Mainos: Sieltä, missä tunnet elä­vä­si. Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Tar­tun­nat nyt kuu­sa­mo­lai­sis­sa – ro­ko­tuk­set ete­ne­vät lailla junan

Kuusamo

Joulukuun aikana Kuusamossa löytyi päivittäin 5-10 positiivista covid-tapausta. Kuusamon kaupungin tartuntatautilääkärin Marika Käkelän mukaan tilanne näyttää jatkuvan samantasoisena myös alkuvuodesta.

– Vuoden alussa Kuusamossa testatuista on löytynyt 106 positiivista. Tilastoista puuttuvat vielä antigeenipositiiviset. Suurin osa tartunnoista, joita on viime päivinä kirjattu, on ollut kuusamolaisilla. Välipäivinä tartunnat painottuivat matkailijoihin, Käkelä kertoi kaupungin koronainfossa tiistaina.

Käkelän mukaan matkailuvirta on tällä hetkellä vilkkaan joulukuun jälkeen laantumaan päin. Matkaseurueiden sisällä tartunta näytti leviävän.

– Isossa osassa tartunnan lähde on lähipiirissä. Tällä hetkellä tartunnat ovat kuusamolaisten tartuntoja, ei matkailijoiden.

Rajavartiosto on tehnyt sisä-ja ulkorajavalvontaa matkailun osalta Kuusamon lentokentällä. Käkelä kertoi ulkomaisten matkailijoiden huolehtineen erittäin hyvin rokotuksista ja ennakkotesteistä.

– Suoranaisesti ulkomaan matkailuun liittyvää paikalisen tautitilanteen kiihtymistä ei ole tullut.

Käkelän mukaan ainakin joulukuun alkupuolen tartuntojen tyypitystulokset ovat olleet deltavarianttia. Omikroniakin on tavattu Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella. Sairalahoidon tarve on Kuusamossa maltillinen. Sairaalahoidossa on alle viisi henkilöä.

– Sairaanhoitopiirin alueella on enemmässä määrin sellaisia tapauksia, jotka tulevat sairaalaan jostakin muusta syystä kuin covidista ja sitten todetaan covid-tartunta, Käkelä sanoi.

Testaus- ja karanteeniohjeistus on päivittymässä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella. Tarkempia ohjeita on odottavissa vielä tämän viikon aikana.

– Jatkossa ohjeistetaan, että lievissä oireissa ei tarvitse testiin tulla. Tulee pysytellä oireisena kotona. Positiviista kotitestiä ei tarvitse varmentaa paitsi jos tarvitsee koronapassia varten tai tarvitsee Kelalta tartuntatautitodistuksen, Käkelä kertoi tulevista ohjeistuksista.

Käkelän mukaan rajoitukset ja suositukset jatkuvat ennallaan. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston määräämät rajoitukset ovat voimassa tammikuun loppuun.

– Sitä pohditaan tarvitseeko rajoituksia jatkaa helmikuulle.

Rokotustilanne etenee Kuusamossa hyvää vauhtia. Kuvituskuva.
Rokotustilanne etenee Kuusamossa hyvää vauhtia. Kuvituskuva.
Kuva: Sari Kihnula

Rokotusten osalta Kuusamossa mennään eteenpäin kuin juna totesi osastonhoitaja Heidi Moilanen.

– Kolmosannoksia annetaan koko ajan. Suurin osa tällä hetkellä annettavista on kolmosannoksia. Viikottain menee uusia ykkösannoksia sekä jonkin verran tehosteannoksia.

Myös 5-11-vuotiaiden lasten rokottaminen on Kuusamosa aloitettu. Lapsille on käytössä oma rokote. Torstaina järjestetään lasten walk in -rokotepäivä Kuusamotalolla. Myös ajanvarauksella lapsille on Moilasen mukaan aikoja tarjolla.

– Lasten kohdalla rokottamiseen pitää olla kaikkien huoltajien suostumus. Jännällä odotetaan kuinka innokkaasti lapset ottavat rokotteita.

Yli 12-vuotiaille walk in -päivä järjestetään lauantaina 22.1. Rokotuscenterille on uusia aikoja loppukuusta. E-varaukseen ilmestyvät uudet ajat menevät kuin kuumille kiville.

– Porkkapirtille annetaan takaisinsoiton kautta aikoja kaiken ikäisille, Moilanen kertoi.

Koulut alkoivat joululoman jälkeen maanantaina. Va. sivistystoimenjohtajan Anne Koski-Heikkisen mukaan poissaoloja ei ole alkuviikosta ollut normaalista poikkeavia määriä.