Köpis, Kiu­ta­kön­gäs ja Kit­kan­tien monttu - ke­sä­miet­teet vievät Koil­lis­maan kau­neu­des­ta jal­ka­pal­lon EM-ki­soi­hin, jotka eivät nyt tällä vii­kol­la alakaan


-
Kuva: Mikko Halvari

Jos kaikki olisi toisin tai silleen suurin piirtein normaalisti, alkaisi loppuviikosta mielenkiintoinen urheilutapahtuma. Jalkapallon Euroopan mestaruuskisojen olisi nimittäin pitänyt käynnistyä tämän viikon perjantaina. Suomen miesten jalkapallomaajoukkue, tuo Huuhkajina tunnettu, pelaisi lauantaina Kööpenhaminassa historiallisen arvokisaottelun yhtä lukuisista kisaisännistä Tanskaa vastaan.

Sitä ei tiedä, että olisinko itsekin loppuviikosta Tanskassa. Tosin lippuja en talvella EM-kisoihin tullut saaneeksi, joten siinä mielessä on toki hieman arvoitus, että olisiko sitä tullut lähdettyä paikan päälle Kööpenhaminaan. Ehkäpä sitä olisi voinut matkustaa Tanskaan ihan muuten vaan. Saa nähdä miten käy ensi vuonna, jolloin jalkapallon EM-kisat pitäisi vihdoin pelata. Toivottavasti ne myös pelataan.

Olen tässä pohtinut, että viime aikoina ei ole tullut käytyä Kuusamon ulkopuolella. Näin 2020-luvulla en muista nähneeni paikkakunnalta poisvievää naapuripitäjän kylttiä kunnanrajalla. Eipä siinä välttämättä ole suuria menetyksiä kokenut, kun on pysytellyt kotipaikkakunnalla. Kuusamossahan on nimittäin paljon kaunista nähtävää, vaikka en kyllä tässä liiemmin ole nähtävyyksien perässä kulkenut. Kiutakönkäällä sentään kävin silloin, kun köngäs kuohui komeana tulvan näyttäessä parastaan. Se oli elämys, kuten Kuusamon luonto muutenkin aina on.

Kesä tuli Kuusamoon aika lailla hetkessä. Toki vieläkin varmasti on jossakin lunta. Vielä muutama viikko sitten Kuusamossa oli oikein mainiot pilkkikelit ja nyt voi jo kalastaa vapailta vesiltä. Kalaakin saattaa joskus joku saada. Kuusamossa on nyt hyvä nauttia kesästä. Kesäsää voi olla vaihteleva ja mahdollisuus kokea miltei kaikki vuodenajat yhden viikon aikana on olemassa. Sellaista mahdollisuutta ei taida Etelä-Suomessa olla.

Kuusamon kesässä riittää tänä kesänä hämmästeltävää myös Kitkantielle ilmestyneessä montussa. Saapa nähdä kuinka hieno elämys Neljäntienristeyksessä tulee tieremontin jälkeen. Minulle henkilökohtaisesti olisi kyllä välttänyt Neljäntieristeys entisenlaisena liikennevaloineen. Ehkäpä sitä sitten siihen uuteen hienoon liikenneympyräänkin aikanaan tottuu, kun se tieremontti joskus valmistuu. Saattaahan se olla, että Kitkantie sitten elävöityy entisestään. Se jää nähtäväksi.

Vaikka tässä Kuusamossa onkin ihmisen hyvä olla, kieltämättä on viime aikoina ollut tunne, että voisihan sitä jossakin käydä. Ulkomaanmatkailua tuskin tulee harrastettua ihan lähiaikoina, kun ne jalkapallon EM-kisatkin jäävät väliin tältä kesältä ja virukset jylläävät vielä maailmalla. Kotimaassakin on paljon hienoja paikkoja, joissa en ole vielä koskaan käynyt.

Ehkäpä sitä sitten loppukesästä lomaillessani löydän jonkin eksoottisen matkakohteen Suomen rajojen sisäpuolelta. Tai ei kai se eksoottisuus nyt mikään välttämätön edellytys ole hyvälle lomakohteelle.

Voisihan sitä käydä pitkästä aikaa vaikka Posiolla.