Ou­lu­lai­nen kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu Sari Halonen ero­tet­tu syys­kuun loppuun – Halonen ohittaa ky­sy­myk­sen an­teek­si­pyyn­nös­tä mutta hy­väk­syy erot­ta­mis­pää­tök­sen: "Sain mitä an­sait­sin­kin"

SDP päätyi erottamiseen alatyylisistä kirjoituksista johtuvan luottamuspulan vuoksi.

Sari Halonen
Sari Halonen
Kuva: Teija Soini

Oulun kaupunginvaltuutettu Sari Halonen on erotettu SDP:n valtuustoryhmästä syyskuun loppuun saakka.

Erottaminen johtuu Halosen Kuusamossa puhutaan -Facebook-ryhmään kirjoittamista viesteistä, joista Kaleva uutisoi myöhään lauantai-iltana.

Oulun sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä kokoontui sunnuntaina ylimääräisessä kokouksessa.

– Sari Halosella ei ole luottamusta jatkaa valtuustoryhmässä, puheenjohtaja Pirjo Sirviö toteaa päätöksestä.

Halonen muun muassa kirjoitti reilu viikko sitten Facebook-ryhmässä nuorista, jotka tulevat Kuusamosta Ouluun ”elätettäviksi”.

Lauantaina ryhmässä kritisoitiin Kuusamoon muualta korona-aikana matkaavia. Halonen kirjoitti tässä yhteydessä kuusamolaisista, että ”Melkein voi toivoa, että sairastaisitte pahimman kautta te vaikeroijat ja surkeat olennot.”

– Kokouksessa kuultiin Halosta ja keskusteltiin hänen kanssaan. Vedottiin, josko häneltä tulisi julkinen anteeksipyyntö jossakin vaiheessa. Hän jäi sitä miettimään, Sirviö kertoo.

Tässä vaiheessa anteeksipyyntö ei olisi kuitenkaan enää vaikuttanut erottamispäätökseen.

– Vetosimme häneen, mutta anteeksipyyntö on hänen oma asiansa, Sirviö sanoo.

Palautetta on satanut – SDP sanoutuu irti Halosen asiattomista kirjoituksista

Sirviö kertoo saaneensa puhelinsoittoja yksityisiltä ihmisiltä ja järjestöaktiiveilta kirjoituksiin liittyen sunnuntaiaamusta alkaen.

– Palautetta on tullut kovasti yleisestä kielenkäytöstä ja siitä, onko valtuutetulla mandaattia käyttää tällaista kieltä. Olen kommentoinut, että sananvapaus on tietenkin olemassa, mutta silloin kun on poliittisessa luottamustehtävässä, pitäisi käyttää suurta harkintaa.

Sirviö korostaa, että luottamushenkilön tulee toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla. SDP sanoutuu irti Halosen sosiaalisessa mediassa esiintyneistä asiattomista kirjoituksista.

– Ei tällaista kielenkäyttöä voi missään nimessä hyväksyä, Sirviö toteaa.

Ryhmä lähettää asian sääntöjen mukaisesti järjestökäsittelyyn kunnallisjärjestön edustajistoon ja virallinen päätös asiasta tehdään myöhemmin.

Oman ryhmän tuomitseminen riittää tällä erää

Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen kuulee erottamisesta Kalevan soittaessa. Halosen kirjoituksiin hän on ehtinyt tutustua pintapuolisesti ja tuomitsee ne valtuutetulle sopimattomina.

– Koen, että asia on sosiaalidemokraattien ryhmän sisäinen asia. On tietysti hyvä asia, että ryhmä on reagoinut. Se kertoo, että tämmöistä käytöstä ja kielenkäyttöä ei voi hyväksyä.

Hänninen pitää valtuustoryhmän sisäistä käsittelyä riittävänä. Kaupunginvaltuuston tasolla kynnys puuttumiseen ylittyisi, jos kyseessä olisi rikosasia, josta seuraisi vankeutta.

– Kun oma valtuustoryhmä on tuominnut käytöksen, se riittää tässä vaiheessa. Tälläkin vaalikaudella ollut muitakin, jotka käyttävät erilaisia sanankäänteitä, lausuvat vähän mitä sattuu. Se ei kuitenkaan ole valtuuston vaan ryhmän sisäinen asia silloin, kun sanoista ja teoista ei tule vankeustuomiota.

Halonen ohittaa kysymyksen anteeksipyynnöstä

Halonen ei vastaa puhelimeen, mutta reagoi pian tekstiviestillä lähetettyihin kysymyksiin:

"Tuliko päätös yllätyksenä ja oliko päätös mielestäsi oikea? Ryhmä vetoaa julkisen anteeksipyynnön esittämiseen: aiotteko pyytää kohuun johtaneita kirjoituksianne anteeksi?"

– Sain mitä ansaitsinkin, Halonen viestittää.

Lue lisää aiheesta:

Oulun de­ma­rien ryh­män­joh­ta­ja: Val­tuu­tet­tu Sari Halosen so­me-kir­joi­tuk­set kuu­sa­mo­lais­ten ryh­mäs­sä eivät ole "mil­lään tavalla SDP:n arvojen mu­kai­sia" – ryhmä koolle asian vuoksi