Suurpetokeskus: Avi antaa lau­sun­ton­sa Kuu­sa­mon Suur­pe­to­kes­kuk­ses­ta maa­nan­tai­na

Tero Karjalaisen kolumni: Vain tie­tys­tä kul­mas­ta nähty kaa­to­paik­ka kuuluu Ou­lun­tien näh­tä­vyyk­siin

Luitko jo: Lii­to-ora­vaa varten Tai­val­kos­kel­la pys­ty­tet­tiin ai­tauk­sia, joihin kasvaa haapoja

Mainos: Paikallista tietoa ja ymmärrystä – tutustu Koillissanomiin 1 kk 1 €

Kaleva ja Koil­lis­sa­no­mat viet­ti­vät viime kesän kalassa ja nyt kausi on taas käyn­nis­sä– tässä kooste neu­vois­ta, joilla narraat kaloja ja teet niistä erin­omais­ta ruokaa

Kempeleläinen Riikka Turpeinen viihtyy Lapin ja Koillismaan kalaisien vesien varsilla. Kalevan ja Koillissanomien Kesä kalassa -sarjan yhdessä jutussa tutustuttiin Turpeisen harrastukseen.
Kempeleläinen Riikka Turpeinen viihtyy Lapin ja Koillismaan kalaisien vesien varsilla. Kalevan ja Koillissanomien Kesä kalassa -sarjan yhdessä jutussa tutustuttiin Turpeisen harrastukseen.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Kaleva ja Koillissanomat viettivät tätä kesää kalassa yhteisellä Kesä kalassa -juttusarjallaan.

Vaikka kesä on kääntynyt syksyn puolelle, kalastuskausi jatkuu avovesillä vielä pitkään. Esimerkiksi hauenkalastajille kulta-aika on vasta tulossa, kun isot hauet tulevat rantojen lähelle ja mataliin.

Siksipä Kesä kalassa -sarjan jutut ja vinkit ovat edelleen ajankohtaisia – voisi melkeinpä sanoa että ajattomia.

Kesä aloitettiin kertomalla kalastusluvista. Jos siis mielit esimerkiksi virvelin kanssa kalaan, muista hoitaa asianmukaiset luvat kuntoon. Onkiminen on pääsääntöisesti kaikille sallittu jokamiehen oikeus. Vieheellä ja pyydyksellä kalastaminen vaatii Suomessa kalastonhoitomaksun maksamisen 18–64-vuotiailta. Lisäksi esimerkiksi vaelluskalavesistöjen virta- ja koskialueilla voi olla paikallisia lupavaatimuksia.

Lue lisää luvista täältä.

Onkiminen on helppo ja halpa tapa aloittaa kalastusharrastus. Kympillä saa jo vavan ja onkilaitteen, jolla harrastuksessa pääsee hyvin alkuun. Lupia ei yleensä tarvita.

Onkimista voi harrastaa paitsi mukavaksi ajankuluksi myös hyvinkin harrastuneesti ja vakavasti. Mutta on onkimisessakin omat niksinsä. Onko esimerkiksi perinteinen punavalkoinen koho paras vai onko syytä hankkia jokin muu.

Onkimiseen löydät vinkit tästä jutusta.

Savustaminen on yksi perinteisimmistä tavoista valmistaa kalaa. Kuvassa savustettuja ahvenia.
Savustaminen on yksi perinteisimmistä tavoista valmistaa kalaa. Kuvassa savustettuja ahvenia.
Kuva: Petri Markkanen

Ongella saaliskalaksi sattuu usein ahvenia. Kuusamolaisen Jukka Saarion mielestä paras savustuskala onkin ahven. Toki monet muutkin kalat ovat herkullisia savustettuina.

Savustamiseen löydät neuvoja täältä.

Kalastus on suosittu harrastus ja hyvät kalastusvedet vetävät puoleensa harrastajia kauempaakin. Esimerkiksi kempeleläinen perhokalastaja Riikka Turpeinen viihtyy Koillismaan ja Lapin kalaisten vesien varsilla. Hänen haaveensa on saada koukkuun rautu.

Lue lisää Turpeisen kalastusharrastuksesta täältä.

