Pai­kal­li­set lapset ovat puut­tu­neet vuosia Rukan rin­teis­tä – Nyt Ruka Slalom kul­jet­taa, opettaa ja va­kuut­taa lapset puo­li-il­mai­sek­si rin­tee­seen: "Hel­pot­taa perheen arkea"

Näissä maisemissa näkee ihan liian vähän paikallisia lapsia, siksi Ruka Slalom aloittaa hankkeen turvin uuden lasten lasketteluryhmän.
Näissä maisemissa näkee ihan liian vähän paikallisia lapsia, siksi Ruka Slalom aloittaa hankkeen turvin uuden lasten lasketteluryhmän.
Näissä maisemissa näkee ihan liian vähän paikallisia lapsia, siksi Ruka Slalom aloittaa hankkeen turvin uuden lasten lasketteluryhmän.
Kuva: Mikko Halvari

Ala-asteikäisen lapsen vanhempi, miltäpä kuulostaisi se, että lapsen lasketteluharrastuksen takia sinun ei tarvitsisi ajaa Rukalle, vaan lapsi pääsee keskustasta harrastukseen pariin ohjatusti ja turvallisesti kausikortin hinnalla? Pakettiin kuuluu myös kuljetus, vakuutus, kausikortti Rukalle ja Ruka Slalomin jäsenyys ja sen edut.

Tällainen mahdollisuus on tarjolla tulevan talven aikana.

– Tavoitteena on saada mukaan parikymmentä ala-asteikäistä lasta, kertoo hallituksen jäsen Mika Pelli Ruka Slalomista, joka on aloittanut lasten lasketteluharrastuksen elvyttämisen Tunturi lähemmäs keskustaa -hankkeen avulla.

Hankkeen taustalla on huoli pienten laskettelijoiden vähenevästä määrästä ja Ruka Slalomin toiminnan hiipumisesta.

– Lapsia on ollut starttiryhmissä noin puolenkymmentä. Lisää tietenkin toivottaisiin, Pelli kertoo.

Ruka Slalom on myös vuosikymmenien aikana kärsinyt ohjaajapulasta, jota on paikattu vapaaehtoisvoimin. Nyt hankkeeseen saatiin rahoitusta ja ohjaajan palkkaaminen onnistui.

– Tämän hankkeen avulla panostetaan turvalliseen ohjaukseen, joka helpottaa perheen arkea siten, että huoltajien ei tarvitse ajaa Rukalle asti viemään lapsia toimintaan, vaan harrastukseen pääsee keskustasta, Pelli valottaa.

Lasten Pikazu-lasketteluryhmä kokoontuu kaksi kertaa viikossa: keskiviikkoisin ja lauantaisin. Matka alkaa omien lasketteluvälineiden kanssa Ervastin aukiolta, josta ryhmä kulkee Rukalle Skibussilla. Hiihdonopettaja on jo bussissa mukana ja koko ajan rinteessä ohjaamassa ja auttamassa.

– Meillä on kokenut hiihdonopettaja alusta loppuun asti matkassa. Ja totta kai käymme turvallisuusasiat läpi ennen kuin lähdemme Rukalle ja rinneturvallisuushan on Rukalla ihan huippuluokkaa, Pelli viestii vanhemmille, että turvallisuusasioista ei tarvitse olla huolissaan.

Vaikka kyse on alkeisryhmästä, olisi Pellin mukaan hyvä, että lapsella olisi jonkinlaista tuntuma lasketteluun taikamatolta tai laskettelurinteestä.

– Toki toivotan tervetulleeksi niinkin, että jos uskaltaa lähteä hankkimaan välineet ja kokeilemaan. Ihan alkeista ja perusasioista aloitetaan.

Marraskuun puolivälistä ensi vuoden huhtikuun loppuun asti toimiva kerho maksaa 294 euroa. Summan voi maksaa kerralla tai kuukausierissä. Koko talven kestävä kerho maksaa saman verran kuin pelkkä kausikortti Rukalle.

– Tämähän on ainutkertainen tilaisuus kuusamolaisille lapsille päästä harrastamaan laskettelua. Välineitähän löytyy käytettynä edullisesti ja ne ovat pitkän ajan investointi. Hinta on kyllä todelle kohtuullinen toimintaan nähden.

Alppi- ja freestylehiihtoon perehdyttävä Pikazu-lasketteluryhmä aloittaa toimintansa 17.11.

– Sitä ennen pidetään pari infotilaisuutta Kuusamon lukiolla ja varmaan pitkin matkaa tippuu kysymyksiä Ruka Slalomin nettisivuille.

Ilmoittautuminen ryhmään onnistuu jo nyt Ruka Slalomin nettisivuilla. Pelli toivoo, että infotilaisuuksissa tai netin kautta saataisi myös apuohjaajailmoittautumisia. Apuohjaajalta ei vaadita koulutusta, mutta omat lasketteluvälineet pitää olla. Hissiliput ja bussimatkat korvataan. Mukaan apuohjaajaksi voivat lähteä vaikka lasten vanhemmat.

– Ohjaajia kaivataan mukaan. Olisimme paljon viisaampia, kun saisimme pari kättä ja silmää mukaan Skibussiin Rukalle, Pelli huomauttaa.

Tunturi lähemmäs keskustaa - hanke

Hanke tarjoaa kuusamolaisille lapsille mahdollisuuden tutustua opastetusti alppi- ja freestylehiihtoon talven ajan.

Hankkeen takana on Ruka Slalom ry, joka on kuusamolainen alppihiihdon ja freestylen erikoisseura.

Pikazu-lasketteluryhmän hintaan kuuluu Skibussi-kuljetuksen lisäksi opetus, kausikortti Rukalle, Skipassi-vakuutus, Ruka Slalom -jäsenyys ja sen edut.

Mukaan mahtuu noin 30 ala-asteikäistä lasta.

Ryhmän toiminta alkaa 17.11. ja kestää ensi huhtikuulle.

Apuohjaajia tarvitaan mukaan. Talveksi sitoutuville apuohjaajille korvataan hissiliput ja bussimatkat.

Hankkeeseen on saatu 9000 euroa ministeriön rahoitusta ja lisäksi Ruka Slalom käyttää siihen omaan rahoitusta 5000 - 6000 euroa.

Asiasta pidetään info Kuusamon lukiolla 5.11. ja 7.11. klo 18.00.