavirusepidemia, kuten muutkin epidemiat, on ison osan väestöstä sairastettava läpi, ennen kuin tauti aikanaan hiipuu. Rokotuksen saamiseen asti ihmisiä ei voi pitää eristyksissä eikä taloutta kuristuksessa.
Jos tartuntoja ei tule nyt, taudin toisesta aallosta saattaa tulla ensimmäistä pahempi. Tässä lehdessä sivuilla 6-7 kerrotaan, kuinka espanjantauti riehui sata vuotta sitten Koillismaalla. Taudin toinen aalto oli ensimmäistä tappavampi.
Myös koronavirustauti voi tappaa, mutta pahimmassa tapauksessa voivat rajoitustoimetkin. Kysymyksiä on monia.
Miten käy ikäihmisten toimintakyvyn, kun he eivät pääse kunnolla liikkumaan ja sosiaaliset kontaktit jäävät pois? Joko itsemurhat ovat lisääntyneet, niin kuin yleensä isojen taloudellisten vaikeuksien iskiessä?
Mikä tilanne on mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivissä perheissä? Perheväkivallan lisääntymisestä on jo raportoitu.
On muistettava sekin, että hyvinvointivaltion rahoitukseen edellyttää hyvinvoivaa taloutta. Oulun Kauppakamarin toimitusjohtaja Jari Tuovinen esittää tämän lehden sivuilla 2-3 julkaistussa jutussa, että rajoituksia pitää saada merkittävästi helpottumaan, jotta matkailualan yritykset voivat nousta kriisin jälkeen.
Toisaalta maineenhallinnan kannalta mukana on ollut tuuriakin. Toistaiseksi Ruka ei ole loistanut otsikoissa, kun on puhuttu koronaviruslingoista. Tämä voi olla etuna siinä vaiheessa, kun kotimaan matkailu alkaa elpyä.
Rajoitusten purku olisi hyvä aloittaa kouluista. Oppilaat ansaitsevat paluun normaaliin kouluarkeen ja töissä käyvät vanhemmat työrauhan.
Lapsilla koronavirustartunnat ovat Suomessa olleet lieväoireisia, eikä vakavia, sairaalahoitoa vaativia tautitapauksia ole ollut. Virus ei kierrä aktiivisesti lasten keskuudessa.
Päätös koulujen etätyöstä tehtiin valmiuslain perusteella, joten se katsottiin välttämättömäksi. Nyt näyttäisi, että enää se ei sitä ole.