Päi­vit­ty­vä seu­ran­ta lop­pu­nut: Etsijät lo­pet­ti­vat haa­voit­tu­neen karhun et­sin­nän tiis­tai­na kello 19.30, ennen pimeän tuloa ha­vait­tiin karhun liik­ku­neen Louk­ku­kor­ven alueel­la

Poliisi jäljittää haavoittunutta karhua. Kuvan karhu ei liity juttuun. Kuvituskuva.
Poliisi jäljittää haavoittunutta karhua. Kuvan karhu ei liity juttuun. Kuvituskuva.
Kuva: Jyrki Mäkelä

Kuusamossa Kuntivaaran alueella liikkuu haavoittunut karhu. Poliisi kehottaa välttämään ylimääräistä liikkumista alueella, sillä haavoittuneen karhun käytös voi olla arvaamatonta. Poliisi jäljittää karhua ja tiedottaa tilanteen etenemisestä. Karhu on haavoittunut luvallisen metsästyksen yhteydessä maanantai-iltana 7.9.2020.

–Maanantai-iltana noin kello 17 aikaan tuli tieto. Metsästäjät ilmoittivat heti tapahtuneesta. Pyysimme ensin selvittämään, että on varmasti sattunut, eikä kyseessä ole ohilaukaus. Eilisillan aikana saatiin varmistettua, että haavoittaminen on todella tapahtunut, puusta oli löytynyt verta, kertoo ylikonstaapeli Mauri Liikanen Pudasjärven poliisista.

Haavoittunutta karhua alettiin jäljittää jo eilen. Metsästäjät olivat lähettäneet oman koiransa karhun perään, ja kaikkiaan karhua jäljitettiin 20 hengen voimin, kunnes pimeys alkoi haitata liikaa. Tänään 8.9. jäljitystä on jatkettu yhdessä poliisin, Rajan ja Suurriistavirka-avun (SRVA) voimin.

–SRVA-toimihenkilö vahvisti juuri, että karhu pyörii Kuntivaarassa sijaitsevien kuvauskojujen läheisyydessä, Liikanen kertoo noin kello 10.38.

Kello 13 aikaan SRVA-toimihenkilö kertoi etsijöiden olevan edelleen kuvauskojujen välittömässä läheisyydessä ja hakevan jälkeä kahdella koiralla. Etsintää vaikeuttaa se, että kuvauspaikat ovat kerryttäneet niin paljon karhuja alueelle.

– Sanoivat, että heistä tuntuu, että jälki saattaisi olla tässä, mutta pitää vielä varmistaa. Siellä on kymmeniä makuupaikkoja, joista pitää tarkistaa, löytyykö verta. Eteneminen on hidasta. Jos miettii, että siellä on vaikka 18 karhua, jotka nukkuvat, kääntävät kylkeä ja vähän vaihtavat paikkaa, siellä on äkkiä 36 makuupaikkaa, Liikanen kertoo kello 14 aikaan.

Havaintoja haavoittuneesta karhusta ei vielä ole, mutta etsinnät jatkuvat.

Tapauksessa ei epäillä rikosta.

Kuntijärventien varressa noin kahdeksan kilometrin päässä karhukuvauskojuista asuva Jukka Palosaari toivoo, että tällaisissa tilanteissa viranomaiset tai metsästäjät tiedottaisivat asiasta lähitaloihin.

–Meilläkin naisväki kulkee yksin marjassa ja lapset yksin pihalla ulkona. Me kuulimme tapahtuneesta vasta puoliltapäivin radiosta. Jos tieto saataisiin suoraan, tiedettäisiin pysyä pirtissä, kolmen maissa puhelimitse tavoitettu Palosaari kertoo.

Palosaaren suku on asunut samalla paikalla satojen vuosien ajan, eikä karhuista ole koskaan ollut vaaraa ihmisille, vaikka niitä on liikkunut alueella aina. Myös kesäisin ulkona laiduntaneet lehmät ja vasikat ovat saaneet olla rauhassa.

