Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Mai­nit­se­mal­la ym­pä­ris­töl­le hai­tal­li­sen uraanin vas­ti­neis­sa, lau­sun­nois­sa ja va­li­tuk­sis­sa Kuu­sa­mon luon­to­kau­pun­ki pys­tyi­si vas­tus­ta­maan myös mal­min­et­sin­tä­val­tauk­sia ja kai­vos­pii­re­jä

Uraanista vaikeneminen vie kuusamolaisten oikeusturvaa kaavoituksessa ja malminetsinnän vastustamisessa. Meillä on jo tästä valitettava esimerkki Kitkajoen Juomasuolta, koska eräät tahot ja poliittiset ryhmät halusivat vaieta Juomasuon uraanista ja Juomasuon koelouhoksen radioaktiivisesta saastumisesta, niin Kuusamon kaupunki hävisi KHO:ssa kaavojen kieltoalueet kaivostoiminnalle.

Vaikenemalla valituksissa uraanista ja olemassa olevan koelouhoksen radioaktiivisesta saastumisesta ei kaupungilla ”ollut osoittaa pätevää syytä” kaivostoiminnan estämiseksi. Juomasuon radioaktiivisesti saastunut koelouhos on tällainen pätevä syy, mitä luontokaupunki olisi voinut käyttää esimerkkinä, ettei sellaista samaa haluta laajemmassa mittakaavassa Kitka-Ruka-Oulanka alueella.