
Ettei vain tekisi virhettä. Se oli oululaisen Anu Höijerin mielessä päällimmäisenä viimeiset vuodet sairaanhoitajan työssä.
– Koetin tehdä kaiken viimeisen päälle ja koin jatkuvaa riittämättömyyttä. Kasvatin itselleni kuoren, jonka sisällä olin se, joka tiesi kaikesta kaiken eikä osannut pyytää apua, Höijer muistaa.
Se oli keholle valtava stressi, ja monenlaisia fyysisiä oireita ilmeni.
– Oirehdin koko ajan jotain: flunssaa, pientä lämpöä, kipua. Kotona olin itkuinen ja sain raivareita aivan mitättömistä asioista. Kävin kyllä työterveyshoitajan juttusilla mutta muistan, että olin vastaanotollakin reipas.
Vyyhti alkoi purkautua vasta, kun Höijer uskalsi myöntää itselleen, että työ polttaisi hänet loppuun.
– Jouduin näkemään, että kun kerran fyysistä syytä ei löydy, sen täytyy olla henkinen. Se piti tunnustaa itselle.
Höijer sai hyvää psykiatrista hoitoa ja diagnoosin: masennus ja epävakaa persoonallisuushäiriö.
– Diagnoosi oli helpotus. Sain syyn sille, miksi esimerkiksi tarkistelen hellan nuppeja moneen kertaan ja sillekin, miksi en kestänyt vaativaa työelämää.
Psykoterapian myötä Höijer oppi tunnistamaan traumat, joiden seurauksena mielenterveysongelmat olivat syntyneet, ja myös hallitsemaan sairauttaan.
Loputtomat sairauslomat eivät olleet vaihtoehto, joten Höijer katkaisi kierteen irtisanoutumalla hoitajan työstään.
– Hyppäsin hetkeksi toiselle alalle hyvinvointituotteiden ergonomiaedustajaksi. Siinä sivussa huomasin viritteleväni omaa yritystoimintaa vyöhyketerapeuttina, vaikka olin ajatellut, että hoitotyöhön en ainakaan enää palaa, hän nauraa.

Yrittäjyyttä on takana nyt kuusi vuotta ja Höijer on löytänyt oman juttunsa tunnepuoleen painottuvana vyöhyketerapeuttina.
– Olen nauttinut yrittäjyydestä ihan täysillä. Usein, kun puhutaan yrittäjyydestä, luodaan pelkoja. Totta kai tähän on liittynyt haasteita, joihin on joutunut pyytämään apua, mutta olen myös saanut ihan pyyteetöntä apua ihmisiltä.
Myös myytti niska limassa raatavasta yrittäjästä on monelle tuttu. Höijerille yrittäjyys mahdollistaa juuri päinvastaisen: töitään voi itse säännöstellä.
– Annan hoitotilanteessa kaikkeni, ja olen huomannut, etten pysty tekemään sitä viitenä päivänä viikossa. Työskentelen keskiviikosta lauantaihin, ja tämä rytmi sopii minulle.
Maanantaisin ja tiistaisin Höijerillä on joko vapaata tai jotain ihan muuta kuin hoitotyötä: hän valmistui pari kuukautta sitten oululaisesta Hyvän mielen talosta kokemusasiantuntijaksi mielenterveystyössä.
– Minulla on halu vähentää stigmaa mielenterveydestä. Mielenterveyshän ei ole asiana sen kummempi kuin fyysinen terveys. Epävakaa persoonallisuushäiriö on monelle ammattilaisellekin outo sairaus ja sananakin vähän pelottava. Kokemusasiantuntijana käyn puhumassa erilaisissa tilaisuuksissa ja koulutuksissa. Haluan tuoda vertaistukea mutta myös työkaluja ammattilaisille mielenterveysasioiden kohtaamiseen.
Hoitajataustainen Höijer näkee kokemusasiantuntijanakin pidemmälle.
– Terveydenhuollossamme voisi olla paljon kehitettävää tämän tiimoilta. Toivoisin, että kentällä alettaisiin käyttää enemmän kokemusasiantuntijoita hoitoalan ammattilaisten rinnalla.
Loppuun palamisen kokeneena ja omia asiakkaitaan kuunnelleena Höijerin on helppo peilata yhteiskuntamme kipupisteitä.
– Toivoisin pääseväni puhumaan työssä jaksamisesta myös ihan työpaikoille. Monella on tunne, että täytyy vain jaksaa, niin kuin itsellänikin oli.
Anu Höijer
Yrittäjä, kokonaisvaltainen vyöhyketerapeutti vuodesta 2014.
Sairaanhoitaja, terveyden-hoitaja.
Kokemusasiantuntija mielenterveystyössä.
Yrittäjän ammattitutkinto 2017.
Harrastukset: kuntosali, ulkoilu, lukeminen, matkustelu.
Perhe: teini-ikäinen tytär, miesystävä ja koira.
Häpeä-, pelko- ja hylätty lapsi. ”Terapian myötä ymmärsin, että sisälläni asuu häpeä-, pelko- ja hylätty lapsi. Terapiassa opin ymmärtämään tätä lasta ja olemaan hänelle aikuinen. Traumat eivät enää ohjaa minua.”