Juuri nyt: Kolme kuu­sa­mo­lais­ta kes­kus­ta­vai­kut­ta­jaa erosi puo­lueen jä­se­nyy­des­tä

Luonnonsuojelu: Nokia pe­rus­taa uuden luon­non­suo­je­lu­alueen Ala-Kit­kal­le

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kondomi pettää, hor­mo­ni­eh­käi­syä pe­lä­tään, jäl­ki­eh­käi­syä ei haeta - Tu­lok­se­na li­sään­ty­neet ras­kau­den­kes­key­tyk­set: ”Olemme menossa val­ta­kun­nal­li­sel­le tasolle ja me emme halua sinne"

-
Kuva: Mikko Halvari

Syntyvyys on laskussa ja raskaudenkeskeytykset kasvussa. Kuusamossakin ollaan lähentelemässä valtakunnon tasoa.

– Tämä on huolestuttavaa, Kuusamon terveyskeskuksen lääkäri Marika Käkelä summaa.

Kuusamo on perinteisesti ollut aluetta, jossa tehdään vähän raskaudenkeskeytyksiä ja jossa syntyy paljon lapsia. Nyt tilastot ovat kääntyneet päälaelleen.

– Laskettuja aikoja on vähemmän kuin aikoihin, Käkelä kertoo.

Laskettuja aikoja on marraskuun lopulle 76. Joulukuulle laskettuja aikoja ehtii vielä tulla, mutta viime vuoden luvuista jäädään selvästi. Viime vuonna Kuusamossa syntyi 130 lasta, toissa vuonna 150.

Samalla kun valtakunnan trendi laskeneen syntyvyyden suhteen on levinnyt Kuusamoon, ollaan Kuusamossa menossa raskaudenkeskeytyksissäkin valtakunnan lukuihin.

– Vuonna 2016 tehtiin valtakunnallisesti 8,3 keskeytystä tuhatta hedelmällisessä iässä olevaa naista kohden. Meillä luku oli kaksi vuotta sitten neljä keskeytystä tuhatta hedelmällistä naista kohden. Viime vuonna viisi, ja nyt näyttää, että tätä vauhtia päästään kahdeksaan. Eli olemme menossa valtakunnalliselle tasolle ja me emme halua sinne, luettelee Käkelä.

Neuvolassa ollaan ymmällään asian äärellä, sillä keskeytysten määrän lisääntymiselle ei ole mitään yksittäistä syytä.

– Aiemmin on ehkä ollut se ajatus, että päihteidenkäyttäjillä on ollut enemmän keskeytyksiä. Nyt se ei selitä, koska keskeytyksiä on tehty missä tahansa ikä- tai koulutusluokassa, neuvolassa työskentelevä terveydenhoitaja ja osastonhoitaja Heidi Moilanen huomauttaa.

Myöskään sillä, onko nainen parisuhteessa tai sinkku tai kuinka pitkä suhde on ollut, ei ole ollut vaikutusta asiaan.

Ainut yhdistävä tekijä raskaudenkeskeytysten tehneiden naisten kohdalla on se, että vaikka ehkäisy olisi pettänyt, jälkiehkäisyä ei ole harkittu.

– Siitä huolimatta, että jälkiehkäisy on saatavilla ilman reseptiä apteekista, niin sitä ei ole monesti edes mietitty, ihmettelee Käkelä.

– Onhan se aina parempi vaihtoehto kuin keskeytys, huomauttaa puolestaan Moilanen.

”Siitä huolimatta, että jälkiehkäisy on saatavilla ilman reseptiä apteekista, niin sitä ei ole monesti edes mietitty.

Toinen jotenkin yhdistävä tekijä löytyy ehkäisytavasta. Useimmiten keskeytykseen johtaneet raskaudet ovat saaneet alkunsa kondomin petettyä.

– Useimmiten kondomia on käytetty huolimattomasti tai ei ollenkaan, Moilanen kertoo.

Toisaalta osa keskeytystä hakeneista pariskunnista on huolehtinut ehkäisystä erittäin huolellisesti, mutta silti raskaus on päässyt alkamaan.

Keskeytysten lisääntymiseen on heijastunut myös parisuhteiden ailahtelevaisuus. Lapsi saatetaan haluta piankin suhteen alettua ikään kuin sitomaan suhdetta, mutta kun suhde saa ensimmäisiä säröjä, tullaan toisiin ajatuksiin.

Käkelä ja Moilanen huomauttavat, että kondomi on hyvä ehkäisymenetelmä kunhan sitä osataan käyttää, mutta jossain vaiheessa elämää kannattaa miettiä muuta ehkäisyä. Siihen ei tänä päivänä aina olla valmiita. Käkelä ja Moilanen ovatkin huolissaan lisääntyneestä hormoniehkäisyn vastaisuudesta.

– Aiemmin neuvolan perhesuunnittelussa piti antaa aikoja viikkojen päähän. Nyt on niin, että on useita tyhjiä aikoja viikkojen aikana. Nyt ei ehkä haetakaan pitempiaikaista ehkäisyä kuten ennen, Moilanen huomauttaa.

Hän kannustaa niin naisia, miehiä kuin pariskuntia yhdessä varaamaan ajan ehkäisyneuvolaan ehkäisyasioissa, perhesuunnitteluasioissa ja muutenkin terveysneuvontaa hakemaan.

– Ehkäisy ja perhesuunnittelu on muutakin kuin pillereiden ja kierukan hakemista, Moilanen huomauttaa.

Se on muun muassa parisuhteeseen liittyvien asioiden käsittelemistä tai mahdollisen raskauden edellytysten arviointia terveydentilan näkökulmasta.