Juuri nyt: Ra­vin­to­la piste avataan uu­del­leen ensi lauan­tai­na

Joko luit: Isoja kaloja nousi ver­kos­ta Kuu­sa­mos­sa - lue tästä uusin ka­la­ki­sa­jut­tu

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Tuomo vihkisi samaa su­ku­puol­ta olevat, Taina ei – Koil­lis­maal­la mie­li­pi­teet samaa su­ku­puol­ta olevien vih­ki­mi­ses­tä jakavat seu­ra­kun­tia

Koillissanomat selvitti, mitä Koillismaalla ajatellaan samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä kirkossa.

Kirkon käytön mahdollisuudesta samaa sukupuolta olevien vihkimisessä päättää kirkkoherra yhdessä paikallisen kirkkoneuvoston kanssa. Kirkossa on viime aikoina jälleen keskusteltu enenevässä määrin samaa sukupuolta olevien vihkimisen mahdollistamisesta ja kirkkotilojen käytöstä tähän.
Kirkon käytön mahdollisuudesta samaa sukupuolta olevien vihkimisessä päättää kirkkoherra yhdessä paikallisen kirkkoneuvoston kanssa. Kirkossa on viime aikoina jälleen keskusteltu enenevässä määrin samaa sukupuolta olevien vihkimisen mahdollistamisesta ja kirkkotilojen käytöstä tähän.
Kuva: Jussi Väätäinen

Suomessa samaa sukupuolta olevien on ollut mahdollista solmia avioliitto vuodesta 2017. Kirkko on silti edelleen pitänyt tiukasti kiinni siitä, että avioliitto on miehen ja naisen välinen. Kirkon voimassa olevan käytännön mukaan samaa sukupuolta olevia pareja ei voi vihkiä kirkossa, mutta osa seurakunnista hyväksyy vihkimisen. On kunkin seurakunnan omissa käsissä, annetaan kirkko samaa sukupuolta olevien vihkimisten käyttöön. Kirkon käytön mahdollisuudesta samaa sukupuolta olevien vihkimisessä päättää kirkkoherra yhdessä paikallisen kirkkoneuvoston kanssa.

Koillismaalla samaa sukupuolta olevien vihkiminen jakaa kirkkoherrojen ja papiston näkemykset. Taivalkosken kirkkoherra Tuomo Törmänen kuuluu heihin, jotka olisivat valmiita vihkimiseen.

Törmänen kuvailee, että kirkolla olisi korkea aika ottaa lusikka käteen ja ottaa pää pois pensaasta asiassa.

– Tällä hetkellä keskustelu vie kaiken hapen kirkossa ja tahraa kirkon mainetta, Törmänen sanoo.

Törmänen kuvailee asiassa olevan myös auktoriteetin pelkoa.

– Jotkut papit eivät uskalla sanoa mielipidettään asiasta, jos se on vastoin kirkon virallista linjausta. Esimerkiksi usko voidaan joissakin piireissä kyseenalaistaa, jos esittää vääränlaisen mielipiteen. Asiat eivät kuitenkaan muutu, jos kaikki vaikenevat ja vain odottavat.

– Mielestäni papin virka on kuitenkin julkinen virka, jossa pitää olla valmis sanomaan oma mielipiteensä. Ei voi piiloutua kenenkään toisen selän taakse, Törmänen painottaa.

Törmänen tuo esille, että jokainen voi pohtia, miten suhtautuisi asiaan, jos se koskettaisi omaa lasta.

Kaleva julkaisi elokuun alussa (2.8.2023) laajan artikkelin Ylivieskan kirkkoherra Eija Nivalasta, joka toukokuussa vihki avioliittoon poikansa toisen miehen kanssa. Kirkossa on viime aikoina jälleen keskusteltu enenevässä määrin samaa sukupuolta olevien vihkimisen mahdollistamisesta ja kirkkotilojen käytöstä tähän.

"On alkanut muodostumaan käytäntöjä, jotka ovat ohjeiden vastaisia."
Leena Pudas
Posion seurakunnan kirkkoherra

Koillismaalla näitä päätöksiä ei ole ainakaan vielä tehty.

– On myös relevanttia miettiä, miltä asia kuulostaa seksuaalivähemmistöjen korvaan, Törmänen sanoo.

Törmänen korostaa, että asiaan liittyy epärealistisia pelkoja.

– Kirkon pyhyys ei katoa, vaikka kirkko linjaisikin samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen olevan sallittua, Törmänen sanoo.

Törmänen kuvailee, että asia tulee aikanaan myös Taivalkoskella kirkkoneuvoston ratkaistavaksi. Hän ei ota kuitenkaan kantaa siihen, milloin tämä tapahtuisi. Henkilökohtaisesti Törmänen kertoo kannattavansa kirkkotilan avaamista kaikille pareille.

Posion seurakunnan kirkkoherra Leena Pudas kertoo seuranneensa keskustelua samaa sukupuolta olevien parien kirkollisesta vihkimisestä. Hän kuvaa asian olevan vaikea kysymys.

– Se herättää monenlaisia tunteita ihmisissä. Kirkolla pitäisi löytää selkeä kanta asiaan, ja ennen kaikkea piispoilla. On alkanut muodostumaan käytäntöjä, jotka ovat ohjeiden vastaisia. Posiolla noudatamme piispojen ohjeita ja kirkon linjauksia, Pudas selvittää.