– Olemme nähneet karhuja tiellä. Ja jälkiä moneen otteeseen, välillä alle 100 metrin päässä talosta. Ei karhuista ole ollut häiriötä. Mutta ainahan haavoittunut eläin on vaarallisempi.

Marjastaminen saakin Palosaarten osalta jäädä, kunnes tulee tieto, että karhu on kaadettu tai sen sijainti on varmistettu.

– Työt on hoidettava, eli pihalla liikutaan. Mutta tuskin se pihapiiriin tulee ensimmäisenä. Toisaalta jos se on eilen haavoittunut, se on voinut ehtiä jo Venäjän puolelle, Palosaari pohtii.

Kello 15.48. Uusimman tiedon mukaan Karhu-Kuusamon kuvauskojuista koilliseen sijaitsevan Hevospuron varresta on löytynyt verta.

–Ilmeisesti karhu pyörii kuvauskojujen ympäristössä. Sitä jäljitetään edelleen, ylikonstaapeli Mauri Liikanen kertoo.

Liikasen mukaan molempien alueella sijaitsevien kuvauskojujen yrittäjät aikovat viettää illan kojuillaan ja ilmoittaa mahdolliset havainnot haavoittuneesta karhusta 112:een.

Kello 19.15. Uusimman tiedon mukaan, etsijöiltä saatujen havaintojen perusteella karhusta on jäänyt verijälkiä Loukkukorpeen, jonne tiistai-iltana eläimen etsinnät keskitettiin.

– Etsijöiltä saatujen havaintojen perusteella karhu olisi törmännyt puuhun, johon eläimestä on jäänyt verta, ylikonstaapeli Mauri Liikanen kertoo.

– Etsintää jatketaan pimeään asti. Meillä olisi ollut mahdollisuus päivällä lennättää alueella dronea, mutta etsijöiden mukaan ilmakuvauksesta ei olisi ollut mitään hyötyä, kun kyseinen maasto on niin peitteinen, Liikanen jatkaa.

– Ellei karhua löydy pimeään mennessä, keskiviikkoaamuna pidämme palaverin, jossa sovitaan jatkosta, Liikanen päättää.

Kello 19.40. Etsijät lopettivat karhun etsinnän tiistaina kello 19.30, ennen pimeän tuloa havaittiin karhun liikkuneen Loukkukorven alueella, jonne eläimestä jäänyt verijälkiä.

– Etsijät ilmoittivat, että karhun etsintä lopetettiin kello 19.30, ylikonstaapeli Mauri Liikanen tiedotti Koillissanomille.

Juttua on päivitetty 8.9.2020 kello 10.48: lisätty ylikonstaapeli Mauri Liikasen haastattelu ja kello 14.12: päivitetty tilannetietoja. Kello 15.22 lisätty Jukka Palosaaren haastattelu. Kello 15.58 lisätty tieto Hevospuron varresta löytyneestä verestä.

Kello 19.15 lisätty, että etsijöiltä saatujen havaintojen perusteella karhu liikkuu Loukkukorven alueella, lisätty Mauri Liikasen haastattelu. 

Kello 19.40 lisätty, että etsijät lopettivat karhun etsinnän kello 19.30. Ylikonstaapeli Mauri Liikasen tiedottaminen asiasta Koillissanomille.

Juttua päivitetty 9.9.2020 kello 9.55: Lisätty tieto seurannan loppumisesta ja allaoleva linkki uusimpaan tietoon etsintöjen lopetuksesta:

Haa­voit­tu­neen karhun et­sin­nät Kuu­sa­mos­sa lo­pe­tet­tu tu­lok­set­to­mi­na – Alueel­la liik­ku­via ihmisiä pyy­de­tään nou­dat­ta­maan va­ro­vai­suut­ta