Kokeilu: Tekoäly otsikoi Koil­lis­sa­no­mien jutut tällä vii­kol­la

Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Kun ko­ro­na­epi­de­mia tulee Koil­lis­maal­le, van­hus­yk­sik­kö­jen asuk­kai­ta tulee to­den­nä­köi­ses­ti sai­ras­tu­maan - Käkelä: "A­suk­kaat ovat jo läh­tö­koh­tai­ses­ti ko­hon­nees­sa kuo­le­man ris­kis­sä"

Kuusamoon on tilattu kankaisia, pestäviä kasvomaskeja. Kuvassa Kangas-Sirun valmistamia suojia.
Kuusamoon on tilattu kankaisia, pestäviä kasvomaskeja. Kuvassa Kangas-Sirun valmistamia suojia.
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamon tartuntatautilääkäri Marika Käkelä varoittaa koronavirustiedotteessa, että koronavirusepidemian alkaessa vanhusyksikköjen asukkaita tulee todennäköisesti kuolemaan

– Toivomme, että yleisesti tiedostetaan, että pysyvän palveluasumisen asukkaat ovat jo lähtökohtaisesti kohonneessa kuoleman riskissä ikä ja perussairaudet huomioiden ilman koronavirustakin. Näillä henkilöillä koronavirustartunta mahdollisesti aikaistaa muutoinkin seuraavien parin vuoden aikana odotettavissa olevaa kuolemaa, Käkelä kertoo.

– Teemme voitavamme, jotta epidemia ei leviäisi näihin yksiköihin, mutta epidemian alkaessa paikallisesti on erittäin todennäköistä, että myös vanhusyksiköissä asukkaat sairastuvat ja osa tulee menehtymään, Käkelä kirjoittaa.

Epidemia ei ole vielä alkanut Kuusamossa.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n sivuilla raportoidaan valtakunnan koronavirustapaukset kunnittain, jos kunnan tapausmäärä on 5 tai yli. Koillismaan kuntien osalta vielä tuo raja ei ole ylittynyt.

– Näyttäisi siis, että valtakunnallisten ohjeiden noudattaminen on toteutunut meillä Kuusamossa hyvin ja niiden noudattamista tulee jatkaa, Käkelä kertoo.

Pohjois-Pohjanmaalla on todettu yhteensä 88 koronatartuntaa. OYSssa on nyt yhteensä kymmenen koronapotilasta, joista seitsemän on teholla ja kolme osastohoidossa.

– Taudin kulkua on meillä Suomessa saatu jo merkittävästi hidastettua verrattuna muihin Euroopan maihin. Taudin leviämisen hidastumisen myötä valtakunnallisesti on alettu suunnitella taudin leviämisen pysäyttämistä lisäämällä testaamista ja jäljittämällä tartuntaketjut hyvin aktiivisesti, Käkelä kertoo.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella testejä on Käkelän mukaan tehty tähänkin saakka hyvin. Ohjeita testatavista henkilöistä on muutettu testikapasiteetin kasvun myötä.

– Testejä on otettu Kuusamossa muutamia päivittäin. Hoitohenkilökunnalla on käytössä aina tuorein sairaanhoitopiirin ohje, jonka mukaan testauksia tehdään oireisille henkilöille.

Käkelän mukaan flunssapolin toiminta on ollut edelleen rauhallista.

Kuusamoon on tulossa varmuusvaraston toimituksessa lisää kasvosuojaimia.

– Kuitenkin määrä on rajallinen ja siksi toistaiseksi olemme pitäytyneet siinä suosituksessa, että suu-nenäsuojusta käytetään hoidettaessa oireista potilasta tai jos henkilökunnan jäsenellä itsellään on oireita. Oireettomat työntekijät voivat hoitaa oireettomia potilaita ilman suojusta, varsinkin nyt vielä, kun epidemiaa meillä ei ole.

Ikäihmisten palveluiden suhteen Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut suosituksen käyttää kasvomaskeja myös silloin, kun työntekijä on oireeton.

– Olemme tilanneet kankaisia, pestäviä kasvomaskeja jatkossa käytettäväksi kertakäyttöisten ohella. Niitä tulevat käyttämään erityisesti työntekijät ikäihmisten palveluiden puolella, jotta suojaamme taudin suhteen kaikkein haavoittuvimpia. Ikäihmisten palveluiden puolella osassa yksiköistä on jo otettu itse tehtyjä maskeja käyttöön ja otetaan sitä mukaa, kun lisää maskeja saadaan.

Juttua on muokattu 9.4. klo 8.10. Täsmennetty muotoilua, että testejä on otettu Kuusamossa muutamia päivittäin.