Pudas ei olisi itse valmis vihkimään kirkollisesti samaa sukupuolta olevaa paria, jos sitä häneltä pyydettäisiin.

– Kirkko on linjannut, että samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen ei ole mahdollista – vihkiminen ei olisi siis kirkon linjausten mukaista, Pudas kiteyttää.

– Ajattelen tässä asiassa niin, että ”kenen leipää syöt, sen lauluja laulat”.

Pudas korostaa kuitenkin ymmärtävänsä, että samaa sukupuolta olevista pareista voi tuntua kauhean pahalta seurata keskustelua, jossa pohditaan, voidaanko heitä vihkiä kirkollisesti.

– Ihminenhän ei voi valita suuntautumistaan tai sukupuoltaan. Kaikilla on oikeus rakkauteen ja ihmiset ovat ennen kaikkea saman arvoisia Jumalan edessä. Emme kuitenkaan voi sooloilla ja alkaa vihkiä pareja kirkon ohjeiden vastaisesti.

– On ymmärrettävää, että samaa sukupuolta olevat parit miettivät, miksi heidän rakkauttaan arvioidaan ja arvostellaan, Pudas pohtii.

Leena Pudas ei ole kuitenkaan valmis ehdottamaan kirkkoneuvostolle, että samaa sukupuolta olevat voisivat mennä Posion seurakunnan tiloissa naimisiin.

"Annan hänelle kaiken tukeni ja ymmärrän häntä äitinä. Hän on tuntenut ja tiennyt henkilöt, joista on ollut kyse."
Taina Manninen
Kuusamon seurakunnan kirkkoherra

Suomessa osa papeista kuitenkin kannattaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä kirkossa. Mistä tämä kertoo, Leena Pudas?

– Se kertoo ehkä siitä, että aika on muuttunut kuten suhtautuminen homoseksuaalisuuteen. Joskus on ajateltu, että homous olisi rikos tai sairaus, mutta enäähän näin ei ajatella, koska ei se niin ole.

– Vaikka kirkko ei vihkisi samaa sukupuolta olevia pareja, kirkon tehtävänä on rukoilla kaikkien ihmisten puolesta.

Kuusamon seurakunnan kirkkoherra Taina Manninen toteaa, että on ikävää, että samaa sukupuolta olevien vihkiminen on kiistakapula kirkossa.

– On kuitenkin kyse ihmisistä. Olen surullinen asiasta ihmisten takia, enkä ihmettele, että asia nousee pintaan, Manninen sanoo.

Manninen kuvailee olevansa sitoutunut toimimaan kirkon virallisten ohjeistusten mukaan, eikä näin ollen olisi valmis vihkimään samaa sukupuolta olevaa paria kirkossa.

– Tätä asiahaavaa nyt täytyy kantaa. Näen nimenomaan, että tämä on kirkon haava, Manninen kommentoi.

– Toivon, että asia ratkaistaisiin kirkossa mahdollisimman pian.

Kysyttäessä Manniselta, onko hän valmis esittämään kirkkoneuvostolle sitä, että seurakunnan kirkko olisi käytettävissä samaa sukupuolta olevan parin avioliittoon vihkimiseen, Manninen viittaa vuoteen 2017.

– Kirkkoneuvoston kanssa asiasta ei ole käyty vuoden 2017 jälkeen keskustelua. Etenemme seurakunnassamme kirkon virallisten päätösten mukaisesti, Manninen painottaa.

Kirkon ykköstehtävä on Jumalan sanan levittäminen eikä ihmisten kanssa eri puolille asettuminen, Manninen korostaa.

Eija Nivalan tapauksesta Manninen toteaa, että hän ymmärtää kollegaansa.

– Annan hänelle kaiken tukeni ja ymmärrän häntä äitinä. Hän on tuntenut ja tiennyt henkilöt, joista on ollut kyse.

– Haluankin korostaa, että en ole aivan varma, jos asia tulisi kovin iholle, että miten toimisin.

Se, että asia on yhä enemmän pinnalla, kertoo Mannisen mukaan siitä, että on väärin sivuuttaa ihmisten rakkaus.

– Halutaan kenties uhmatakin kirkon sääntöjä. Ihmiset haluavat ehkä nopeuttaa prosessia pitämällä aihetta esillä, Manninen päättää.

Koillissanomat kyseli myös koillismaan papiston mielipiteitä samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen. Kuusamon seurakunnan kappalainen Marika Villikka olisi valmis vihkimään kirkossa samaa sukupuolta olevan parin, jos sitä häneltä pyydettäisiin.

– En näe sille estettä, se on nykyaikaa. Kirkon tehtävä on palvella jäseniään, Villikka kommentoi.

Marja-Leena Tahkola, Kuusamon seurakunnan pastori puolestaan kertoi olevansa sitoutunut kirkon viralliseen linjaan.

– Menen kirkon ohjeistuksen mukaan, eli käytännössä en olisi tällä hetkellä valmis vihkimään samaa sukupuolta olevaa paria, Tahkola sanoo.

Koillissanomat tavoitti myös Taivalkosken seurakunnan seurakuntapastori Raili Suvirannan, mutta tämä ei ollut halukas kommentoimaan aihetta. Muita pappeja Kuusamon tai Posion seurakunnasta Koillissanomat ei tavoittanut.