Mainos: Sieltä, missä tunnet elä­vä­si. Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Pää­kir­joi­tus: Ete­lä-Suo­mes­ta löytyy kau­pun­ki, jotka ku­vail­laan kult­tuu­ri­va­paak­si – eihän Kuu­sa­mol­le ole käy­mäs­sä samoin?

-
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamon tuoreimman matkailuinvestoinnin toteutus on jo kovassa vauhdissa. Rukalla, Bistron vieressä myöritään maa mullalla uutta polkupyörämatkailun kohdetta, Ruka Bike Parkia (s. 2-3).

700 000 euron arvoinen investointi on oikea-aikainen. Pyöräily on nouseva trendi ja samalla panostetaan ympärivuotisiin matkailualan työpaikkoihin.

Sen sijaan koronakriisin myötä Kuusamon kaupunki päätti, että Ruka Stadiumin hanke laitetaan toistaiseksi jäihin. Tässä taloustilanteessa siihen ei ehkä ole varaa, muttta olisi suotavaa, että tämä suunnitelma kaivettaisiin naftaliinista mahdollisimman pikaisesti.

Keskiviikon lehdessä puolestaan kerroimme vuosikausia odotetun skeittiparkin nytkähtävän vihdoin ja viimein kunnolla eteenpäin. Rakentaminen alkaa heinäkuussa ja kahden kuukauden päästä pitäisi olla valmista.

Syyskuun alussa nykyaikaisella, betonista valetulla skeittiparkilla on aivan varmasti ruuhkaa, kun pienemmät ja isommat skeittajaat, skuuttajat ja pyöräilijät viilettävät siellä uuteen paikkaan tuntumaa ottaen. Siinä missä pyöräilypuisto on matkailua varten tehty investointi, skeittiparkki tuo iloa ennen kaikkea kaupunkilaisille lapsille ja nuorille sekä useiden urheilulajien harrastajille.

Maanantain lehdestä taas kulttuurin puolesta älähti Kuusamon näyttämön puheenjohtaja Harri Laurila. Hän kirjoitti Lukijalta-palstalla, että nykyisellä menolla Kuusamo näivettyy tasolle, joka ei mahdollista paikallisten kulttuuriaktiivien toimintaa. Hän epäilee, että seurauksena on eriarvoistumista ja syrjäytymistä.

Laurila nostaa esiin kasvatus- ja sivistyslautakunnan juuri jakamat kulttuuritoimen avustukset. 33 kulttuuriavustuksen hakijan kesken jaettiin 16 600 euroa ja 17 liikuntatoimen hakijan kesken 50 450 euroa. Ero on iso.

Kaupunki on myös investoinut liikuntapaikkoihin enemmän kuin kulttuurikohteisiin. Tämän vuoden talousarviossa on lueteltu viime ja lähivuosien kulttuuriin ja vapaa-aikaan liittyviä investointeja kaikkiaan 11 miljoonalla eurolla. Tästä puolet, 6,5 miljoonaa, haukkaa jää- ja monitoimihallin laajennus.

2,5 miljoonaa euroa menee entisen kauppaopiston tilojen saneeraamiseen nuoriso- ja järjestötiloiksi. Varsinaisia kulttuuri-investointeja ovat Kuusamotalon peruskorjaus, johon on varattu 1,1 miljoonaa ja historiakeskuksen toteuttaminen, johon on varattu 260 000 euroa.

Kesäteatterin uuden kodin remontoimista ei listalta löydy.

Laurilan mukaan lobbareita liikuntapaikkarakentamiselle riittää. Ehkäpä kulttuuritoimijoiden kannattaisi ottaa heistä oppia ja tosissaan panostaa oman asiansa eteenpäin viemiseen.

Kaikkiaan on hienoa, että Kuusamossa halutaan investoida sekä lasten ja nuorten liikkumiseen, että matkailuun.

Erästä Etelä-Suomen kuntaa kuvailtiin kuulijasta riippuen leikki- tai surumielisesti kulttuurivapaaksi. Kuusamon täytyy toimia niin, ettei sama luonnehdinta päde myös meillä.