Luitko jo: Kun ra­ken­nus­yh­tiö meni kon­kurs­siin, osak­kaat päät­ti­vät ra­ken­taa ker­ros­ta­lon loppuun omalla rahalla

Toimittajalta: Kuu­sa­mon asun­to­pu­laan kai­vat­tai­siin vuok­ra-asun­to­ja, mutta niitä ei ole vie­lä­kään saatu tehtyä

Eduskuntavaalit: Koil­lis­sa­no­mien vaa­li­ko­ne on avoinna – vielä ehdit löy­tä­mään sinulle so­pi­vim­man eh­dok­kaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Hal­li­tus lin­ja­si: Ra­vin­to­loi­den ovet säppiin yhdeltä yöllä ja vii­na­tar­joi­lu loppuu puo­lil­ta­öin – epi­de­mian kiih­ty­mis­vai­hees­sa tätä tiu­kem­mat ra­joi­tuk­set

Anniskelu päättyy hallituksen tuoreen päätöksen mukaan ravintoloissa kello 24.
Anniskelu päättyy hallituksen tuoreen päätöksen mukaan ravintoloissa kello 24.
Kuva: PETRI HUHTINEN

Ravintoloiden on lopetettava anniskelu viimeistään kello 24 ja suljettava ovensa tuntia myöhemmin, kun uudet rajoitukset tulevat voimaan ensi viikolla. Rajoitukset koskevat koko maata.

Hallitus päätti uusista rajoituksista koronaepidemian hillitsemiseksi neuvotteluissaan tiistaina, ja ne tulevat voimaan ensi viikon torstaina eli 8. lokakuuta.

Samalla varaudutaan jo siihen, että tautitilanteen pahentuessa tietyllä alueella aukioloaikoja supistetaan entisestään. Jos viranomaiset toteavat, että jokin alue on epidemian kiihtymisvaiheessa, ravintolat pitää sulkea kello 23 ja anniskelu päättyy kello 22. Lisäksi saa olla yhtä aikaa enintään puolet suurimmasta asiakasmäärästä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi illan tiedotustilaisuudessa, että ravintoloita koskevia uusia rajoituksia tarvitaan, koska tautitapauksia ja altistumisia on tullut viime viikkoina runsaasti esille nimenomaan ravintoloihin liittyen.

Samalla koko koronatilanne on huonontunut nopeasti ja viranomaisten antamat tiedot taudin leviämisestä ovat Kiurun mukaan hälyttäviä.

– Virus on keskuudessamme, ja meidän on yhdessä tehtävä toimia sen leviämisen ehkäisemiseksi, Kiuru sanoi.

Tällä hetkellä ilmaantuvuus on jo viimeisen kahden viikon aikana 20 tapausta sataatuhatta asukasta kohti. Kiuru vetosi ihmisiin, että annettuja ohjeita ja esimerkiksi maskisuosituksia noudatettaisiin.

Asiantuntija-arvio kiihtymisvaiheesta tehdään viikoittain, ja rajoitusmuutokset päätetään kahden viikon välein.

Kustannustukeen muutoksia

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi hallituksen valmistelevan muutoksia jo aiemmin käytössä olleeseen kustannustukeen, jotta se soveltuu jatkossa paremmin paitsi ravintola-alalle, myös matkailu- ja tapahtuma-aloille.

– Tärkeintä olisi saada malli, joka on mahdollisimman yleiskattava, että mahdollisimman moni ala pääsee sen alle, Lintilä sanoi.

Hänen mukaansa esitys on tarkoitus saada käytäntöön jo marraskuun lopulla.

Aiempi kustannustuki sai moitteita siitä, että se ei kattanut esimerkiksi tapahtumajärjestäjiä. Iso osa tuesta jäi ensimmäisellä kierroksella käyttämättä.

Asiakasmäärää eri rajoiteta

Hallitus ei ole kuitenkaan rajoittamassa ravintoloiden asiakasmääriä. Kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikkansa, ja ravintoloiden pitää huolehtia hyvästä hygieniasta. Palvelu on järjestettävä niin, etteivät asiakkaat altistu koronaviruksen leviämiselle, ja seurueet täytyy pitää riittävällä etäisyydellä toisistaan. Asiakkaat voivat edelleen hakea ruokansa ja juomansa esimerkiksi palvelutiskiltä.

Kevään poikkeusolojen aikana ravintolat olivat suljettuina huhtikuun alkupuolelta kesäkuun alkuun saakka. Vain ruuan myynti ulos oli sallittua.

Kun ravintolat aukesivat asiakkaille kesäkuun alussa, niiden aukioloa rajoitettiin kello 23:een illalla ja anniskelu oli sallittua vain kello 9–22. Juhannuksen jälkeen ravintoloille sallittiin ovien pitäminen auki kello kahteen asti yöllä. Aukiolojen rajoitukset päättyivät kokonaan 13. heinäkuuta.

Senkin jälkeen ravintoloiden on pitänyt huolehtia asiakkaiden välisistä 1–2 metrin turvaväleistä, minkä takia jokaisella on pitänyt olla istuinpaikka pöydän tai baaritiskin ääressä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru on kertonut julkisuudessa, ettei hän aio esittää nyt ravintoloiden tai yökerhojen sulkemista kokonaan, mutta että senkin pitää olla keinovalikoimassa, jos epidemia kiihtyy. Hallituksen nyt käsittelemää asetusta voitaisiin tarkastella epidemiatilanteen mukaan viikoittain tai enimmillään kuukausittain.