Naa­mio­hu­vit ur­hei­lu­kat­so­mois­sa – kaiken loppu olisi ka­tast­ro­fi

-
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamossa pelattiin lauantai-iltana lentopallon Mestaruusliigan huippuottelu, kun Pölkky Kuusamo sai vieraaksi LP Kangasalan. Tunnelma katsomossa oli kohdallaan. Yläparvelta kuului torven törähdyksiä ja muutenkin ihmiset kannustivat mallikkaasti suosikkijoukkuettaan. Kuusamolaisyleisön hienosta kannustuksesta huolimatta kotijoukkue ei tällä kertaa kyennyt ottamaan voittoa liigan kärkiväännössä.

Normaalista poikkeavaa tällä hetkellä monissa urheilukatsomoissa on se, ettei katsomossa kukaan esiinny niin sanotusti omalla naamallaan. Useiden palloilulajien lajiliitot Suomessa ovat tehneet linjauksen, ettei ilman maskia ole asiaa katsomoon. Kuusamossa maskeja oli viikonlopun aikana nähtävillä lentopallon lisäksi myös jääkiekko- ja salibandykatsomoissa.

Otteluiden seuraaminen maski naamalla onnistuu ihan hyvin, vaikka tietysti se hieman totuttelua vaatii. Tilanne tällä hetkellä tietysti on sellainen, ettei urheilutapahtumien järjestäminen ole mahdollista ilman erinäisiä rajoitteita. Kuusamossa tietysti ainakin tässä vaiheessa, kun tätä sunnuntai-iltapäivänä naputtelen, tilanne on varsin hyvä ja urheilusarjat saavat pyöriä suhteellisen normaalisti. Mutta nykypäivänä mistään ei voi olla mitenkään varma. Muutoksia voi tapahtua hetkessä.

Jääkiekon SM-liigassa on jo tällä kaudella nähty erinäisiä koronaviruksesta johtuvia toimenpiteitä. Viimeisimpänä tilanne iski päälle Oulussa, kun Kärppien liigajoukkueen jäsenellä oli todettu koronavirus. Siinäpä oltiinkin sitten yhtäkkiä tilanteessa, että oli siirrettävä otteluita jonnekin tulevaisuuteen koko joukkueen joutuessa karanteeniin.  Ihan yksinkertainen homma ei uusien ottelupäivien löytäminen taida olla. Runkosarjaa on tälläkin kaudella tarkoitus pelata sen 60 kierrosta, joten ihan hirveästi ei taida tyhjää tilaa kalenterin lehdillä näkyä. Sekään ei tietysti ole mahdottomuus, että nuo siirrettäväksi määrätyt ottelut jäisivät lopulta kokonaan pelaamatta. Tällä kaudellahan runkosarjan paremmuus voidaan tarvittaessa laskea pistekeskiarvon perusteella, mikäli kaikki joukkueet eivät saa kaikkia pelejään pelattua. Tässä vaiheessa ei tietenkään voida olla varmoja siitä, että saadaanko jääkiekossa tai muissa palloilulajeissa kahlattua runkosarjaa ja siihen päälle vielä pudotuspelejä läpi millään tavalla.

Toivoa sopii, ettei tautitilanne pahene niin merkittävästi, että urheilu pysähtyy kokonaan. Se olisi katastrofi kaikin puolin. Jo nyt ovat varmasti monet urheiluseurat tiukoilla, kun katsomot eivät niin sanotusti pullistele väkeä. Koronarajoitusten vuoksi urheilukatsomoihin voidaan ottaa vain rajoitettu määrä katsojia ja ainakin jääkiekon pääsarjassa on joidenkin seurojen kotiotteluissa jääty liian alhaisiin yleisömääriin. Pitemmän päälle ei talouskukkaro taida moista menoa kestää ainakaan kaikilla seuroilla.

Nyt ei auta kuin mennä päivä kerrallaan eteenpäin. Kuusamossakin voi nyt nauttia talvesta ja tehdä vaikka lumiukkoja. Mennään urheilukatsomoihin, kun se on vielä mahdollista. Maski päässä.