Jukka Hietala kalastamassa jigillä Haapajärven Kortejärvellä.
Jukka Hietala kalastamassa jigillä Haapajärven Kortejärvellä.
Kuva: Heikki Uusitalo

Nykyään yksi erittäin suosittu kalastusmuoto on jigaaminen. Haapajärvinen Jukka Hietala innostui jigikalastamisesta kymmenisen vuotta sitten ja harrastaa nyt sitä aktiivisesti – niin aktiivisesti, että osa saaliskaloista on vietävä tutuille ja naapureille. Saaliiksi Hietalaa saa yleisimmin ahventa ja kuhaa.

Kumisilla jigeillä kalastamisessa kyse on vahvasti käsialalajista: jokainen voi kehitellä omansa kokeilujen kautta.

Lue lisää jigikalastuksesta täältä.

Kun saalista tulee, on osattava käsitellä kalat oikein. Heti kalan saamisen jälkeen kala pitää tainnuttaa ja verestää. Jatkokäsittelyn ehtii tehdä kotona. Kyse ei ole rakettitieteestä, vaan asiasta, jonka jokainen voi oppia.

Lue kalankäsittelyn ABC täältä.

Virveli on kalastajan perustyökalu, jolla voi kalastaa hyvin monenlaisissa vesistöissä ja hyvin monenlaisia kaloja. Vieheiden valikoima on tänä päivänä valtavan laaja ja onpa keloja ja vapojakin vähän joka lähtöön.

Oululainen Juho Lehtola, monien paremmin nimellä Sopuli tuntema mies, on suosittu tubettaja.
Oululainen Juho Lehtola, monien paremmin nimellä Sopuli tuntema mies, on suosittu tubettaja.
Kuva: Susanna Eksymä

Alkuun ei kuitenkaan vaadita kovinkaan paljon välineistöä. Hyvä yleisvapa ja -kela riittävät ja siihen pieni, hyvä valikoima vieheitä. Välineistöä ehtii kartuttaa vuosien varrella lisää.

Virvelillä kalastamisesta kertoi Kesä kalassa -sarjassa tarkemmin oululainen Juho Lehtola, useiden paremmin Sopulina tuntema mies. Hän tekee suosittuja kalastusaiheisia videoita YouTubeen. Videoilla on järkiään kymmeniä tuhansia katsojia, joillakin videoilla jopa satoja tuhansia.

Lue Sopulin neuvot täältä.

Kuusamolainen Mikko Lehtinen on intohimoinen kalastusharrastaja, erä- ja luonto-opas ja kalastuksenvalvoja, joka harrastaa kaikkia kalastuksen muotoja.

Kotitarvekalasta etsii kalapaikat kokeilemalla ja syö kaiken, mitä saa saaliiksi.

– En poissulje kenenkään tyyliä kalastaa, jokaisella on omansa. Minulle se on proteiinin hankintaa. Kylmän veden aikana saatan ottaa enemmän haukea, mutta lohikalaa en, se säilyy niin huonosti.

Koko haastattelun pääset lukemaan täältä.

Yksi kalastuksen kuningaslajeista on perholla kalastaminen. Harrastukseen liittyy usein myös perhonsidonta. Se onnistuu nykyisin kokemattomiltakin, kiitos kurssien, nettivideoiden ja kärsivällisyyden. Kunnon apuvälineet auttavat.

Kärsivällisyys ja keskittymiskyky ovat perhonsitojan tärkeimpiä taitoja, korostaa kokenut kalastaja ja jo kohta puoli vuosisataa perhoja sitonut posiolainen Pertti Saaristo.

Lue aiheesta lisää täältä.

Kalakeitto löytyy säännöllisesti listoilta, kun suomalaisten suosikkiruokia selvitetään. Suomessa vietetään jopa kansallista kalakeittopäivää 12. helmikuuta. Sopasta voi toki nauttia muinakin aikoina.

Otimme selvää, miten kunnon kalakeitto tehdään. Lue keittovinkit täältä.

Ja kireitä siimoja syyskalastuskauteen!

Korjattu 13.9. kello 7.22: Kalastonhoitomaksu vaaditaan 18-64-vuotiailta. Jutussa luki aluksi virheellisesti 18-65-vuotiailta.