Vain 46 lasta oli kou­lus­sa Kuu­sa­mos­sa kes­ki­viik­ko­na - Jouko Man­ni­nen: "K­rii­sin jälkeen koittaa jäl­leen­ra­ken­nuk­sen aika"

Kaupunginjohtaja Jouko Manninen vetoaa, että koronaviruksen torjuntaan annettuja ohjeita noudatetaan. Hän arvioi, että Koillismaan arvostus nousee kriisin myötä.

Kouluissa noudatetaan nyt erityisen hyvää käsihygieniaa. Jesse Mursu pesi käsiään tiistaina Torangin koulussa.
Kouluissa noudatetaan nyt erityisen hyvää käsihygieniaa. Jesse Mursu pesi käsiään tiistaina Torangin koulussa.
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamon kaupunginjohtaja Jouko Manninen vetoaa paikkakunnalla oleviin ja kaupunkilaisiin, että he noudattaisivat koronaviruksen torjuntaan annettuja ohjeita.

– Ne on meidän yhteiseksi hyväksi tarkoitettu. Välillä ihmisillä näyttää unohtuvan, ettei kannata kokoontua ja kannattaa pitää etäisyyttä sekä välttää liikkumista, että torjutaan viruksen etenemisen laajeneminen, Manninen sanoo.

Kuusamossa on otettu voimakkaana toimintaohjeena se, että vanhemmat pitävät varhaiskasvatuksessa ja alaluokilla olevat lapset kotona, jos se on mahdollista. Vain 46 alakoululaista oli keskiviikkona koulussa ja kaksi kolmasosaa päiväkotien lapsista oli kotona.

– Perheet ovat toimineet hyvin vastuullisesti. Tällä tavalla koitetaan saada viruksen leviäminen estettyä, kun mahdollisimman paljon nyt ollaan kotona ja vältetään niitä kontakteja. Se on hyvä toimintatapa, Manninen sanoo.

Päivähoidon yksiköt ovat kuitenkin Kuusamossa auki ja alaluokille järjestetään opetusta kriittisten alojen työntekijöden lapsille. Jos vanhemmat ottavat nyt lapsensa pois päivähoidosta, heidän ei tarvitse maksaa maksuja ilmoitetuilta poissaolopäiviltä.

Lisäksi Kuusamossa opettajia ohjeistetaan kouluruokailun järjestämisestä tarpeen mukaan etäopetuksessa oleville.

Manninen kehottaa kaupunkilaisia sinnittelemään nyt neljäksi viikoksi määrättyjen kovien rajoitusten ajan.

– Kriisin jälkeen koittaa jälleenrakennuksen aika monin tavoin, henkisesti ja fyysisesti. Olen aika vakuuttunut, tämän jälkeen ollaan entistäkin vahvempia ja osataan arvostaa tätä maata ja omaa kotiseutua, Manninen sanoo.

Hän arvioi, että kriisin jälkeen Koillismaan arvo voi nousta laajemminkin.

– Tämä on harvaan asuttu alue, jossa omavaraisuus on hyvinkin konkreettista: marjoja, kaloja, riistaa, perunoita kellarissa. Kriisin kestävyys on vankka ja moni kuusamolainen on hyvin varautunut.

Myös talouden kestävyys nousee Mannisen arvion mukaan pohdittavaksi.

– Varmaan kaikki on yhtä mieltä siitä, että hajautettu järjestelmä on usein tehoton, mutta se on usein kestävämpi.

Kuusamossa on 6 000 mökkiä ja tiettävästi moni mökkiläinen on hakeutunut nyt Kuusamoon. Täältä tehdään esimerkiksi paljon etätöitä.

Vaikka terveyspalvelut on mitoitettu omalle väestölle, Mannisen mukaan paikkakunnalla on koko ajan tuhansia ihmisiä enemmän kuin kunnassa on kirjoilla.

– Kaikki päivystykseen tulevat hoidetaan, hän vakuuttaa.

Lisäksi Kuusamo laskuttaa mökkiläisten ja matkailijoiden kotikuntia heidän käyttämistään terveyspalveluista. Kustannukset eivät siis jää Kuusamon maksettaviksi.

Kuusamossa toimivat viranomaiset kokoontuivat keskiviikkona neuvotteluun.

– Tilanne on hyvin rauhallinen ja kaikki viranomaiset valmistautuvat epidemiaan, Manninen kertoo.

Kaupungin toimielimet kokoontuvat poikkeusaikana päättämään lain vaatimista asioista. Kokouksissa noudatetaan erityisjärjestelyjä.

Kaupunginvaltuuston kokous 23.3., kaupunginhallituksen kokous 30.3. ja yhdyskuntatekniikan lautakunnan kokous 25.3. järjestetään.

Muut kaupungin toimielinten kokoukset peruutetaan 13.4 saakka.

Lisäksi kaupunki suosittelee lähtökohtaisesti käyttämään sähköisiä asiointikanavia, kuten sähköpostia, puhelinta tai muita sähköisiä asiointipalveluja.