Joko luit: Näin it­se­näi­syys­päi­vää juh­li­taan Koil­lis­maal­la

Viikon kysymys: Seu­ra­sit­ko Rukan maail­man­cu­pien kil­pai­lu­ja?

Kuvaajalta: Ruka Nor­di­cis­sa iski tunne, että olen vapaan tyylin kil­pai­lus­sa pe­rin­tei­sen suk­sel­la

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

OYSia uhannut te­ho­hoi­don lakko ei ala – kä­rä­jä­oi­keus kielsi lakon aloit­ta­mi­sen ja asetti Tehylle ja Su­Pe­ril­le mil­joo­nan uh­ka­sa­kot

OYSia uhannut tehohoidon lakko peruuntui käräjäoikeuden päätöksellä.
OYSia uhannut tehohoidon lakko peruuntui käräjäoikeuden päätöksellä.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Helsingin käräjäoikeus on kieltänyt väliaikaisella päätöksellä Tehyä ja SuPeria aloittamasta lakkoja, jotka olisivat kohdistuneet myös Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) tehohoitokeskukseen.

– Olemme hirveän huojentuneita siltä osin, että tehohoidon lakko on peruttu, sanoo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Korpelainen.

Tehy ja SuPer tosin totesivat tiedotteessaan alkuillasta, että kyse ei ole lakon perumisesta vaan käräjäoikeuden asettamista kielloista aloittaa lakot.

Järjestöjen mukaan niiden hallinnot käsittelevät oikeuden väliaikaisessa turvaamistoimiasiassa tekemää ratkaisua lähiaikoina ja tekevät tarvittavat päätökset. Sitä ennen oikeuden ratkaisua ei kommentoida.

PPSHP:n Korpelainen huomauttaa, että lakon aloittamiskiellosta huolimatta työtaistelu on yhä menossa. Muun muassa vuoronvaihtokielto ja ylityökielto ovat voimassa.

– Edelleen todella toivotaan, että hoitoalan sopimus saadaan aikaiseksi, Korpelainen toteaa.

Tehyn ja SuPerin lakko olisi sulkenut OYSin tehohoitokeskuksen eli teho-osaston ja tehovalvonnan neljäksi vuorokaudeksi 27. syyskuuta alkaen.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri jätti maanantaina Helsingin käräjäoikeudelle turvaamistoimihakemuksen, jossa vaadittiin lakon perumista.

Hakemuksessa todetaan, että lakko olisi kohdentunut hengen ja terveyden kannalta kriittisiin toimintoihin. OYSin erityisvastuualue kattaa maantieteellisesti noin puolet Suomen pinta-alasta. Alueella asuu noin 740 000 ihmistä.

– Tehohoito on luonteeltaan välittömästi henkeä pelastavaa hoitoa. Ilman tehohoitoa suurin osa potilaista menehtyisi välittömästi tai muutamien päivien kuluessa, sairaanhoitopiirin hakemuksessa sanotaan.

Päätöksen kolmeen sairaanhoitopiiriin

Juha Korpelainen kertoo, että lakon toteutuminen olisi perunut isoja ja vaativia leikkauksia OYSissa, sillä muun muassa sydän- ja aivoleikkauspotilaat tarvitsevat leikkauksen jälkeen tehohoitoa.

Jos käräjäoikeuden ratkaisua ei olisi tullut, ensimmäisiä päätöksiä leikkausten perumisesta olisi pitänyt tehdä tämän viikon torstaina.

Lisäksi muissa Pohjois-Suomen sairaaloissa olisi pitänyt perua leikkauksia, jotta siellä olisi ollut tilaa lakon aikana, kun OYSin tehohoito olisi ollut pois käytöstä.

Käräjäoikeus asetti päätöksessään Tehylle ja SuPerille miljoonan euron uhkasakon kummallekin järjestölle erikseen.

Helsingin käräjäoikeus antoi keskiviikkona päätökset myös Kanta-Hämeen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien osalta. Myös niissä käräjäoikeus kielsi lakon aloittamisen tehohoidossa.

Uutisen käräjäoikeuden päätöksestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lisätty Juha Korpelaisen kommentit lakon vaikutuksista kello 14.46.

Kello 17.40 tarkennettu otsikkoa: Oikeuden päätös ei peru lakkoja, vaan kieltää niiden aloittamisen. Lisätty myös Tehyn ja SuPerin kommentti asiasta.