Joko luit: Hir­vi­kan­ta näyttää kään­ty­neen kasvuun

Viikon visa: Joko ko­kei­lit miten hyvin tunnet Kuu­sa­mon Erä-Vei­kot?

Toimittajalta: Läheltä piti -ti­lan­ne säi­käyt­ti

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Tilaajille

"Sak­sa­lai­set eivät polt­ta­neet Kuu­sa­mon kirk­koa", väittää his­to­riaa tut­ki­nut Tuomo Kal­lio­nie­mi teok­ses­saan – kävi läpi jopa Saksan so­ta-ar­kis­ton mik­ro­fil­me­jä

Lapin sodan tuhot on dokumentoitu lähes yksittäisen ladon tarkkuudella. Sitä, miten saksalaiset poltetun maan taktiikkaa käyttivät, on tutkittu varsin vähän. Kuusamolaislähtöinen sotahistorian harrastaja Tuomo Kallioniemi pääsi käsiksi aineistoihin, joita ei ole aikaisemmin julkaistu.

Kuusamolaislähtöinen Tuomo Kallioniemi kiinnostui sota- ja kotiseutuhistoriasta, kun jäi eläkkeelle. Viimeiset pari vuotta hän on tutkinut erityisesti syksyn 1944 tapahtumia.
Kuusamolaislähtöinen Tuomo Kallioniemi kiinnostui sota- ja kotiseutuhistoriasta, kun jäi eläkkeelle. Viimeiset pari vuotta hän on tutkinut erityisesti syksyn 1944 tapahtumia.
Kuva: Petri Markkanen

Kuka poltti Kuusamon kirkon? Kuusamolaislähtöinen sotahistorian harrastaja Tuomo Kallioniemi kävi läpi kuutisenkymmentä Saksan sota-arkistoista hankittua mikrofilmirullaa löytääkseen vastauksen tuohon kysymykseen. Kaikkiaan mikrofilmeillä oli noin 60 000 dokumenttia, joista osa on sellaisia, joita ei löydy edes Suomen kansallisarkiston kokoelmista.

Samalla Kallioniemi etsi tietoa saksalaisten käyttämästä poltetun maan taktiikasta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Kaikki sisällöt verkossa ja sovelluksessa Näköislehdet ma, ke ja pe sekä arkisto Kuvagalleriat, videot ja livelähetykset Päivittäiset uutiset sähköpostiisi