Parempi myöhään kuin ei mil­loin­kaan? Ra­vin­to­loi­den eri­lai­set ra­joi­tuk­set saatiin vih­doin­kin voimaan

-
Kuva: Mikko Halvari

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai tiistaina valmiiksi mietintönsä ravintoloiden koronarajoituksista. Laki on määrä saada voimaan marraskuun alussa. Siinä erilaisille ravintoloille annetaan erilaiset rajoitukset.

Jo oli aikakin.

Viime viikolla eduskunnan perustuslakivaliokunta näytti punaista valoa hallituksen koronan testaa ja tule maahan -mallille sekä ravintoloiden massarajoituksille.

Perustuslakivaliokunnan mukaan hallituksen esitys rajoittaa liikaa elinkeinovapautta, koska aukiolo- ja anniskeluaikoja sekä asiakasmääriä koskevat rajoitukset koskevat koko maata. Sosiaali- ja terveysministeriön oli tuotava uusi esitys pikavauhtia, jotta rajoituksia voidaan jatkaa lokakuun jälkeen.

Peruslakivaliokunnan sosiaalidemokraattisen puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelän mukaan perustuslakivaliokunnan alkuperäinen tavoite olikin se, että rajoituksia tehdään siellä, missä ne olisivat tarpeellisia taudin leviämisen estämiseksi.

Hallitus on antanut itsepäisesti koko maata kattavia massarajoituksia, vaikka opposition ohella hallituspuolueidenkin kansanedustajat ovat puhuneet alueellisten rajoitusten puolesta.

On tietenkin päivänselvää, että oppositio arvostelee tilannetta. Nyt arvostelu osuu kuitenkin maaliin.

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) sanoo, että perustuslakivaliokunta on antanut selvät nuotit valtioneuvostolle, että valtakunnallisesti samanlaisia massarajoituksia ravintoloille ei saisi laittaa. Jokaisen alueen kohdalla pitäisi erikseen arvioida, täyttyykö välttämättömyyden vaatimus. Tätä arviointia ei ole tehty. Miksi?

"Perustuslakivaliokunta antoi selvät nuotit, että valtakunnallisesti samanlaisia rajoituksia ravintoloille ei saisi laittaa."

Viime viikolla perustuslakivaliokunta lausui myös, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan on etsittävä keinoja erotella eri ravintolatyyppejä toisistaan, jotta esimerkiksi kahviloiden ja lounasravintoloiden toimintaa ei tarvitsisi rajoittaa siksi, että korona on levinnyt yökerhoissa. Tähän saakka hallituksen puolelta on vedottu siihen, ettei kyseistä jaottelua ole olemassa.

Onko tuo mikään syy? Jos ei jaottelua ole olemassa, niin koko kesä olisi ollut aikaa tehdä se Varmaan apua sen tekemiseenkin olisi STM:lle herunut vaikkapa työnantaja- ja työntekijäjärjestöistä.

Kyseiset rajoitukset ovat kohtalonkysymys Koillismaalle, jonka kivijalka matkailu on. Meillä on lukuisa määrä yrityksiä, jotka taistelevat tällä hetkellä olemassaolostaan. Ne ovat kuitenkin tämän alueen moottori, joka luo työpaikkoja ja verotuloja.

Nyt on myös kansalaisten vuoro osallistua talkoisiin yrittäjien rinnalla. Annettuun vapauteen kuuluu myös vastuu. Vain meidän omalla käyttäytymisellä, ohjeitten noudattamisella ja varovaisuudella pystytään pelastamaan maamme ravintolat, kahvilat ja baarit sekä pohjoisen matkailu. Finnair antoi eilen myrskyvaroituksen irtisanomalla 700 ihmistä ja jatkamalla tuhansien ihmisten lomautuksia. Tätä samaa emme missään nimessä halua Koillismaalle.