Oulun ylä­kou­lu­jen op­pi­laat käyt­tä­vät vii­kos­sa lähes 113 000 kas­vo­mas­kia – Pent­ti­lä: Kas­vo­mas­keis­ta on ollut hyötyä jo nyt

Oulun yläkoulut siirtyivät viime viikolla maskiaikaan, joka kestää ainakin 18. joulukuuta asti. Kaupunki pohtii suosituksen jatkoa jo tämän viikon aikana.

Luokanopettaja Mia Jurmun mukaan hänen luokkansa oppilaat ovat lähteneet kuuliaisesti mukaan käyttämään kasvomaskeja.
Luokanopettaja Mia Jurmun mukaan hänen luokkansa oppilaat ovat lähteneet kuuliaisesti mukaan käyttämään kasvomaskeja.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Kaupungin vahvaan maskisuositukseen reagoitiin Oulun steinerkoululla viime viikolla ripeästi. Koulun rehtori Anne-Mari Savolainen laittoi jo samana iltana Wilma-viestiä yläkoulun oppilaille sekä heidän vanhemmilleen. Heti torstaiaamusta lähtien 7.–9.-luokkalaiset peittivät hengitystiensä sisätiloissa maskeilla, jotka oli jo edellisenä iltana aseteltu opettajanhuoneen pöydälle. Kaupungin tiedotteeseen suhtauduttiin steinerkoululla tyynesti, sillä maskeja oli varattu aiemmin riittävästi henkilökunnan tarpeisiin.

Steinerkoulun aamu alkaa joulukuussa koulun pihalta, sillä koulun ovet ovat lukossa. Aamulla 7.-luokan oppilaita on pihalla vastassa luokanopettaja ja 8.–9.-luokkaisilla aamun ensimmäisen tunnin opettaja. Käsien desinfioinnin jälkeen oppilaille jaetaan maskit ja vasta sen jälkeen oppilaat pääsevät sisätiloihin. Välitunnit vietetään Nuottasaaressa pihalla, säällä kuin säällä. Käytävien ja luokkien pitää olla tyhjinä, jotta ilma ehtii puhdistua.

– Ketään ei tarvitse muistutella maskeista, eivätkä ne herätä enää minkäänlaisia tunteita suuntaan tai toiseen. Tämä on nyt toistaiseksi uusi normaali, Savolainen kertoo.

Leo Skarp saa Mia Jurmulta uuden maskin. Oppilailla on käytössään kolme maskia päivässä.
Leo Skarp saa Mia Jurmulta uuden maskin. Oppilailla on käytössään kolme maskia päivässä.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Rehtorin mukaan koulu seuraa toiminnassaan kaupungin suosittelemaa linjaa. Sooloilu aiheuttaisi vain hämmennystä sekä lapsissa että heidän vanhemmissaan. Haastavaa kouluvuotta hän kuvailee tilanteesta huolimatta "yllättävänkin rauhalliseksi". Täysin ilman tartuntoja ei steinerkoulukaan ole selvinnyt. Lukion puolella todetut kaksi koronatapausta veivät karanteeniin kaksi luokkaa ja muutaman opettajan. Jatkotartuntoja ei ilmennyt.

– Aika paljon pitää tapahtua, että tämän vuoden jälkeen enää mikään shokeeraisi, Savolainen sanoo.

Ensimmäiseksi maskit olivat käytössä henkilökunnalla, jotka olivat tekemisissä useamman oppilasryhmän kanssa. Kaupungin uusien suositusten seurauksena maskit jaettiin koko henkilökunnalle. Viimeisimmän suosituksen jälkeen myös yläkoulun oppilaat käyttävät niitä.

– Luokkani oppilaat ovat lähteneet tähän mukaan todella kuuliaisesti, 7.-luokan luokanopettaja Mia Jurmu kertoo.

Jurmun mukaan kertakäyttöiset maskit eivät kuitenkaan kaikkien kasvoille istu. Ne ovat myös aiheuttaneet osalle oppilaista päänsärkyä.

– Kangasmaskeja näkee koko ajan enemmän. Lasten mukaan niiden kanssa on helpompi hengittää. Varsinkin mustat kangasmaskit ovat suosittuja.

Linnea Wuollet (vas.) ja Olivia Nyholm eivät ole vielä lähteneet mukaan luokan uuteen trendiin, mustiin kangasmaskeihin.
Linnea Wuollet (vas.) ja Olivia Nyholm eivät ole vielä lähteneet mukaan luokan uuteen trendiin, mustiin kangasmaskeihin.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilän mukaan maskien käytöllä on jo tähän mennessä näkynyt konkreettisia hyötyjä, sillä karanteeniin asetettavien oppilaiden ja henkilöstön määrää on pystytty vähentämään merkittävästi. Hänen korviinsa maskisuositus on poikinut pelkästään myönteistä palautetta.

– Henkilöstö, oppilaat ja huoltajat ovat ymmärtäneet, että tämä on tarpeellista ja kuuluu ajan kuvaan.

Penttilä kertoo, että maskisuosituksesta ei ole ilmennyt ongelmia. Niille oppilaille tai henkilöstölle, joille maski ei terveydellisistä syistä sovi, kaupunki on tarjonnut visiirejä.

Oulun 7500 yläkoululaisella on käytössään kolme maskia päivässä. Viikon aikana kaupungin yläkoulun oppilaat käyttävät lähes 113 000 kasvomaskia, puhumattakaan henkilökunnasta, jolla on päivittäin käytössään neljä maskia. Maskisuositus on voimassa vielä ensi viikon ajan.

– Alamme luultavasti jo tällä viikolla pohtimaan kasvomaskien jatkoa yläkouluissa, Penttilä sanoo.

Vahva maskisuositus yläkouluissa

Voimassa tällä erää 18.12.2020 asti.

Maskia käytetään aina sisätiloissa, syömistä lukuun ottamatta.

Koulu antaa kaikille oppilailleen tarvittavan määrän kertakäyttöisiä kasvomaskeja.

Terveydellisistä syistä johtuen oppilaalle voidaan antaa lupa visiirin käyttöön.

Tässä tapauksessa koulu hankkii visiirin, mutta oppilaan tulee itse huolehtia visiirin säännöllisestä puhdistamisesta.

Lähde: ouka.fi