Zone ja Rukan Kuksa sul­ke­vat ovensa tois­tai­sek­si - Jokke Kä­mä­räi­nen "Ha­luam­me olla aut­ta­mas­sa sitä, että ih­mis­ten terveys sel­viäi­si mah­dol­li­sim­man pie­nil­lä vau­rioil­la"

Ravintola Zone sulkee ovensa toistaiseksi tänään 23. maaliskuuta. Toimitusjohtaja Jokke Kämäräinen uskoo, että tästäkin selvitään.

Jokke Kämäräinen
Jokke Kämäräinen
Kuva: Mikko Halvari

Normaalisti joka päivä avoinna oleva ravintola Zone Rukalla sulkee ovensa toistaiseksi tänään 23. maaliskuuta. Rukan Kuksa -ravintola puolestaan kertoo sulkevansa tiistaina.

Zonen sulkemisen Syynä on halu estää koronaviruksen leviämistä. Myös majoitusvarauksia ei oteta vastaan kevättalvelle 2020.

– Järkisyyt tässä ovat takana. Kun tietoa tulee enemmän, se tieto tuo selväksi, että riskit ovat paljon suuremmat kuin on kuviteltu ja kukaan on arvioinut. Missä ihmisiä liikkuu, se on aina riskitekijä, kertoo Rukapalveluiden toimitusjohtaja Jokke Kämäräinen.

Rukapalvelut supisti Zonen toimintaa jo viime viikolla esimerkiksi sulkemalla karaoken ja jättämällä vain ruokapalvelut. Silti ihmisiä Kämäräisen mukaan riitti. Kun Ruka sulkee ovensa myös, Kämäräinen kertoo toivovansa, että muutkin alueen yrittäjät rohkaistuisivat vapaaehtoisesti päättämään sulkemisesta ja vähentämään riskiä levittää tartuntaa.

– Haluamme Rukapalvelussa olla omalta osaltamme auttamassa sitä, että ihmisten terveys selviäisi mahdollisimman pienillä vaurioilla niin täällä Kuusamossa kuin koko Suomessa ja koko maailmassa. Se on meidän päällimmäinen tarkoituksemme.

Kämäräinen muistuttaa, että Rukalla on vuosien aikana olemme nähty lamaa ja muita ongelmia, mutta niistä on aina selvitty, kun edellytykset ovat muuten olemassa. Toisinaan nopeammin, toisinaan kivuliaammin.

– Olemme yrittäjiä ja yrittäjien ominaisuus on selvitä ja tehdä paljon enemmän kuin normaalisti ihmiset uskovat pystyvänsä tekemään. Se nimenomaan on yrittämistä.

Vaikka työntekijät ovat lomautettuina ja tuotanto seis, se ei tarkoita, että yritys olisi lopettanut toimintansa. Kämäräinen on toiveikkaalla mielellä.

– Varmasti entistä enemmän mietimme, mitä selviytyminen Rukapalvelulle tarkoittaa. Katsomme entistä vahvemmin luontoon, ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen. Tulevat tuotteet tulevat liittymään siihen. Tämä on Kuusamolle jatkossa ennen kaikkea suuri mahdollisuus. Kuusamon luonto on se suuri sairaala, joka tulee hoitamaan ihmiset kuntoon.

Myös Rukan Kuksa -ravintola kertoo sulkevansa Facebook-julkaisussaan.

Myös Rukan Salongin Kultala-ravintola kertoo sulkevansa maanantaina.

- Rukan Salongin ravintola Kultala sulkee ovensa tältä kaudelta tänään maanantaina klo 16. Olemme siis avoinna vielä tänään klo 11-16. Tilanne on äärimmäisen haastava ja toivomme kaikkien suhtautuvan asiaan siihen kuuluvalla vakavuudella. Tämän vuoksi olemme sulkeneet mökkien vuokrauksen 30.4.2020 saakka. Seuraamme viranomaisohjeistusta ja tiedotamme tarvittaessa muutoksista. Voitte vuokrata mökkejä 1.5.2020 eteenpäin, mutta ette ajalle 23.3 - 30.4.2020, Marjo, Vesa, Laura, Sonja ja Julia Määttä kertovat Facebook-julkaisussa.

Riipisen Riistaravintola kertoi sunnuntaina olevansa yhä auki, mutta suosivansa take away -annoksia ja sijoittavansa ravintolassa ruokailevat asiakkaat erilleen toisistaan.