Joko luit: Tätä kaikkea Tai­val­kos­ken mat­kai­luun on mah­tu­nut

Toimittajalta: Posion kes­kus­taan maail­man suurin kah­vi­kup­pi?

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ko­ro­na­tar­tun­ta­mää­rät hui­pus­saan, mutta ur­hei­lu-, lii­kun­ta- ja vir­kis­tys­ti­lo­ja käyt­töön hen­ki­lö­mää­rää ra­joit­taen ja ko­ronapas­sia käyt­täen – Tai­val­kos­kel­la ui­ma­hal­li piti avata maa­nan­tai­na, mutta tieto kulki huo­nos­ti

Kuusamon uimahallissa, kunto- ja palloilusaleissa sekä jäähallissa otetaan tiistaina käyttöön 20 hengen kävijämäärärajoite kerralla tilaa kohden. Lisäksi tiloihin pääsemiseen tarvitaan jälleen tiistaista lähtien koronapassi.
Kuusamon uimahallissa, kunto- ja palloilusaleissa sekä jäähallissa otetaan tiistaina käyttöön 20 hengen kävijämäärärajoite kerralla tilaa kohden. Lisäksi tiloihin pääsemiseen tarvitaan jälleen tiistaista lähtien koronapassi.
Kuva: Mikko Halvari

Myös Kuusamossa ja Taivalkoskella avataan urheilu-, liikunta- ja virkistystiloja, sillä Pohjois-Suomen aluehallintovirasto purki niitä koskevan koronasulun.

Kuusamon kaupunki tiedotti maanantaina, että kaupungin hallinnoima uimahalli sekä muut sisäliikuntapaikat, kuten koulujen salit, avataan jälleen kuntalaisten käyttöön tiistaina 11. tammikuuta. Kaupungin liikuntapalvelujen järjestämä ohjattu ryhmäliikuntatoiminta alkaa maanantaina 17. tammikuuta.

Muutoksia koronarajoituksissa on viime päivinä tullut tiheään. Kuusamon liikuntakeskuksen tiloissa tiistai 11. tammikuuta merkitsee käytännön vaihtumista koronapassin osalta. Viime päivinä siellä ei ole tarkistettu koronapassia. Tämän sisältävä, perjantaina julkaistu liikuntakeskuksen tiedote oli kaupungin verkkosivuilla vielä maanantaina iltapäivällä.

Kuusamon kaupunki muistuttaa maanantain tiedotteessaan, että avattavien tilojen käyttö tulee järjestää siten, että niissä voidaan ehkäistä asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien lähikontaktien aiheuttamaa tartunnan riskiä. Tämän takia uimahallissa, kunto- ja palloilusaleissa sekä jäähallissa kävijämäärärajoite on 20 henkilöä kerralla. Lisäksi kaupunki edellyttää EU:n virallista koronapassia 16 vuotta täyttäneiltä.

Kaupunki aikoo tiedottaa liikuntapaikkojen aukioloajoista erikseen ja tehdä asiakasmaksujen mahdolliset hyvitykset myöhemmin tilanteen vakiintuessa.

Ohjeita liikuntapaikoille

Kuusamon kaupunki ohjeistaa tiedotteessaan liikuntapaikoille tulijoita seuraavasti:

- Ota valmiiksi esille kuvallinen henkilöllisyystodistus ja ajantasainen koronatodistus.

- Käytä suosituksen mukaisesti kasvomaskia.

- Maksa mieluiten kortilla käteisen sijasta.

- Muista hyvä käsihygienia sekä turvavälien noudattaminen.

Taivalkosken kunta kertoi maanantaina verkkosivuillaan julkaisemassaan tiedotteessa, että ennen joulua kiinni pantu uimahalli "avataan tänään" ja että yksiköt tiedottavat aukioloista omilla sivuillaan tarkemmin.

Kunnan liikunnanohjaaja Petri Voutilainen kuitenkin kertoi Koillissanomille maanantaina iltapäivällä, että uimahallia ei ehditä avaamaan maanantaina.

– En ole vielä saanut tietoa siitä, rajoitetaanko uimahallissa kävijämäärää vai käytetäänkö siellä koronapassia, Voutilainen sanoi.

Taivalkosken kunnan tiedotteen mukaan kunnan kokoustilat on toistaiseksi suljettu kunnan ulkopuoliselta käytöltä. Kunta suosittelee kokoontumista etänä. Kunta muistuttaa tiedotteessaan, että myös urheiluseurojen ja ryhmäliikunnan järjestäjien tulee aluehallintoviraston ohjeiden mukaisesti tehdä kirjallinen suunnitelma koronaturvallisuuden toteuttamiseksi muun muassa ryhmäliikunnassa.

Koronaviruksen tartuntamäärät ovat Pohjois-Pohjanmaalla huipussaan. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella todettiin viikonlopun aikana yhteensä 1168 uutta tartuntaa, niistä 894 Oulussa. Kuusamossa tartuntoja oli 26.

Lapin sairaanhoitopiiriin kuuluvassa Posion kunnassa uusia tartuntoja todettiin kaksi.

Lue lisää: Poh­jois-Poh­jan­maal­la todettu vii­kon­lo­pun aikana 1168 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa, joista 894 Oulussa – koko maassa 23325 uutta ta­paus­ta

Juttua muokattu 10.1.2022 klo 16.05 muuttamalla pääjutun otsikkoa ja lisäämällä pääjutun loppuun tietoa koronatartuntojen määrästä.

Aluehallintovirasto purki tiloja koskevan sulun ja rajoitti tilaisuuksia
Reino Hämeenniemi

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto tiedotti 8.1.2021, että virasto purkaa aiemman Pohjois-Pohjanmaan muiden muassa urheilu-, liikunta- ja virkistystiloja koskevan sulun välittömästi, koska edellytykset sulkupäätökselle eivät tällä hetkellä täyty.

Perusteluna ratkaisulle on, että sairaalahoidon ylikuormituksen uhka on tällä hetkellä väistynyt. Siksi harrastustilat, kuten uimahallit ja ryhmäliikuntatilat, on mahdollista avata. Tiloissa tulee kuitenkin toimia terveysturvallisesti aiempien määräysten mukaisesti, virasto muistutti ja viittasi päätökseensä 4.1.2022.

Aluehallintovirasto ilmoitti tiedotteessaan 8.1.2021, että virasto rajoittaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä Pohjois-Pohjanmaan kunnissa 9.1.–31.1.2022. Pienet (korkeintaan 5 henkilön) ulkotapahtumat sallitaan, ja tämä mahdollistaa esimerkiksi sen, että aluevaalien ehdokkaat voivat tavata äänestäjiä ulkotiloissa.

Koronapassia ei voi ottaa käyttöön rajoitusten vaihtoehtona, aluehallintovirasto ilmoitti.