Sy­ke­vä­li­vaih­te­lu pal­jas­taa stres­sin, pa­lau­tu­mi­sen, lii­kun­nan ja unen suhteen – Jopa yksi lauan­tain sau­na­olut pyyhkii unen pa­laut­ta­van vai­ku­tuk­sen

Seppo Urpilainen kertoo Firstbeat-hyvinvointianalyysin perustuvan sykevälimittaukseen. Hyvinvointianalyysi tehdään kolmen vuorokauden mittauksen perusteella. Tuolloin asiakas käyttää laitetta, jonka anturit mittaavat sykeväliä. Tieto puretaan raportiksi.
Seppo Urpilainen kertoo Firstbeat-hyvinvointianalyysin perustuvan sykevälimittaukseen. Hyvinvointianalyysi tehdään kolmen vuorokauden mittauksen perusteella. Tuolloin asiakas käyttää laitetta, jonka anturit mittaavat sykeväliä. Tieto puretaan raportiksi.
Kuva: Mikko Halvari

Moni suomalaisista rentoutuu samalla tavalla. Laittaa saunan päälle, nakkaa kuumat löylyt ja hörppää tölkistä. Juo sen yksi tai kaksi alkoholipitoista saunajuomaa. Ei päihtymistarkoituksessa vaan ihan vain rentoutuakseen.

Sitten vällyjen väliin ajoissa nukkumaan. Uni tulee rentoutuneena helposti. Nukutun yön voisi kuvitella olevan hyvin palauttava.

Ei ole.

– Jopa yksi alkoholijuoma vaikuttaa siihen, että uni ei ole palauttavaa, fysiikkavalmentaja, personal trainer Seppo Urpilainen kertoo.

Muun muassa tämä asia selviää Firstbeat-hyvinvointianalyysistä, joka perustuu sykevälimittaukseen.

Firstbeat on hyvinvointianalyysi, joka perustuu sykevälivaihteluista saataviin tietoihin.

– Sydämen lyöntien välinen aika on sykeväli. Mitä säännöllisempi se väli on, sen huonommin ihminen palautuu. Mitä enemmän siinä on millisekunneissa mitattavia piikkejä, sen paremmin ihminen unen aikana palautuu, Firstbeat-hyvinvointianalyysit palveluvalikoimaansa Kuusamossa juuri ottanut Urpilainen kertoo.

Hyvinvointianalyysi tehdään kolmen vuorokauden mittauksen perusteella. Tuolloin asiakas käyttää laitetta, jonka anturit mittaavat sykeväliä. Tieto puretaan raportiksi.

Raportti kertoo käyrin ja värein stressin, palautumisen ja liikunnan suhteesta.

– Stressillä tarkoitetaan vireystilan nousua ja se voi olla joko positiivista tai negatiivista. Palautumisella tarkoitetaan rauhoittumista, joka tarkoittaa päivällä rauhoittavia taukoja, mutta tärkein on tietenkin yöuni, Urpilainen kertoo.

Raportissa punainen väri kertoo stressistä, vihreä palautumisesta. Päiväänkin pitäisi mahtua palauttavia, vihreitä, hetkiä.

– Niiden ei tarvitse olla isoja asioita. Jollekin kahvitauko voi laittaa käyrän vihreälle, toinen kokee sellaisen sosiaalisen tilanteen painajaisena.

Analyysissa pyritään tunnistamaan kuormitustekijät, ja siksi mittauksen aikana olisikin hyvä pitää mahdollisimman tarkkaa päiväkirjaa tekemisistään, jotta raportista saa parhaimman hyödyn irti.

Kun mittaus on tehty, puretaan raportti asiakkaan kanssa. Asiakas saa opastusta omien kuormitustekijöiden vähentämiseen ja uuden mittausajan kolmen kuukauden päähän.

– Tässä opastetaan ihan käytännön asioita ihmisille. Monelle ensimmäinen kerta saattaa tulla herätyksenä. Sitten ohjataan kohti terveellisempiä valintoja.

Kolmen kuukauden päästä katsotaan, miten konkreettiset muutokset ovat tehonneet.

Urpilainen suosittelee hyvinvointianalyysia ihan kenelle tahansa: eläkeläisille, opiskelijoille ja työssäkäyville. Ammattiurheilijoille se on työkalu harjoitusvaikutusten seurantaan ja sitä käytetään esimerkiksi NHL:ssä, NBA:ssa ja maajoukkuetasolla Suomessa. Työssäkäyville ihmisille se on työkalu oman hyvinvoinnin parantamiseen.

– Ja kun ajatellaan yleistä hyvinvointia suhteessa työhyvinvointiin, niin työhyvinvointihan tulee yleisen hyvinvoinnin kautta, johon vapaa-aika vaikuttaa merkittävästi, hän täsmentää.

Urpilainen on huolissaan viimeisten vuosikymmenten kehityksestä. Kun työskentely ja vapaa-aika rajoittuu entistä enemmän älylaitteiden ja päätteiden väliin, on ihmisten liikkuminen vähentynyt ja fyysinen kunto rapistunut.

– Tutkimusten mukaan suomalaiset ovat tällä hetkellä fyysisesti kuuden tunnin työpäivän kunnossa, vaikka työpäivä on keskimäärin kahdeksan tuntia. Minusta se on erittäin hälyttävää.

Hyvinvointianalyysi

Firstbeat on perustettu vuonna 2002. Sen taustalla on monitieteinen tutkimus fysiologian, matemaattisen mallintamisen ja käyttäytymistieteiden alueilta.

Firstbeat on hyvinvointianalyysi, joka perustuu sykevälivaihteluista saataviin tietoihin.

Hyvinvointianalyysissa mitataan stressin, tason sekä palautumisen ja liikunnan suhdetta ja tulistetaan kuormittavuustekijät.