Joko luit: Pölkyn toi­mi­tus­joh­ta­jak­si Jari Suo­mi­nen – vä­li­ai­kai­nen toi­mi­tus­joh­ta­ja Josef Dringel palaa hal­li­tuk­sen jä­se­nek­si

Viikon kysymys: Onko vapetus eli säh­kö­tu­pa­koin­ti tuttu ilmiö? – Kerro ko­ke­muk­sis­ta­si viikon ky­sy­myk­seen

Toimittajalta: Mitä yh­teis­tä on Kuu­sa­mon Pal­lo-Kar­huil­la ja Man­ches­ter Ci­tyl­lä?

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi 4 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Yksi Suomen vel­kai­sim­mis­ta seu­ra­kun­nis­ta on ki­pe­räs­sä pai­kas­sa – Vaa­li­paa­ne­lis­sa ei löy­det­ty rat­kai­sua tu­le­vien vuosien haas­tei­siin: ”Vaikea luopua mistään toi­min­nas­ta”

Koko kansa kirkon ehdokas Osmo Buller keskusteli vaalipaneelissa.
Koko kansa kirkon ehdokas Osmo Buller keskusteli vaalipaneelissa.
Kuva: Petri Markkanen

Historiassaan toisessa Taivalkosken seurakunnan seurakuntavaalipaneelissa pääaiheiksi nousivat oletetusti seurakunnan talouskysymykset. Esimerkiksi lasten ja nuorten toiminnasta ei haluttaisi luopua, vaikka taloutta pitäisi kohentaa roppakaupalla.

Keskiviikkona järjestetty vaalipaneeli keräsi Taivalkosken seurakuntatalolle yhteensä yhdeksän panelistia kolmesta ehdokaslistasta. Juha Majava omaa nimeään kantavalta listalta ei ollut läsnä.

Ehdokkaita vaaleissa on yhteensä 35.

Taivalkosken kirkkoherra Tuomo Törmänen alusti paneelin kertomalla, että viime vaaleista katsoen ehdokkaiden määrä on noussut kuudella.

– Seurakunnan jäsenmäärään nähden meillä on ehdokkaita harvinaisen paljon. Siitä voi tehdä sen johtopäätöksen, että seurakunnan asiat kiinnostavat, vaikka seurakunnan kannalta elämme vaikeita aikoja.

Positiivisten uutisten jälkeen Törmänen kysyi panelisteilta suoran kysymyksen liittyen seurakunnan talouteen: tulisiko seurakunnan luopua Jokijärven leirikeskuksesta?

Ehdokkaiden enemmistö nosti vihreän kyllä-kortin, joka tarkoitti myymisen kannattamista jopa aivan lähitulevaisuudessa.

Hannele Kortetjärvi Kristillisten perusarvojen puolesta -ryhmästä oli ainoa, joka ei kannattaisi leirikeskuksen myymistä.

– Luulen, että vaikka leirikeskus myytäisiin, niin en usko, että seurakunta selviäisi tulevien vuosien haasteista.

– Vaikka leirikeskuksesta jossain vaiheessa luovuttaisiin, leiritoiminnasta ei luovuta, Tuomo Törmänen totesi yleisölle.

Kirkollisveroprosentti on Taivalkoskella säilynyt 1,65 % jo pitkään.

– Jäsenmäärään suhteutettuna Taivalkosken seurakunta on yksi Suomen velkaisimmista, Törmänen kertoi.

Seuraavan neljän vuoden aikana kirkollisveron prosentin nostoa kannatti enemmistö ehdokkaista.

Nostoa vastustava Osmo Buller Koko kansan kirkko -ryhmästä yrittäisi miettiä muita mahdollisuuksia seurakunnan tulojen kerryttämiseen.

Seurakunnan talouden leikkauskohteissa esitettiin muun muassa tonttien myymistä, mutta huolena oli se, että voiko enää mistään luopua.

– Hirveän vaikea on mistään meidän toiminnasta luopua, totesi Koko kansan kirkon Sirpa Pauna.

Kristillisten perusarvojen puolesta -ryhmän kanta oli se, että ainakaan lasten ja nuorten palveluista ei leikattaisi.

Taivalkosken kirkon remontti tulee mahdollisesti olemaan edessä seuraavan valtuustokauden aikana. Kirkkoon ja kirkonmäkeen pohdittiin uutta maalipintaa ja myös kameravalvontaa.

– Osa kirkon penkeistä voisi olla irrotettavia, että ne saisi lähemmäksi alttaria, Ulla Majava Keskustalaisesta kirkkoväestä esitti.

Seurakuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 18.11. Taivalkosken ennakkoäänestys järjestetään S-Market Joki-Jussilla aikana 6.11. -10.11.