Juuri nyt: Pölkky hukkasi mah­dol­li­suu­ten­sa 3-0-voit­toon Hä­meen­lin­nan noustua kol­man­nes­sa erässä takaa ohi, nel­jän­nen erän voiton myötä pisteet jäivät kui­ten­kin Kuu­sa­moon

Joko luit: Matti Suur-Ha­ma­ri Linnan juhliin kol­mat­ta kertaa – kil­pa­uran­sa päät­tä­nyt pa­ra­lu­mi­lau­tai­li­ja ryhtyi ur­hei­lu­vä­li­ne­myy­jäk­si: "Olen opet­te­le­mas­sa ta­val­li­sen ihmisen arkea"

Mainos: Koillissanomien joulutarjous: Koillissanomat Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Mihin ihmistä tar­vi­taan?

-
Kuva: Mikko Halvari

Tässä sitä on tullut viime aikoina pohdittua kaikenlaista. Yksi asia mikä on liikkunut mielessä – kaiken muun siellä liikkuvan lisäksi – on ollut ihmisen tarpeellisuus. Nimittäin ihminen kaikessa viisaudessaan on kehittänyt omaksi avukseen kai kaikenlaisia koneita ja hilavitkuttimia. Tekoäly jyllää maailmalla siihen malliin, että tässä väkisinkin miettii, että mikä se ylipäänsä tulee olemaan pienen tai vaikka vähän suuremman ihmisen asema tällä maapallolla. Ajatellaan nyt vaikka sitä, että jo tänä päivänä on olemassa itsestään liikkuvia autoja, jotka eivät tarvitse kuljettajaa. Mitä, jos tällaiseen autoon tulee joku vika? Ilmestyykö tien päälle joku Autoliiton robottitiepalvelumies ja hoitaa vian kuntoon? Tulevaisuus on kyllä täynnä kysymysmerkkejä tämänkin asian suhteen.

Ajatellaanpa sitäkin, kun tuo toukokuussa alkava Kitkantien remontti aikanaan valmistuu. Siinä sitten neljäntienristauksessa mukulakivistä kiertoliittymää kiertää joku robottiauto ilman kuljettajaa tai jopa ilman matkustajia. Sattuupa sitten niin, että menee oikosulkuun kyseinen itsestään ohjautuva ajoneuvo ja jää itsestään kiertämään ympyrää muun liikenteen tukkona kunnes virta loppuu ja ajoneuvo törmää lähelle istutettuun lehtipuuhun. Eihän tämä visio välttämättä kovin todennäköinen ole, mutta mistä tuota koskaan tietää.

Onhan näistä teknologisista vimpaimista paljon hyötyä - joskus jopa iloakin. Kovin vaikeaa olisi tänä päivänä kuvitella elämää esimerkiksi ilman tietokonetta ja internetyhteyksiä. Nehän mahdollistavat monia asioita. Toki yhteyksien on syytä olla kehittyvässä yhteiskunnassa sellaisia, että ne pelaavat, oli sitten ihminen vaikkapa Kuoliolla tai Botswanassa. Kyllähän se tympäsee, jos vaikka huonojen yhteyksien takia jää näkemättä joku merkittävä urheilutapahtuma, esimerkiksi moukarinheiton olympiafinaali.

Teknologisilla vehkeillä voidaan saada toki paljon tuhoakin aikaan. Nykyäänhän jo on kehitetty kaiken maailman robottiaseita. Tiedä sitten kuinka pahaa jälkeä nekin saavat aikaan, kun tekoälyohjauksella lähtevät tuhojaan tekemään. Siinä saattaa koko ihmiskuntakin olla pian vaarassa – jos ei nyt sitä ennen ehdi tuhoutua mihinkään kulkutautiin. Ihminen on varmasti hyvä levittämään kaikenmaailman viruksia, kuten nyt tätä maailmalla jylläävää koronaa. Toisaalta saastuvathan ne nuo tietokonevärkitkin.

Vaikka ihminen tekee kaikkensa kehittääkseen teknisiä vimpaimpia, joista on osasta hyötyä ja osa varmasti saattaa lopulta tuhota koko maapallon, ei pidä vielä vaipua synkkyyteen. Kyllä ihmisistäkin paljon iloa on. En jaksa uskoa, että tekoälyrobotit pystyvät tarjoamaan ihmisille sellaista inhimillistä lämpöä kuin toinen ihminen. Varmaan lisääntyminenkin käy hankalaksi koneiden kanssa. Mene ja tiedä. En ajatellut kokeilla. Tuskin kannattaa koneiden varaan laskea Koillismaan tulevaisuutta.

Eiköhän sitä ihmiselle ole tarvetta jatkossakin. Jos ei muuhun niin lumitöihin. Tuskin olisi jollakin tekoälyohjatulla lumilapiolla riittänyt virtaa kaikkiin talven lumihommiin.