Mainos: Sieltä, missä tunnet elä­vä­si. Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

THL muutti kan­ran­tee­ni­käy­tän­tö­jä niillä, jotka ovat saaneet ko­ro­na­ro­ko­tuk­sen tai sai­ras­ta­neet taudin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) linjasi uusista karanteenikäytännöistä. Koronan karanteenikäytännöt muuttuvat niillä, jotka ovat saaneet koronarokotuksen tai sairastaneet taudin.

Jos on altistunut koronavirukselle, karanteeniin ei määrä seuraavissa tapauksissa, ellei tartuntatautilääkäri päätä arviossaan toisin:

  • On saanut kaksi rokoteannosta ja toisesta annoksesta on kulunut viikko
  • On saanut yhden rokoteannoksen kuuden kuukauden sisällä siitä, kun on todettu koronatartunta ja rokotuksestasi on kulunut viikko
  • On lääkärintodistus siitä, että on kuusi kuukautta aiemmin todettu koronatartunta

Tartuntatautilääkäri tekee koronavirukselle altistumisesta riskinarvion, jossa hän ottaa huomioon tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa rokotteen tehoon. Näitä ovat muun muassa paikallinen virusmuunnostilanne sekä ikä ja mahdollinen perustauti.

Muuttuneet karanteenikäytännön ohjeet koskevat myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia.

Koronavirusinfektioita koskeva toimenpideohje sekä pitkäaikaishoidon ja hoivan toimintayksiköille suunnattu ohje on myös päivitetty tämän mukaisesti. Sairaalapotilaille ja hoivakotien asukkaille on omat erilliset ohjeet.

THL painottaa, että rokotusten jälkeenkin on tärkeää pestä käsiä ja käyttää maskia

Koronarokote suojaa hyvin koronavirustautia ja sen vakavia muotoja vastaan. Rokote ei kuitenkaan täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä. Siksi on tärkeää, että myös yhden tai kaksi rokoteannosta saaneet huolehtivat turvaväleistä, käyttävät kasvomaskia, pesevät käsiä ja noudattavat muita ohjeita viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.