Pääkirjoitus

Meidän pitää tuoda esille sitä hyvää mitä meillä on, sanoo kunnanjohtaja - ainakin yhdessä asiassa hän on oikeassa

-
Kuva: Mikko Halvari

Meidän pitää paremmin tuoda esille kaikkea sitä hyvää, mitä meillä täällä on.

Tuo on yksi Taivalkosken kunnanjohtajan Kaisu Lehtinen-Nevalaisen suosikkilauseista – ainakin silloin, kun median edustajia on paikalla. Lehtinen-Nevalainen on varmasti oikeassa, koskien niin Taivalkoskea kuin koko Koillismaatakin.

Liian usein huomio keskittyy pieniin valituksen aiheisiin ja hyvin olevia asioita pidetään itsestään selvyyksinä.

Taivalkoskella laajemman toitotuksen ansaitsisi se, miten hyvin kunnassa kohdellaan lapsiperheitä.

Jos ajattelee perhettä johon syntyy vauva, tarjoaa Taivalkoski todella hyvät palvelut. Kunta maksaa vauvaraha 500 euroa. Rahan saamisen ehtona on, että molemmat vanhemmat asuvat Taivalkoskella. Kuusamossa vauvarauha on 200 euroa, Posiolla sitä ei makseta.

Taivalkoski vie siis eurovertailussa selvän voiton, eikä siinä vielä kaikki. Tuhansien tarinoiden pitäjä tarjoaa jokaiselle syntyvän lapsen perheelle viisi perhetyöntekijän käyntiä ihan vain sen varmistamiseksi, että perheen arki alkaa rullata hyvin.

Noin puolet vauvaperheistä haluaa käyttää perhetyöntekijän käynnit ja noin puolet jättää palvelun välistä. Niistä, jotka palvelua käyttävät, noin puolet jatkaa sen parissa viiden käynnin jälkeenkin.

Kuusamossa ja Posiolla perhetyöntekijä auttaa perhettä vauvan syntyessä tai missä tahansa muussa vaiheessa, jos tarvetta on. Vaikka palvelu ei ole lastensuojelun alla, voi kynnys palveluiden piiriin hakeutumiseen olla iso.

Oliko ennen kaikki paremmin? Yhden muistelijan mukaan lapset käytiin synnyttämässä aamu- ja iltanavetan välissä. Toinen taas tietää, että ennen kunnasta lähetettiin hoitaja isommille lapsille jo siksi ajaksi, kun äiti oli sairaalassa pienokaista synnyttämässä. Ne reissut muuten kestivät aiemmin viikosta kahteen, ja maatilanemännät puhuivat niistä vuosilominaan.

Nyt maailma on kuitenkin sillä mallilla, että puhe on kääntynyt yhä vahvemmin vauvapulaan. Nuoret aikuiset kertovat kyselyissä, ettei haaveena ole enää työpaikan, päiväkodin ja marketin pyhän kolminaisuuden välillä kiireessä ramppaaminen, vaan elämä on mielekästä muilla tavoin.

Jos lasten tekemisessä pelottaa se, miten isoista muutoksista selviää, voi tieto yhteiskunnan turvaverkoista rauhoittaa.

Saapa nähdä, syntyykö perheiden mahdollisimman hyvistä palveluista vielä kilpavarustelu Koillismaan tai laajemmankin alueen kuntien välille?

Selvää on, ettei kukaan muuta Taivalkoskelle siksi, että siellä perhetyöntekijä käy viisi kertaa vauvaperheessä. Pääasiassa ihmiset muuttavat työn tai opiskelujen perässä tai sukulaisten lähelle. Koillismaalla on töitä tarjolla ja lisää paikkoja tulee auki lähivuosina.

Tällaiset apukeinot voivat auttaa tekemään rohkean muuttopäätöksen. Kokonaisuutenakin Koillismaalla perheiden palveluiden taso kestää vertailun.