Pää­kir­joi­tus: Ruka Nor­di­cin il­moi­tus kisojen jär­jes­tä­mi­ses­tä ilman yleisöä oli ikävä mutta odo­tet­tu päätös

-
Kuva: Mikko Halvari

Ruka Nordic järjestetään tänä vuonna ilman yleisöä.

Päätös on harmittava, mutta odotettu.

Keväästä asti jatkuneet neuvottelut yhteistyökumppaneiden kanssa johtivat siihen, että järjestävä seura Kuusamon Erä-Veikot tiedottaa tänään torstaina julkisesti, ettei Ruka Nordiciin myydä lippuja stadion- eikä kilpailualueelle.

Laskelmat siitä, saadaanko kisat vietyä läpi ilman yleisöä kannattavasti, ovat olleet valmiina jo kesällä. Nyt julki tuotava päätös on tehty yhdessä Hiihtoliiton ja kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n kanssa.

Kansainvälisten kisojen järjestämisessä on noudatettava kansallisten viranomaisten ohjeistuksia. Ruka Nordic, vaikka onkin ulkotapahtuma, on kerännyt viime vuosina lähes 20 000 kävijää. Suomen hallituksen määrittelemien rajoitusten mukaan syyskuusta eteenpäin saa toki järjestää yli 50 hengen yleisötilaisuuksia, mutta järjestäjien on voitava varmistaa osallistujien turvallisuus. Tapahtumissa on muun muassa huolehdittava turvavälien pitämisestä ja tarvittaessa eriytettävä yleisö omiin lohkoihinsa.

Yhdessä suorituspaikassa tapahtuvassa urheilussa tämä onkin mahdollista, mutta nyt kisaorganisaatio katsoi, että Rukalla siihen ei voida lähteä.

Aivan täysin varmaa ei vieläkään ole se, että kisa saadaan vietyä läpi näinkäään, sillä FIS tarkastelee jokaisen yksittäisen tapahtuman järjestämisen vielä 30 vuorokautta ennen tapahtumaa.

Ruka Nordic ei suinkaan ole ensimmäinen urheilutapahtuma, joka joutuu tyytymään kilvoitteluun ilman katsojien hurrausta.

Jalkapalloa on pelattu Suomessa rajoitetulla yleisöllä tai ilman katsojia. Kuopion palloseura pelasi viikko sitten Slovan Bratislavaa vastaan niin, että innokkaimmat fanit uhmasivat Aila-myrskyä ja kannustivat joukkuetta stadionin aidan takaa.

Jääkiekossa Suomen Liigan on määrä käynnistyä yleisörajoituksin. Autourheilussa F1:n puolella osakilpailuja on ajettu sekä yleisön kanssa että ilman.

Kulttuurin puolella katsomoihin on kyllä päästetty väkeä viihtymään, mutta turvavälein ja tarvittaessa maskien kera.

Vaikka tyhjiin katsomoihin on tv-lähetyksissä totuttu, Meijän Nordic on Koillismaalla kuitenkin paljon enemmän kuin urheilutapahtuma.

Kolmen päivän maailmancup-sirkus muuttaa Koillismaan hetkeksi kokoaan suuremmaksi. Hotellit ja mökit ovat täynnä ja ravintoloissa ja kaupoissa on ruuhkaa. Kaikki kynnelle kykenevät paikalliset ovat mukana talkoojoukoissa tai katsomossa.  Tapahtuman aluetaloudelliset vaikutukset ovat merkittävät.

Ihan  kaikki tästä ei kuitenkaan ole jäämässä pois. Kisoihin tarvitaan yhä 500 talkoolaista, missä on vähennystä vain 200–300 normaalivuodesta.

Moni kisojen eteen aiemmin ahkeroinut on koronaviruksen riskiryhmää ja joutuu terveytensä turvaamiseksi jäämään kotiin. Luulisi silti, että talkooporukkaan on tänä vuonna tunkua, sillä se on ainoa mahdollisuus olla mukana Nordicin taiassa.